Waarom ik een grote book haul niet erg vind

Eind 2018 werd ik dankzij de HYADecemberVibes challenge op Instagram geconfronteerd met de grote hoeveelheid boeken die ik afgelopen jaar had gekocht (en gekregen). Ik heb ze geteld, en het waren er 75 (!). Eerst was ik in shock door de hoeveelheid, maar toen besefte ik me dat ik niet in een negatieve shock was.

waarom-ik-een-grote-book-haul-niet-erg-vind.jpg

Gek genoeg vind ik het helemaal niet erg om veel boeken te kopen (al protesteert mijn portemonnee er wel heftig tegen (;). Daarentegen, ik vind het leuk om veel boeken toe te kunnen voegen aan mijn boekenkast. Of dit nou boeken zijn die ik nieuw koop, die ik krijg of die ik tweedehands koop.

Aan het begin van 2018 had ik weinig boeken in mijn kast staan. Ik had de Harry Potter-serie en een paar kinder- en non-fictieboeken, maar weinig YA. Vanaf mijn verjaardag kwam daar verandering in. Ik kreeg een aantal boeken en kocht er zelf ook een aantal van de boekenbonnen die ik had gekregen. In september ging ik naar het Boekenfestijn in Nieuwegein en ik had wel verwacht dat ik een aantal boeken zou vinden, maar dat ik er meer dan twintig zou kopen had ik niet verwacht!

De eerste reden dat ik het leuk vind om boeken te hebben, is dat je ze niet moet lezen. Als je een boek van de bibliotheek of een vriend leent, moet je de boeken op een bepaald moment teruggeven, wat betekent dat je het boek voor die tijd moet hebben gelezen. Als je boeken hebt, hoef je deze niet te lezen voor een bepaalde datum. Dit geeft me het gevoel dat ik kan lezen wat ik wil wanneer ik het wil, wat ik minder heb als ik boeken leen.

Ook kan je in je eigen boeken aantekeningen maken en dingen markeren. Zelf vind ik het fijn om aantekeningen te maken tijdens het lezen als ik verdrietige, leuke of grappige dingen tegenkom tijdens het lezen of als ik gedachten heb die ik op papier kwijt moet. Ik doe dit liever niet in bibliotheekboeken, omdat ik die aantekeningen er dan toch weer uit moet halen. Als ik een boek heb, kan ik alle aantekeningen in het boek houden en kan ik ze dus op ieder moment weer teruglezen.

Ik maak graag aantekeningen in boeken; sommige gedachtes moet ik gewoon kwijt.

Verder kan je een boek dat je hebt ieder moment dat je maar wilt oppakken. Als je even geen zin hebt om dat boek te lezen, leg je het weg en pak je het weer op wanneer je wilt. Dat kan een paar dagen later zijn, maar ook een maand of maanden later. Je kan elk boek altijd oppakken, want je hebt elk boek altijd op voorraad (tenzij je het uitleent, natuurlijk).

Natuurlijk groeit met mijn boekencollectie ook mijn TBR. Op moment van schrijven heb ik 39 boeken in mijn kast staan die ik nog wil lezen. Dit groeit elke maand met meerdere boeken, maar gelukkig lees ik ook een aantal boeken. Soms is het wel wat ontmoedigend om zo veel boeken in mijn TBR-kast te zien staan, maar dat gevoel is al snel weer verdwenen als ik bedenk hoe leuk het wel niet is om al die boeken te lezen.

Vind jij het erg om een grote book haul te hebben?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s