Books & Music: Eurovision 2019 Top 15

Al sinds 2013 volg ik het Eurovisie Songfestival op de voet. Ik weet niet wat het is, maar om de een of andere reden vind ik het festival geweldig en kan ik er maar geen genoeg van krijgen. Zoals ieder jaar zijn er weer een paar liedjes die er voor mij uitspringen en mijn echte favorieten zijn. Na veel wikken en wegen heb ik uiteindelijk een Top 41 (maar ik laat jullie alleen mijn echte favorieten zien :)) gemaakt. Hoewel ik nog steeds niet helemaal tevreden ben…

DISCLAIMER: Ik heb deze top 15 gemaakt vóór de hun optredens (inclusief de halve en grote finale(s)). Mijn mening is dus alleen gebaseerd op het luisteren van de clips die daarvoor zijn gemaakt.

15. Replay – Tamta (Cyprus)
Hoewel Replay niet per se mijn favoriete lied is, vind ik het wel erg zomers en net iets beter dan andere liedjes. (Hoewel ik nu wel begin te twijfelen of ik Hongarije er niet beter in kon stoppen…) Maar voor dit boek vond ik al gauw Zij en Ik van Nic Stone toen ik de lyrics las. Het gaat niet helemaal over hetzelfde, al denk ik wel dat de hoofdpersonages soms wel wilden dat de tijd opnieuw ging en ze het dan beter konden doen. Maar doet dit deel uit de lyrics je niet ook denken aan een gebeurtenis uit Zij en Ik?

That’s when you call me, that’s when you call me
Say you’re feeling lonely
Early in the morning, early in the morning
We keep it undercover

14. Sebi – Zala Kralj & Gašper Šantl (Slovenië)
Om heel eerlijk te zijn vond ik het lied bij de eerste keer niet zo bijzonder. Misschien zou je zelfs beter ‘saai’ kunnen zeggen. Maar hoe vaker ik naar dit lied luisterde, hoe beter ik het lied vond worden.
Toen ik op zoek ging naar een boek dat er bij zou passen, kwam ik uit bij Voor ik je loslaat van Marieke Nijkamp. Ik vind ze niet per se bij elkaar horen qua onderwerp, maar meer qua sfeer die ik er van krijg. Zowel bij het lied als het boek heeft het lang geduurd voor ik het echt goed vond. Ook doet het optreden van Slovenië me denken aan het boek, dus die horen voor mij wel bij elkaar.

13. Wake Up – Eliot (België)
Onze zuiderburen 😉 Ook dit was een lied waar ik vaker naar heb moeten luisteren voordat ik het goed begon te vinden. Het begin van het lied lijkt namelijk naar een groter deel te werken dat er helaas niet komt. Toch heeft onder andere mijn enthousiaste moeder me overgehaald om het lied ook leuk te vinden.
Toch moet ik het lied met een boek combineren en dan kom ik toch wel uit bij Niemands meisje van Lydia Rood. Ook hierin wordt gewerkt naar een groter iets dat er niet komt, hoewel ik toch wat enthousiaster ben over het lied…

12. Chameleon – Michela (Malta)
Na een ietwat verdrietig lied komt weer een heel vrolijk en zomers lied! Ik weet nog dat ik het lied bij de eerste keer luisteren al leuk vond (alhoewel ik het refrein daar iets vaker voor moest luisteren). Tussen alle rustige liedjes heb je natuurlijk wel drukke liedjes nodig en hiervoor heb ik Licht, camera, liefde gekozen, het nieuwste boek van Holly Smale en het eerste deel uit de serie De Valentines. Ik heb het boek dan nog niet gelezen, maar ik heb bijna het idee alsof het lied is geschreven voor hoofdpersoon Hope. Ik ben benieuwd of het boek net zo leuk wordt als het lied.

