Zo kan je je boekenkast sorteren!

Waar ik het haat om mijn kamer op te ruimen, vind ik het fantastisch om mijn boekenkast te herindelen. Om de een of andere reden geeft het me een soort rust. Daarnaast kan ik er niet tegen als mijn boekenkast er langer dan een maand hetzelfde uitziet. Het probleem is alleen dat ik nooit, maar dan ook echt nooit weet hoe ik mijn boekenkast moet indelen. Daarom zet ik hier een paar manieren op een rij.

boekenkast-sorteren_auteur.jpgNaam van de auteur
Dit is een vrij standaard manier om je boeken te sorteren. Je kan ervoor kiezen om je boeken te sorteren op achternaam van de auteur, maar ook bijvoorbeeld op voornaam. Het ziet er niet per se erg aesthetisch uit, maar het is erg overzichtelijk. Daarnaast staan al mijn series nu bij elkaar.

boekenkast-sorteren_kleur.jpg

Kleur
Ik zie veel booktubers en bookstagrammers hun boekenkast sorteren op kleur. Ik vind dit er altijd heel mooi uitzien, maar persoonlijk leek mij dit niet de meest efficiënte manier om je boeken te sorteren. Zelf weet ik nooit welke kleur de ruggen van mijn boeken hebben. Daarnaast staan mijn series niet bij elkaar, wat ik jammer vind. Toch besloot ik het uit te proberen. Ik ben best tevreden met het resultaat; het ziet er erg mooi uit. Wel vond ik het heel lastig om de boeken te sorteren. Sommige boeken (en kleuren) waren makkelijk te sorteren, terwijl ik bij anderen (zoals blauw) heel erg heb zitten puzzelen. En dan zijn er ook nog boeken met meerdere kleuren op de rug waarvan je geen idee hebt waar je ze neer moet zetten. Deze manier van sorteren werkt dus niet honderd procent voor mij.

boekenkast-sorteren_hoogte.jpg

Hoogte
Nog een manier om je boeken te sorteren is door je boeken van hoog naar laag neer te zetten. Ik had hier nooit aan gedacht, maar op YouTube kwam ik een BookTuber tegen die haar boeken op hoogte sorteerde. Dit vond ik er mooi uitzien, dus besloot ik het zelf te proberen. Ik ben tevreden met het resultaat. Het enige minpunt is dat ik niet weet hoe hoog mijn boeken zijn ten opzichte van mijn andere boeken. Daarom zal het dus lastiger zijn om boeken te vinden dan wanneer ik ze sorteer op bijvoorbeeld genre of naam van de auteur.  

Gelezen en wil ik lezen
Je kan er ook voor kiezen je boeken te sorteren op de boeken die je wil lezen en de boeken die je al gelezen hebt. Persoonlijk vind ik dit heel fijn om te doen, omdat ik dan een duidelijk overzicht krijg op mijn TBR. Ook is het handig als ik een boek uit heb maar geen idee heb wat ik daarna wil lezen. Dan hoef ik niet mijn boekenkast te doorzoeken op zoek naar de boeken die ik nog niet gelezen heb, maar zie ik dat gewoon in één oogopslag.   

boekenkast-sorteren_genre.jpg

Genre
Bij deze manier sorteer ik de boeken op hun genre. Per genre deel ik de boeken dan in op achternaam van de auteur. Je kan de genres op elke manier indelen. Ik heb ze op deze volgorde neergezet: graphic novels, bundels, historische verhalen, romantische verhalen, contemporary, detective, thriller, science fiction, dystopian, fantasy, non-fictie, kinderboeken (op dezelfde volgorde) en boeken voor volwassenen (op dezelfde volgorde).

Van al deze uitgeprobeerde manieren vind ik het het fijnste om mijn boeken te sorteren op genre. Daarnaast vind ik het fijn om mijn ongelezen van mijn gelezen boeken te scheiden. Dit geeft me een beter overzicht op mijn kast.

Hoe sorteer jij je boekenkast?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s