YALFest 2019

Vorige week zondag zondag werd de vierde editie van YALFest gehouden. Wij zijn daar heen geweest. Voor Veerle was het de eerste keer, Celine was er vorig jaar ook geweest. Het was een geslaagde, maar drukke dag! In dit verslagje lees je wat we hebben gedaan en wat we er van vonden.

img-20190421-wa0013

De dag begon met het plenaire programma, waar Edward van de Vendel ons welkom heette bij het festival. Hij kondigde de zes auteurs aan en stelde aan alle auteurs een aantal vragen. Het waren leuke vragen en ook de antwoorden waren erg interessant. Ook waren de onderwerpen erg divers; zo vertelden de auteurs hoe ze aan de titel van hun boek kwamen en welke rol ze zichzelf zagen spelen in de boekenwereld als auteur. Tot slot verklapten ze wat over hun volgende boek.

p_20190421_113150-1

Na het plenaire programma kregen we onze goodiebag. Je kon een gouden ticket er in vinden, maar die hadden wij helaas niet. Wel was de goodiebag erg goed gevuld. Zo waren er bookplates, veel boekenleggers, een voorproefje van het boek Toffee van Sarah Crossan en drie boeken. Ik. Notes to my future self van Riannon Shove en De Kleuren van Magie van V.E. Schwab zaten in elke goodiebag en daarnaast kreeg je nog een boek die bij iedereen verschillend was. Wij kregen Orangeboy van Patrice Lawrence, maar je kon ook De Dysasters van P.C. en Kristin Cast en Alter Ego van Marissa Meyer in je goodiebag vinden. We zijn erg tevreden met onze goodiebag, en ook is de tas erg mooi.

img-20190501-wa0020

Daarna gingen we lunchen. De plek voor het eten stond midden in de zaal met de kraampjes, wat een beetje jammer was. Er stond namelijk een lange rij voor het eten en als je de kraampjes wilde bekijken, was het erg lastig om er langs te kunnen. Gelukkig ging het wel snel, waardoor we niet lang hoefden te wachten.

Toen we klaar waren met lunchen, hadden we nog even voordat de eerste signeerronde begon. Ik (Veerle) besloot Gewist te kopen, zodat ik die daarna kon laten signeren. Daarna gingen we naar het Hebban cafรฉ, waar ik Chinouk Thijssen ontmoette en mijn boek Truth or Dance liet signeren. Ze herkende ons zelfs van de blog, wat erg leuk was om te horen!

We keken nog even rond bij de kraampjes, maar er was niet echt iets dat we wilden kopen, waardoor we al gauw naar het signeren toe gingen. Het was de zaal waar eerder ook het hoofdprogramma was gehouden. We besloten te hoppen van auteur naar auteur, zodat we voor de deur zouden uitkomen. We begonnen bij Nic Stone, wiens rij ook niet zo lang was. We praatten met een paar mensen in de rij en waren daarna al gauw aan de beurt. Nic Stone was erg aardig en enthousiast en schreef ook een Nederlandse zin bij het signeren, namelijk: Houd van wie je houdt.
Na Nic Stone was Karen McManus aan de beurt, waarvan ik (Veerle) One of us is lying had gelezen. Ook zij was erg aardig. We hopten verder en kwamen langs Kristen Ciccarelli, Teri Terry en tot slot Samira Ahmed. We wilden eigenlijk nog langs Benjamin Alire Sรกenz gaan, maar helaas was de eerste signeerronde afgelopen.

img-20190421-wa0009-1

Na het signeren besloten we naar de boekhandel toe te gaan. Ik (Celine) wilde namelijk een boek (of meer) kopen. Ik zag al gauw Royals van Rachel Hawkins liggen voor โ‚ฌ10 en omdat ik die al een tijdje wilde lezen, besloot ik hem te pakken. Daarna werd het moeilijk om een tweede boek te kiezen, omdat ik ze eigenlijk allemaal wel wilde.
Ik zag Cinder en omdat ik hem erg leuk vond en wist dat Veerle hem wilde lezen, wist ik haar te overtuigen om het boek te kopen! ๐Ÿ˜‰
Ik vond het wat lastiger om nog een boek te kiezen. Zo zag ik De Onverklaarbare Logica van Mijn Leven voor maar โ‚ฌ10, Het Dodenhuis van Sarah Pinborough en Zonderling van Laini Taylor. Ik heb een tijdje staan twijfelen en ben uiteindelijk toch maar voor Zonderling gegaan. Ik ben erg benieuwd naar dit boek!

Toen was het tijd voor onze masterclass. Wij volgden de masterclass De Perfecte Plot van Marieke Nijkamp. Ze vertelde onder andere wat er belangrijk was bij het schrijven van een boek (de personages) en hoe je ervoor moest zorgen dat de het verhaal geloofwaardig bleef. Het was erg interessant en we kregen gelijk zin om een verhaal te schrijven!

p_20190421_154356

Na de masterclass wilden we nog onze exemplaren van Aristoteles en Dante ontdekken de Geheimen van het Universum laten signeren. Toen we bij de zaal kwamen, zagen we echter dat Benjamin er niet meer stond! Terwijl we wachtten kletsten we nog wat met mensen in de rij. Gelukkig kwam hij niet veel later weer binnen en konden we onze boeken laten signeren.

Daarna wilden we even onze tassen herindelen, omdat we met veel tassen rond moesten lopen en het fijner was om het gewicht wat beter te verdelen. We hielden even een korte pauze, omdat onze benen moe begonnen te worden van een hele dag lopen.
Vervolgens besloten we nog even langs het Hebban cafรฉ te gaan om mijn (Veerle) exemplaar van Voor ik je loslaat van Marieke Nijkamp te laten signeren.

img-20190501-wa0002
Deze foto is gemaakt door de cameracrew van YALFest zelf ๐Ÿ™‚

En toen moesten we naar huis :(.
We zijn niet voor het avondprogramma gegaan, maar dat maakte voor ons niet erg veel uit. We waren moe en we moesten nog een lange weg naar huis. We hebben erg genoten van deze dag en zijn moe maar voldaan naar huis gegaan.

YALFest, tot volgend jaar!

Ben jij naar YALFest 2019 geweest?

2 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s