Hoe je toch aan dat ene boek toekomt

Een tijdje geleden las ik De Brief voor de Koning uit van Tonke Dragt. Na jaren had ik eindelijk de moed gevonden om het boek uit te lezen. Dat bracht me op een idee, want hoe zou ik toch toekomen om ook andere boeken te lezen die al lange tijd op mijn TBR staan? Vandaag geef je ik je tips hoe je toch aan dat Ene Boek toekomt.

Wil je het wel echt lezen?
Allereerst moet je jezelf de vraag stellen of je Het Boek wel echt wilt lezen. Dit kan bij een boek waar je al jaren mee bezig bent of een boek dat je al in je bezit lijkt te hebben sinds je kan lezen. Het aantal jaren kan voor een soort nostalgie zorgen en hierdoor wordt het moeilijk om die boeken niet meer te willen lezen. Toch moet je zeker weten of je Het Boek wel wilt lezen. Het is namelijk helemaal niet erg om een boek te DNF’en of er niet aan te beginnen, maar wel als je een boek tegen je zin in gaat lezen.

Als je eenmaal hebt besloten dat je Het Boek wel wilt lezen, kun je door naar het volgende. Want hoe ga je het aanpakken? Dat je Het Boek al lange tijd hebt, betekent waarschijnlijk niet dat je het zo op kan pakken en lezen. Iets houdt je tegen, maar wat? Hieronder zie je hoe je jezelf een schop onder de kont kan geven om toch Het Boek te gaan lezen.

de-brief-voor-de-koning-tonke-dragt-2.jpg

Als luisterboek
Ik heb dit jaar de luisterboeken ontdekt en ben nu een fervente luisteraar. Ik kwam erachter dat De Brief voor de Koning te beluisteren was en ben er uiteindelijk voor gegaan. Ooit moest ik het boek immers wel lezen. Voor mij was het erg fijn om naar te luisteren, omdat de wat oudere schrijfstijl me eerder had tegengehouden om het te lezen zonder na een paar pagina’s alweer op te geven. Het maximale aantal dagen dat ik het boek kon luisteren en de verveelde fietsmomenten zorgden er voor dat ik het boek toch heb uitgelezen.

Iedere dag een deel
Ik vind dit zelf niet heel prettig, omdat ik het altijd vergeet en niet altijd tijd of zin heb om te lezen. Toch kan ook dit een handige oplossing zijn. Als je jezelf ‘verplicht’ iedere dag een deel te lezen – van een paar pagina’s tot 50 per dag – komt uiteindelijk dat einde wel in zicht. Dan wordt het al snel ook routine en kan je proberen om het voortaan iedere dag te doen. Je kan een vast leesmoment instellen vlak voor het slapen of in het openbaar vervoer, net wat je fijner vindt.

Geef jezelf een beloning
Ik heb dit zelf nog niet geprobeerd, maar ik denk dat dit handig kan werken.
Als je bijvoorbeeld iedere dag een hoofdstuk leest, mag je van jezelf nog een aflevering van je favoriete serie kijken. Of als je eindelijk Het Boek hebt gelezen, mag je een nieuw boek kopen.
De beloningen kunnen zo verschillend zijn als je zelf wilt, als het maar goed voor je werkt en niet uit de hand loopt. Het is namelijk niet heel verstandig om ieder boek Het Boek te noemen en iedere keer een beloning van jezelf verwachten.

Doe mee aan een Readathon!
Iedere maand heb je wel een bepaalde Readathon lopen waar je aan mee kan doen. Er zijn Readathons speciaal voor dit soort boeken, maar ook Readathons met meerdere challenges waaraan je Het Boek kan koppelen. Als je geen passende Readathon kan vinden, kan je natuurlijk ook nog je eigen Readathon gaan maken om het boek te gaan lezen. Alleen is in je eentje lezen vaak zo saai…

Houd een buddyread
Je bent vast niet de enige met Het Boek in huis. Vraag dus aan een ander of die samen met jou een buddyread wilt houden voor dit boek. Als je buddy niet jouw boek heeft, kan je buddy ook prima een eigen Het Boek lezen. Dat is even gezellig en zo heeft jouw buddy ook eindelijk dat ene boek uit.

Alles aan de kant en lezen maar!
Doe eens spontaan en gooi alles aan de kant. Boeken waar je op dat mee bezig bent moeten even wachten, afspraken worden afgezegd en geen enkele afleiding meer. Vandaag is het tijd voor alleen jij, Het Boek en misschien nog wat eten en drinken. En je plan? Het Boek uitlezen. Of in ieder geval zo ver mogelijk komen.

Dat moment komt nog wel
Heb je alles geprobeerd en heeft niks gelukt? Of wil je Het Boek wel lezen, maar heb je er momenteel gewoon geen zin in? Dat is helemaal niet erg. Dat moment om Het Boek uit te lezen komt nog wel. Je moet er alleen klaar voor zijn. Dus als je Het Boek nu niet uitleest, kan het ook prima over een jaar. Wat voor jou het beste voelt.

Hoe kom jij toch aan dat ene boek?

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s