Recensie: Thuis – Kass Morgan (De 100 #3)

WAARSCHUWING! De flaptekst en samenvatting van dit boek bevatten spoilers voor eerdere delen uit de serie.

p_20190222_134718Oorspronkelijke titel: Homecoming
Titel: Thuis
Serie: De 100 (#3)
Auteur: Kass Morgan
Vertaald door: Merel Leene
Genre: Young Adult, Science-Fiction, Dystopia
Gepubliceerd: Juli 2015 (NL), 24 februari 2015 (VS)
Uitgeverij: Blossom Books (NL), Little, Brown Books (VS)
Pagina’s: 303
Bindwijze: Hardcover
Prijs: €10

De honderd beginnen langzaam te wennen aan het leven op Aarde…

Maar alles wat ze zo zorgvuldig hebben opgebouwd, dreigt geruïneerd te worden als de rest van de Kolonie terugkeert uit de ruimte.

Als de transportschepen neerstorten op de Aarde, leidt Clarke een grote reddingsoperatie. Ze weet dat haar medische kennis hard nodig is, maar wil eigenlijk ook op zoek naar haar ouders. Bellamy moet kiezen: vechten voor zijn nieuwe leven of vluchten voor de leiders van de Kolonie, die vastbesloten is hem alsnog te straffen. Wells was de natuurlijke leider van de honderd, maar is nu gedwongen te luisteren naar vicekanselier Rhodes.

Na de terugkeer van de Kolonie lijkt het leven op Aarde een kopie te worden van het leven in het ruimteschip, en zullen de honderd moeten vechten voor hun vrijheid of het risico lopen alles te verliezen.

Mijn beoordeling: 7/10 of 3.8/5*

Alweer vier jaar geleden las ik zowel De 100 als Dag 21. Ik genoot erg van de boeken, maar kwam er niet aan toe deel 3 te lezen. Ik zette het boek op mijn TBR voor 2018; helaas mislukte ook dit plan. Uiteindelijk belandde het op mijn TBR voor januari en gelukkig heb ik het deze maand wel opgepakt. Vond ik Thuis net zo leuk als haar voorgaande delen?

Als de honderd eindelijk een bestaan heeft opgebouwd op Aarde, komen de andere bewoners van de Kolonie terug. Nu hun leider Rhodes er is, verandert hun leven drastisch en is Wells gedwongen te luisteren naar hem, ook al is hij daar niet tevreden mee. Ondertussen moeten Clarke en Bellamy grote keuzes maken en moet Glass proberen op Aarde te overleven. Maar gaat dit allemaal wel lukken?

p_20190222_134641

Vooral aan het begin van het boek merkte ik dat de verhaallijnen van de eerste twee delen mijn hoofd uit waren gevlucht. Ik begreep weinig van het verhaal en ook momenten waarbij gerefereerd werd naar de eerdere delen, kwam er weinig tot niks terug. Met name in het begin stoorde dit en kon ik moeilijk met plezier lezen; ik begreep er immers nauwelijks wat van. Gelukkig werd het later wat beter, alhoewel ik niet weet of het komt doordat de herinneringen terugkwamen of doordat het niet belangrijk voor het verhaal was.

Gelukkig heeft Kass wel een vlotte stijl, waardoor het makkelijk is om het boek te lezen. Je vliegt er doorheen en je wilt weten hoe het afloopt. Door de continue spanning is het moeilijk om het boek weg te leggen.

Hoewel de personages allemaal hun eigen verhaal hebben, zijn ze toch er plat. Er is weinig dat we van ze weten en ik vind ze ook niet erg interessant. Ik hoef niet meer te weten dan wat ik al van ze weet.

p_20190222_134542

Het einde vond ik wel erg mooi. Het was een goed einde voor Thuis, maar ook een afsluiting voor deze trilogie. Het vierde deel klinkt niet interessant en lijkt mij een onnodig vervolg in de serie. Thuis heeft voor mij de serie afgesloten en ik ben daarom ook niet van plan om verder te gaan met de serie.

Helaas is De 100 niet een erg goede serie. Het is vermakelijk, maar er is niet echt iets dat de boeken kenmerkt en uit laat springen (naast het feit dat een stelletje criminelen terug naar aarde moet om te kijken of het weer bewoonbaar is). Daarnaast is het makkelijk te vergeten. Ik ben alweer een groot deel van de eerste twee delen vergeten en ook het derde deel glipt alweer mijn herinneringen uit.

Welke serie was voor jou afgelopen en kreeg toen weer een vervolg?

Advertenties

2 comments

    • Dat is wel echt jammer. Dit heb ik nu ook bij de Grijze Jager, maar omdat ik het nog steeds erg leuk vind, vind ik het niet heel erg. Wel hoop ik niet dat de boeken die erbij komen dan de kwaliteit verliezen, omdat ze niet gepland waren…

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s