Recensie: Ingesloten – Samira Ahmed

ingesloten-1.jpgOorspronkelijke titel: Internment
Titel: Ingesloten
Auteur: Samira Ahmed
Vertaald door: Merel Leene
Genre: Young Adult, Contemporary, Fiction, Science Fiction > Dystopia
Gepubliceerd: 19 maart 2019 (NL), 19 maart 2019 (VS)
Uitgeverij: Blossom Books (NL), Atom (VS)
Pagina’s: 335
Bindwijze: Paperback
Prijs: €18.99

ELKE OPSTAND KOMT VOORT UIT HOOP

Het is midden in de nacht als plotseling de voordeur van Layla Amin en haar ouders wordt ingetrapt. Gewapende mannen in uniformen dwingen hen om mee te komen, zonder te vertellen waar naartoe.
Layla en haar ouders worden opgesloten in een interneringskamp voor Amerikaanse moslims – met heel veel anderen. Volgens de president vormt de islam namelijk een bedreiging voor de nationale veiligheid, en niemand wordt gespaard. Met hulp van een aantal nieuwe vrienden in het kamp, haar vriendje buiten het kamp en een onverwachte bondgenoot begint Layla aan haar gevecht voor vrijheid. Maar bij een revolutie hoort tijd, doorzettingsvermogen en opoffering – is iedereen bereid om die risico’s te nemen?

Zodra ik de flaptekst van Ingesloten las, wist ik dat ik het wilde lezen. Het verhaal klonk erg heftig en mooi. Toen ik hoorde dat Samira Ahmed naar YALFest kwam, wilde ik het snel lezen. Ik was er langer in bezig dan ik had verwacht, maar het lukte me om het uit te lezen voor YALFest. Of het net zo mooi was als ik had verwacht, lees je hier.

Mijn beoordeling: 5/5* of 9,7/10

In een niet-zo-verre toekomst zijn moslims volgens de Amerikaanse president een bedreiging voor de nationale veiligheid. Veel van hun rechten zijn afgenomen. Ze mogen niet naar school, ze hebben geen baan en moeten zich aan strenge regels houden. Midden in de nacht worden van Layla en haar ouders gedwongen mee te komen met de mannen die hun huis binnen zijn gekomen. Ze worden opgesloten in een interneringskamp voor Amerikaanse moslims. Layla is vastbesloten uit het kamp te komen en met haar nieuwe vrienden en bondgenoot begint ze haar gevecht naar vrijheid.

Wat mij aantrok aan het boek, was het onderwerp. Je leest tenslotte niet vaak over moslims – laat staan geïnterneerde moslims. Ik hoopte dat het onderwerp duidelijk naar voren zou komen, en dat kwam het. Het verhaal was zo ongelooflijk heftig. Wat het nog heftiger maakt, is dat dit echt zou kunnen gebeuren als we niet snel ingrijpen.

ingesloten-2.jpg

Toen ik het eerste hoofdstuk uit had gelezen, leek het erop dat ik meteen in het verhaal zou worden geworpen. Helaas duurde het wat langer voor het verhaal echt op gang was gekomen. De eerste honderd pagina’s las ik dan ook wat minder snel weg, aangezien ik de eerste helft van het boek niet erg interessant vond.

Zo ongeveer halverwege het verhaal, wordt het verhaal echter steeds interessanter en spannender. De laatste honderd pagina’s kon ik het boek niet wegleggen. Daarnaast vind ik de schrijfstijl van Samira Ahmed erg mooi. Ik heb een aantal mooie quotes gemarkeerd tijdens het lezen van het boek.

“‘Moed is niet de afwezigheid van angst. Moed is als je ondanks je angst het juiste doet.’”
~ Ayesha, Ingesloten

Wat ik echter onrealistisch vind, is dat er opvallend weinig drones rondvlogen in het kamp. Als Layla aankomt in het kamp, waarschuwt de kampdirecteur de geïnterneerden dat hij overal ogen en oren heeft in het kamp. Er zijn weliswaar bewakers en een paar drones, maar veel minder dan je zou verwachten bij de waarschuwing die hij geeft.

Ik vond het einde van het verhaal erg mooi uitgewerkt. Het was niet plotseling of overhaast, maar kreeg zijn kans om te ontwikkelen, om de spanning op te bouwen en om het verhaal op een mooie manier af te sluiten. Het verhaal is aan het einde mooi afgerond en voelt natuurlijk.

Ingesloten is een boek over een heftig en enigszins beangstigend onderwerp. Hoewel het verhaal niet snel op gang kwam en op sommige punten wat onrealistisch was, maakte de laatste helft van het boek dit ruimschoots goed. De laatste helft van het boek was spannend, wat het onmogelijk maakte om weg te leggen. Ook het einde is mooi uitgewerkt. Het is niet overhaast, maar duurt ook niet te lang. Een must-read voor iedereen!

Wat is jouw favoriete dystopian?

Advertenties

2 comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s