11. 22 – Sarah McTernan (Ierland)
Nadat Ierland in zowel 2016 als 2018 gescoord had als mijn grote favoriet, had ik toch wel hoge verwachtingen voor dit prachtige land. De eerste keer dat ik naar het lied luisterde was echter een teleurstelling. Het was zo anders dan wat ik had gehoopt, maar na vaker geluisterd te hebben vond ik het uiteindelijk toch wel erg leuk en catchy. Het perfecte boek kiezen was alleen net iets lastiger. En dan bedoel ik echt heel lastig. Hoe hard ik ook nadenk, het lukt gewoon niet om er een boek bij te kiezen? Dus heb ik jouw hulp nodig. Weet jij een boek dat past bij 22?

10. Soldi – Mahmood (Italië)
Toen ik de lyrics van dit lied las, moest ik eigenlijk gelijk denken aan The Hate U Give van Angie Thomas. Hoewel niet het lied niet over hetzelfde onderwerp lijkt te spreken, vond ik het lied er over het algemeen wel bij passen. Ik heb THUG nog niet gelezen, maar volgens mij steekt het ontzettend goed in elkaar en is het een erg sterk boek. Dat gevoel kreeg ik ook bij dit lied, dus de keuze was al snel gemaakt.

In periferia fa molto caldo                                                       It’s really hot down in the suburbs
Mamma stai tranquilla sto arrivando                         Mama don’t worry I’m on my way home

9. Walking Out – Srbuk (Armenië)
Aah, dit lied vind ik ook zo goed! Het is zo’n sterk lied en haar stem is gewoon fantastisch. Het lied doet me een beetje denken aan Everless van Sara Holland. Ze zijn allebei even goed en de sterke tekst doet me denken aan wat Jules wel eens zou kunnen zeggen. Ze moet misschien iets meer pit hebben, maar dan zitten we helemaal goed 😉

8. Better Love – Katerine Duska (Griekenland)
Ook weer zo’n mooi lied. De clip vind ik erg bijzonder en ze zingt zo mooi. Ik heb lang getwijfeld over welk boek ik nou moest kiezen, tot ik het ineens wist. Dit boek moest het worden! (Ook al heb ik het nog niet gelezen…) Namelijk Royals van Rachel Hawkins. Kom op, de roze jurken in de clip lijken op de roze jurk op de cover van Royals en waar het boek allemaal geheimen heeft, is het lied nou ook weer niet vol zoetigheid. De Selectie zou trouwens ook een goede optie zijn.

p_20190514_190218

7. La Venda – Miki (Spanje)
Wat een vrolijk lied is dit! Als ik het hoor moet ik gelijk denken aan de zomer en kan ik gewoon niet meer wachten tot het schooljaar voorbij is. Het begin van de lyrics doet me denken aan Verleiding van Erin Watt. Ik heb het boek niet gelezen dus ik kan het niet met zekerheid zeggen, maar van wat ik weet van het boek en wat anderen zeggen, kan ik ze wel met elkaar linken. Ze lijken allebei vrolijk, maar er schuilt toch een diepere laag. En als je de vertaling van het lied opzoekt, lijken ze bijna over hetzelfde te gaan…

Te compran porque te vendes                                          They buy you because you sell yourself
Te vendes porque te sobras                                     You sell yourself because you are remaining
Te pierdes porque hay camino                                                 You get lost because there’s a way
Te digo: hay otras cosas                                                      I can tell you: there are other options

6. Love is Forever – Leonora (Denemarken)
Al gelijk bij de eerste keer luisteren vond ik het lied zo lief. Het boek erbij vond ik net iets lastiger, want eigenlijk gaat ieder boek wel over de liefde. Totdat ik de tekst ging lezen en ook de coupletten wat beter begreep, deed het me gelijk aan één boek denken, namelijk We Come Apart van Sarah Crossan en Brian Conaghan.
In de pre-chorus vertelt ze dat we liefde niet nog lastiger moeten maken dan het al is en we de politiek er niet bij moeten betrekken. Dit deed me sterk denken aan We Come Apart, omdat ook in dit boek de politiek een rol speelt. Nicu en Jess vinden elkaar leuk, maar ze mogen niet bij elkaar komen, doordat Nicu al is uitgehuwelijkt.

