Recensie: Vals – Mel Wallis de Vries

vals-2.jpg


Titel:
Vals
Auteur: Mel Wallis de Vries
Genre: Thriller, Young Adult
Gepubliceerd: 15 september 2010
Uitgeverij: Uitgeverij de Fontein
Pagina’s: 271
Bindwijze: E-book
Prijs: €9,99

Vier vriendinnen logeren in een afgelegen vakantiehuisje, één voor één verdwijnen ze…

Abby, Kim, Pippa en Feline kennen elkaar van school en zijn al jaren vriendinnen. In de kerstvakantie gaan ze naar een huisje in de Ardennen. Door het slechte weer sneeuwen ze in. Er is geen elektriciteit, het mobiele netwerk is uitgevallen en het dichtstbijzijnde huis is een paar kilometer verderop. De meiden doen er een beetje lacherig over. Maar dan verdwijnt Kim opeens na een ruzie. De overgebleven drie vriendinnen zijn bezorgd, maar denken dat Kim naar het dorp is gelopen. Als Feline ook verdwijnt én ze bloedsporen in de sneeuw vinden, maakt de bezorgdheid plaats voor angst. Pippa en Abby kunnen door het slechte weer geen kant op. De sfeer wordt steeds grimmiger en angstaanjagender. Wie heeft het op de meiden gemunt? Weten de vriendinnen eigenlijk wel alles van elkaar?

Mijn beoordeling: 7/10 of 3,5/5*

Een paar weken geleden vertelde Celine me dat ze opnieuw een luisterboek wil uitproberen. Dat gaf voor mij de doorslag om ook eens een luisterboek te proberen, na er veel positieve dingen over gehoord te hebben. Ik zag dat Vals beschikbaar was op de luisterbieb en aangezien deze toch al op mijn TBR stond en de verfilming nu in de bioscoop is, besloot ik daarnaar te gaan luisteren.

De vier vriendinnen Abby, Kim, Pippa en Feline gaan in de kerstvakantie een paar dagen naar de Ardennen. Het is niet zo leuk als ze hadden verwacht. Het sneeuwt zo hard dat ze bijna helemaal ingesneeuwd zijn en na een ruzie verdwijnt Kim opeens. De meiden denken dat ze terug naar huis is gegaan, maar als Feline ook opeens verdwijnt en ze vreemde geluiden horen in het huisje, vinden ze het niet meer zo leuk.

Iets wat ik totaal niet had verwacht, was dat het verhaal erg traag op gang kwam. Het verhaal begon met een proloog, die erg spannend is, maar daarna spoelt het terug naar het moment van vertrek. Ik had eerlijk gezegd verwacht dat de creepy gebeurtenissen al vanaf de aankomst in het huisje zouden gebeuren, maar dat was totaal niet het geval.  

Ondanks het feit dat het verhaal wat traag op gang komt, vind ik het boek zodra de creepy dingen gebeuren wel spannend. Mel Wallis de Vries weet de spanning mooi op te bouwen tot de dader bekend wordt. Ik kon dan ook nauwelijks stoppen met lezen.  

Jammer vind ik wel dat ik vrij snel doorhad wie de dader is. Hoewel het natuurlijk nog steeds spannend is, zorgde dit er wel voor dat ik minder van mijn sokken geblazen werd toen ik de onthulling las. Daarnaast snap ik niet waarom de dader heeft gedaan wat hij/zij heeft gedaan. Het wordt weliswaar uitgelegd, maar voor mij blijft het vaag en een slechte reden om zoiets te doen.

vals-1.jpg

De schrijfstijl van Mel Wallis de Vries vond ik ook erg fijn om te lezen (ook al heb ik het merendeel van het boek geluisterd). Ze schrijft met niet al te veel detail, maar duidelijk genoeg om een mooie voorstelling te maken van hoe het huis er ongeveer uit moet zien. Ook het audioboek is mij goed bevallen. Het leuke aan het audioboek is dat de voorlezer voorleest met emotie, waardoor je indien mogelijk nóg verder het verhaal in wordt gesleept.

Een vraag die ik me het hele boek door stelde was: ‘Waarom gaan deze vier meiden met z’n allen op vakantie terwijl drie van de vier elkaar niet kunnen uitstaan?’. Kim en Feline hadden constant ruzie met Pippa, waren zelfs jaloers op haar, maar toch besluiten ze dat het een goed idee is om met haar op vakantie te gaan? Hmm…

Als je de ruzie tussen Pippa en Kim en Feline negeert, is het gedrag van de hoofdpersonen wel realistisch beschreven. In plaats van dat ze stoer blijven en gewoon achter de boosdoener aangaan, zijn ze doodsbang en rijden ze het liefst zo snel mogelijk naar huis. Dit is iets wat lang niet iedere hoofdpersoon in een thriller doet.

In plaats van stoer te doen, geven de meiden in Vals gewoon toe aan hun angst; iets wat lang niet iedere hoofdpersoon in een thriller doet.

Kortom, Vals is een vermakelijke jeugdthriller die als het eenmaal op gang is gekomen wel degelijk spannend is. Hoewel ik vrij snel doorhad wie de dader is, was het verhaal nog steeds spannend om te lezen!

Heb jij wel eens een thriller van Mel Wallis de Vries gelezen? Wat vond je ervan?

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s