Leesdoelen 2021

We zijn ondertussen alweer aangekomen in 2021 en we willen dit jaar weer actiever zijn op de blog. Ook willen we weer meer lezen, want vorig jaar was… niet het beste jaar. Om goed te beginnen, hebben we een aantal leesdoelen opgesteld waar we dit jaar meer aandacht aan willen besteden. Lees je mee?

Veerle

Goodreadsdoel
Net zoals ieder jaar heb ik een Goodreadsdoel waarin ik mezelf uitdaag om zoveel mogelijk boeken te lezen in een jaar. Aangezien het de afgelopen jaren wat drukker is geworden dan ik had ingeschat en ik dikkere boeken lees, heb ik besloten om mijn doel iets lager te zetten. Ik heb van andere mensen gehoord dat ze hun doel ieder jaar zetten op een boek meer dan ze het vorige jaar hebben gelezen en ik besloot hetzelfde te doen. Vorig jaar las ik 47 boeken, dus staat mijn leesdoel van 2021 op het lezen van 48 boeken.

Diverser lezen
Naast mijn leesdoel heb ik ook wat andere doelen, waarvan de eerste is om diverser te lezen. Ik dacht altijd dat ik best veel boeken las van mensen met verschillende achtergronden, maar dat valt tegen. Daarom wil ik er op letten dat ik komend jaar meer boeken lees van OWN-voices-auteurs van verscheidene achtergronden en dat de boeken die ik lees diversere personages hebben. 

Currently reading
Een ander doel van dit jaar is het aantal boeken dat ik op hetzelfde moment aan het lezen ben te beperken. Ik merk dat als ik meerdere boeken tegelijk ga lezen, ik vaak verder ga in slechts één van die boeken en de andere boeken uiteindelijk langere tijd links laat liggen, dus daar wil ik dit jaar op gaan letten.

Series lezen
Tot slot wil ik in 2021 meer series uitlezen dan ik in 2020 heb gedaan. Zoals te lezen was in mijn overzicht van 2020, heb ik vorig jaar slechts drie series uitgelezen… Ik hoop dit jaar zeven series uit te lezen (of er up-to-date mee te zijn) en wat minder series beginnen, zodat ik me eerst kan richten op het verder lezen in de series waar ik al in begonnen ben. 

Celine

50 boeken lezen
Mijn eerste doel is om 50 boeken te lezen in 2021. In 2020 ben ik daar ruimschoots overheen gegaan, maar ik weet nog niet zo goed hoe het komende jaar eruit gaat zien. Ik wil ook meer dikkere boeken lezen, omdat ik die anders steeds niet oppak. Bovendien wil ik in 2021 ook tijd kunnen besteden aan andere dingen, zonder dat ik constant die druk heb om meer te willen of moeten lezen, omdat ik anders dat doel maar niet haal.

10 boeken van meer dan 400 bladzijden lezen
Om meer dikkere boeken te lezen, heb ik ook een iets specifieker doel opgezet. Ik denk dat dit wel moet lukken, omdat ik in 2020 ook een hoop boeken van meer dan 400 bladzijden heb gelezen, zonder dat ik daar op lette. Een hoop boeken die ik al jaren heb tellen meer dan 400 pagina’s, dus hopelijk weet ik daar op deze manier ook verandering in te brengen.

5 series uitlezen
Vorig jaar wilde ik 10 series uitlezen, maar eindigde ik, helaas, maar met 2 uitgelezen series. Toch wil ik het uitlezen van series voortzetten in 2021 en lees ik er hopelijk een stuk meer uit dan in 2020. Er zijn wel een aantal series waarvan ik nog één boek moet lezen, dus ik ben eigenlijk best wel optimistisch. Nu nog zien of het ook daadwerkelijk lukt, haha.

Fysieke TBR onder de 100
Ik weet eigenlijk niet of dit wel gaat lukken. Mijn fysieke TBR heeft momenteel zo’n 120 boeken, dus nu lijkt het of het wel moet lukken om die TBR onder de 100 te krijgen. Het probleem is alleen dat niet alle boeken die ik lees uit mijn kast komen en dat ik soms ook boeken toevoeg aan mijn kast. Zoals het er nu naar uitziet, heb ik ergens wel hoop dat het gaat gebeuren. De vraag is alleen hoe ver ik onder de 100 kom.

Diverser lezen
Mijn waarschijnlijk toch wel belangrijkste doel van 2021 is het lezen van diverse boeken. Vorig jaar ben ik met mijn neus op de keiharde feiten gedrukt en ben ik erachter gekomen dat ik totaal niet divers lees. Het aantal boeken geschreven door BIPOC auteurs en/of over BIPOC personages dat ik vorig jaar las, kan ik op één hand tellen en de voorgaande jaren zijn nog erger. Ook queer boeken zitten duidelijk in de minderheid en dat wil ik echt gaan veranderen. Ik weet nog niet hoe ik dit precies ga doen, maar hopelijk kan ik aan het eind van het jaar zeggen dat ik toch wel diverser heb gelezen.

Wat zijn jouw (lees)doelen voor het komende jaar?


2 reacties op ‘Leesdoelen 2021

  1. Wat een mooie leesvoornemens! Ik hoop ook wat series uit te gaan lezen, en heb ondanks mn fulltime baan mijn reading challenge op 75 gezet, dat wordt nog een uitdaging haha! 🙂 Heel veel succes dit jaar!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s