Recensie: De Bliksemdief en De Zee van Monsters – Rick Riordan (Percy Jackson en de Olympiërs: de graphic novels #1,2)

P_20181229_135209Oorspronkelijke titel: The Lightning Thief: the graphic novel
Titel: De Bliksemdief: de graphic novel
Serie: Percy Jackson en de Olympiërs: de graphic novels (#1)
Auteurs: Rick Riordan en Robert Venditti
Illustrator: Attila Futaki
Vertaald door: Marce Noordenbos
Genre: Graphic novels, Comics, Fantasy, Mythology, Greek Mythology, Young Adult, Middle Grade, Adventure, Fiction, Childrens
Gepubliceerd: 22 maart 2018 (NL), 12 oktober 2010 (VS)
Uitgeverij: Van Goor (NL), Disney-Hyperion (VS)
Pagina’s: 128
Bindwijze: Paperback
Prijs: €14,99

P_20181229_135209-1Oorspronkelijke titel: The Sea of Monsters: the graphic novel
Titel: De Zee van Monsters: de graphic novel
Serie: Percy Jackson en de Olympiërs: de graphic novels (#2)
Auteur: Rick Riordan en Robert Venditti
Illustrator: Attila Futaki
Vertaald door: Marce Noordenbos
Genre: Graphic novels, Fantasy, Mythology, Young Adult
Gepubliceerd: Oktober 2018 (NL), 2 juli 2013 (VS)
Uitgeverij: Van Goor (NL), Disney-Hyperion (VS)
Pagina’s: 128
Bindwijze: Paperback
Prijs: €14,99

Kijk, ik wilde geen halfbloed zijn, ik heb er nooit om gevraagd om de zoon van een Griekse god te zijn. Ik was gewoon een normale jongen, ik ging naar school, basketbalde, skatete, je kent het wel. Totdat ik per ongeluk mijn wiskundeleraar liet exploderen. Vanaf toen ging het echt verkeerd. Nu besteed ik mijn tijd aan zwaardvechten, monsters verslaan met mijn vrienden en vooral aan in leven blijven.

Dit is het verhaal waarin Zeus, de Heer van de Hemel, denkt dat ik zijn bliksemschicht heb gestolen – en Zeus kwaad maken is echt een heel erg slecht idee.

Mijn beoordeling voor de Bliksemdief: 6/10 of 3.5*/5*
Mijn beoordeling voor de Zee van Monsters: 6/10 of 3.5*/5*

Ik had deze boeken al een tijdje op mijn TBR staan, maar was eigenlijk nog niet van plan om de boeken op te pakken. Totdat mijn zus het tweede deel in de bibliotheek zag, we het leenden en ik ook het eerste deel nog besloot te lezen. Ik vind de oorspronkelijke boeken uit de Percy Jackson en de Olympiërs-serie geweldig, maar zijn de graphic novels ook zo?

Wanneer Percy erachter komt dat zijn vader een god is, moet hij naar een kamp speciaal voor Halfbloeden zoals hij. Als zijn moeder wordt ontvoerd en hij ook nog wordt beschuldigd voor het stelen van de bliksemschicht van Zeus. Hij wordt gestuurd op een queeste en moet samen met zijn vrienden zijn moeder redden en de schicht vinden voor het te laat is.

Wat toch wel erg belangrijk is aan een graphic novel, is dat de tekenstijl je aan staat. Als je de illustraties fantastisch vindt, ben je eerder geneigd om het boek hoog te waarderen dan bij een boek met illustraties die je gewoon niet zo liggen. Helaas was dit laatste bij mij het geval. Futaki kan dan misschien beter tekenen dan ik ooit zal kunnen, maar bij beide boeken waren de illustraties gewoon niet mijn smaak.
Ook leken de personages veel ouder dan ze in het oorspronkelijke boek zijn. Percy is dan namelijk 12, terwijl hij in het boek eerder 15, 16 of nog ouder leek. Dat vond ik erg jammer, omdat hij ook in de film en musical ouder lijkt dan hij daadwerkelijk is.

P_20181229_135209-2

Wat te verwachten is, is dat er stukjes uit gehaald zijn. Ik vond alleen dat er soms te veel uitgehaald was, waardoor het sterk deed denken aan de film. Hierdoor is het soms erg verwarrend voor als je het oorspronkelijke boek niet gelezen hebt. Als je het boek wel gelezen hebt, is het meer een feest van herkenning dan daadwerkelijk het boek herlezen in stripvorm.

Daarnaast was het jammer dat er veel grappig stukjes uit zijn gehaald. Bij de Percy Jackson-serie moet ik vaak lachen, maar in de graphic novels zat er gewoon geen enkel grappig stukje. Jammer!

De graphic novels van Percy Jackson zijn helaas niet geheel mij bij in de smaak gevallen. Hoewel het voor de echte fan niet te missen is, zijn dit niet de beste graphic novels ooit. Ik ben wel benieuwd naar hoe ze de rest van de serie hebben gedaan, maar ik zal ze niet snel herlezen of op mijn favorietenlijstje zetten. Dit bewijst maar weer eens, dat Percy Jackson moeilijk te veranderen is van het boek naar een film, een musical of een graphic novel.

Wat vind jij van graphic novels die zijn gemaakt van oorspronkelijke boeken?

3 reacties

  1. Ik ben niet zo’n fan van graphic novels die het verhaal vertellen van een boek, omdat je al snel dingen gaat vergelijken en het boek dan bijna altijd beter is. Geef mij maar liever een graphic novel die als graphic novel is begonnen!
    Een aanrader is Heartstopper van Alice Oseman, die trouwens over een maand verschijnt. 🙂

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s