Recensie: One of us is lying – Karen McManus

one-of-us-is-lying-2.jpgTitel: One of us is lying
Auteur: Karen M. McManus
Genre: Young Adult, Mystery, Contemporary, Fiction, Thriller
Gepubliceerd: 1 juni 2017 (VK), 30 mei 2017 (VS)
Uitgeverij: Penguin Books (VK), Delacorte Press (VS)
Pagina’s: 358
Bindwijze: Paperback
Prijs: €9,99

Yale hopeful Bronwyn has never publicly broken a rule.
Sports star Cooper only knows what he’s doing in the baseball diamond.
Bad boy Nate is one misstep away from a life of crime.
Prom queen Addy is holding together the cracks in her perfect life.
And outsider Simon, creator of the notorious gossip app at Bayview High, won’t ever talk about any of them again.

He dies 24 hours before he could post their deepest secrets online. Investigators conclude it’s no accident. All of them are suspects.

Everyone has secrets, right?
What really matters is how far you’ll go to protect them.

Mijn beoordeling: 8,5 of 4/5*

Begin februari zijn Celine en ik naar de boekpresentatie van Verschijning geweest in Van Piere. Na de boekpresentatie hebben we nog even rondgekeken in de boekhandel. Daar kwam ik One of us is lying tegen, het debuut van Karen McManus. Omdat Karen McManus over een paar weken naar YALFest komt en ik het boek al even wilde lezen, nam ik het mee. Door drukte op school duurde het even voor ik het uit had, maar het is me halverwege maart gelukt. Vond ik het een geslaagd verhaal? Dat lees je hier.

Bronwyn, Cooper, Nate, Addy en Simon moeten allemaal nablijven. Het is een apart groepje dat normaal gesproken niet met elkaar zou praten: Bronwyn heeft nog nooit iets tegen de regels gedaan, Cooper is een echte atleet en hoopt op een beurs, Nate zit op proeftijd na het ontdekken van zijn drugshandeltje, Addy lijkt het perfecte leventje te hebben met een knap vriendje en als een van de populairste meiden op school en Simon hoort eigenlijk nergens bij, maar iedereen vreest hem vanwege zijn roddelapp. Gek genoeg overlijdt Simon een paar uur voordat hij de grootste geheimen van de andere vier tieners kon plaatsen. De politie noemt het moord en start een onderzoek. Addy, Nate, Cooper en Bronwyn zijn de hoofdverdachten.

De personages leken op het eerste gezicht erg stereotypisch. Ik kwam er al vrij snel achter dat dit echter niet het geval is. Ze hebben allemaal hun eigen verhaal en hun goede en slechte kanten.

“’She’s a princess and you’re a jock,’ he says. He thrusts his chin toward Bronwyn. then at Nate. ‘And you’re a brain. And you’re a criminal. You’re all walking teen-movie stereotypes.’
‘What about you?’ Bronwyn asks. […]
‘I’m the omniscient narrator,’ Simon says.”
– Karen M. McManus, One of us is lying

Hoewel ik had verwacht dat het verhaal heel spannend zou zijn, viel mij dit een beetje tegen. Het verhaal voelde eerder aan als een detective dan een thriller. Dit was echter niet tijdens het hele boek. Het begin was spannend, maar halverwege zakte de spanning in en voelde het een detective/contemporary in plaats van een thriller. Het einde was daarentegen wel weer spannend.

Het verhaal mocht dan niet enorm spannend zijn, onvoorspelbaar was het wel! Ik had mijn vermoedens, maar ik had geen idee wie de dader was of hoe diegene het zou hebben gedaan. Ook de gebeurtenissen tussendoor had ik niet zien aankomen.

Ook de ontknoping had ik totaal niet zien aankomen. Niet hoe de ontknoping is gebeurd en niet hoe alles is georganiseerd en gedaan. Door het verhaal heen krijg je weliswaar puzzelstukjes en kom je samen met de personages achter bepaalde dingen, maar ik had geen idee hoe het gedaan was en ik was er ook niet zeker van wie het gedaan had…

Hoewel ik de ontknoping zelf erg mooi vond, was ik niet helemaal tevreden met wie het had gedaan. Ik had iets groters verwacht, maar naar mijn idee was het dit niet per se. Meer durf ik er niet over te zeggen, vanwege spoilers, maar ik was er niet helemaal tevreden mee…

One of us is lying (1).jpg

One of us is lying is een verhaal met diepgaande personages met ieder hun eigen verhaal. Hoewel de spanning niet perfect is opgebouwd, stoorde het detective-gedeelte me niet per se. Het was een mooie manier om het achtergrondverhaal van de personages te leren kennen. Verder was het verhaal erg onvoorspelbaar, ook de ontknoping. Een aanrader voor YALFest!

Heb jij One of us is lying gelezen? Zo ja, wat vond je ervan (zonder spoilers)?

3 comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s