Recensie: 67 seconden – Jason Reynolds

67-seconden.jpgOorspronkelijke titel: Long Way Down
Titel: 67 seconden
Auteur: Jason Reynolds
Vertaald door: Maria Postema
Genre: Young Adult, Poetry, Contemporary, Fiction, Realistic Fiction
Gepubliceerd: 18 september 2018 (NL), 24 oktober 2017 (VS)
Uitgeverij: Blossom Books (NL), Caitlyn Dlouhy Books (VS)
Pagina’s: 304
Bindwijze: Paperback
Prijs: €17,50

Zestig seconden. Zeven verdiepingen. Drie regels. Een wapen.
Will staat 67 seconden in de lift naar beneden, met in zijn broekband een pistool. Zijn broer Shawn is vermoord, en Will weet wat er van hem verwacht wordt.

Niet snitchen. Niet huilen. Wraak.

Mijn beoordeling: 10/10 of 5/5*

Toen ik begin februari in Vught was, kwamen mijn moeder en ik een kerk tegen die was omgebouwd tot bibliotheek. We gingen in het leescafé zitten en ik keek wat rond in de bibliotheek. Toen ik zag dat ze 67 seconden hadden liggen, begon ik te lezen met het idee er even kort in te kijken of het leuk was. Ik kon echter niet stoppen met lezen en heb het daar uitgelezen!

Wills broer Shawn heeft hem van jongs af aan de Regels geleerd. Nu Shawn vermoord is, is het tijd voor wraak. Aangezien de twee broers met hun moeder in een flat wonen, moet hij eerst met de lift naar beneden. Maar in de 67 seconden dat Will in de lift staat kan er een hoop gebeuren…  

Dit boek is geschreven in vrije versvorm. Hoewel ik er een paar op mijn TBR heb staan, had ik voor 67 seconden nog nooit een boek in versvorm gelezen. Het heeft me aangenaam verrast. Er wordt weinig duidelijk uitgelegd, waardoor er veel aan de verbeelding over wordt gelaten. Vaak irriteert het me als ik geen duidelijkheid heb in een verhaal, maar in 67 seconden stoorde het me totaal niet.

Zoals ik eerder al zei, leest het boek erg vlot. Mede omdat het in versvorm is geschreven, maar ook omdat je wilt weten wat er gaat gebeuren met Will en wie al die mensen zijn die in de lift opduiken. Ik las het in één stuk uit, iets wat me niet vaak overkomt.

67 seconden_2.JPG

Hoewel er niet bijzonder veel gebeurt in het boek, is het toch op een bepaalde manier spannend. Je wilt toch weten hoe de vork in de steel zit en wat Will gaat doen, waardoor je ook door het verhaal vliegt.

Persoonlijk vind ik het einde van 67 seconden een van de mooiste dingen aan het boek. Ik wil meer! Het verhaal is helemaal nog niet afgelopen! Ik wil weten wat er gaat gebeuren met Will, hoe het nu verder gaat. Ik vind het echter ook leuk om het einde zelf in te vullen.

Wat ik ook mooi vind aan het boek, is het onderwerp. Ik weet niet veel van Wills cultuur, maar heb wel veel van 67 seconden geleerd. Het onderwerp is echter ook heftig: iemand neerschieten, omdat hij familie van je heeft neergeschoten.

Al met al is 67 seconden een erg heftig boek dat veel aan de verbeelding overlaat. Het boek is mooi geschreven en hierna wil ik zeker vaker een boek in versvorm lezen. Als het mogelijk was, heeft het einde mij nog meer van dit boek laten houden! Het krijgt van mij dan ook vijf welverdiende sterren.

Wat vind jij van boeken die zijn geschreven in vrije versvorm?

2 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s