Why we make it tough, the world has had enough
Don’t get too political
And who are we to judge? It doesn’t take too much
Only just a miracle

A taste of love is all we got
So don’t you never ever give up love

5. Spirit in the Sky – KEiiNO (Noorwegen)
Dit lied vind ik erg bijzonder en het heeft een lekker “exotische” vibe door de joik. Dit lied deed me al gauw denken aan Bloed en Beenderen van Tomi Adeyemi. Ik heb dit boek nog niet gelezen, maar toch kreeg ik dezelfde sfeer toen ik lyrics las en de flaptekst. Vergelijk onderstaand stukje alsjeblieft met het stukje uit de lyrics en geef toe dat het bij elkaar past.

They killed my mother. They took our magic. They tried to bury us. NOW WE RISE.

Have you seen my spirit, lost in the night
The violent nightshade, they took away our light
They call us nothing, my name is nothing
Come see me, please see me

4. Friend of a Friend – Lake Malawi (Tsjechië)
Ik vind dit zo’n vrolijk lied! Ik houd echt van dit lied en de clip vind ik erg origineel. Ook bij dit lied vond ik het moeilijk om een boek te kiezen, maar na de pre-chorus heb ik toch mijn keuze gemaakt. Daarin gaat het over een meisje waar onze hoofdpersoon ooit buren mee was en uiteindelijk is ze weer terug verhuisd. Dit deed me toch wel denken aan Lola & de Boy Next Door van Stephanie Perkins. Ik vond dit boek misschien niet zo leuk als dit lied, maar ik vind het er wel erg bij passen.

She was my neighbour when we were thirteen
She moved back in
There’s not much between us now

3. Roi – Bilal Hassani (Frankrijk)
Dit is zo een goed lied! Ik vind hem erg mooi, dus moest hij wel op mijn nummer 3. De boodschap vind ik erg sterk, net als die van Ingesloten van Samira Ahmed. Zowel het lied als het boek gaan over dat je altijd mag zijn wie je bent en je vrij bent om je eigen leven te leiden, dus ik vond ze wel mooi bij elkaar passen.

I am me
And I know I will always be
Je suis free
Oui, j’invente ma vie (I invent my own life)

You put me in a box
Want me to be like you

2. She Got Me – Luca Hänni (Zwitserland)
Dit lied!! Ik heb het niet vaak (heel zelden zelfs) dat als ik een lied hoor, ik toch wel mee moet dansen. Nou mensen, ik introduceer jullie She Got Me van Luca Hänni. Luister naar dit lied en dans mee 🙂 Natuurlijk moest hij dus op nummer 2 😀 (En misschien omdat hij me in het begin deed denken aan Bucky…sst!)
Ik vond het alleen erg moeilijk om er een goed boek bij te vinden. Uiteindelijk heb ik maar gekozen voor Sterrenstof van Krystal Sutherland, doordat ik de eerste zin wel passend vond.  De rest past er niet echt bij, maar ik wist niks anders… Weet jij een beter boek?

I noticed her when she arrived

1. Arcade – Duncan Laurence (Nederland)
Dit is de eerste keer sinds ik het Eurovisie volg, dat Nederland tussen mijn favorieten staat, laat staan mijn nummer 1! De eerste keer dat ik het lied hoorde vond ik het een beetje vaag, maar ik kon er maar geen genoeg van krijgen. Die avond luisterde ik het wel meer dan 20 keer, zo mooi vond ik het. Er is ook maar één boek dat ik hierbij vind passen, en dat is Een van Sarah Crossan. Het hele lied doet me denken aan het boek en de liefde tussen de twee zussen Grace en Tippi. Het is zo mooi en hartverscheurend, dat ik geen woorden voor het lied én het boek heb…

A broken heart is all that’s left
I’m still fixing all the cracks

We were always a losing game

Wat is jouw favoriete lied?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s