Recensie: Vampier dagboek – Viv Croot

IMG-20181222-WA0005Oorspronkelijke titel: The Original Vampire Diaries: Count Dracula
Titel: Vampier Dagboek
Auteur: Viv Croot, Jane Moseley
Vertaald door: Ingrid Hadders
Genre: Paranormal > Vampires, Humor, Fantasy
Gepubliceerd: 1 april 2011(NL), 2010 (VS)
Uitgeverij: Librero (NL), The Ivy Press (VS)
Pagina’s: 160
Bindwijze: Hardcover
Prijs: €37,99

Ik had niet veel verwachtingen voor Vampier dagboek. Ik vroeg me vooral af hoe Viv Croot het leven van een ondode man die de hele dag in zijn kasteel zit interessant kon houden zonder in de herhaling te vallen of een cliché te vormen. Helaas vond ik dit niet erg geslaagd.

Dit dagboek, geschreven door graaf Vlad Dracula zelf, is een distillaat van wat was en wat nog zal komen. Graaf Dracula heeft toestemming voor publicatie verleend als reactie op de huidige media-aandacht voor al wat vampirisch en ondood is; die triviale lectuur is als een zwakke motvlinder die in de penumbra van Vlads zwarte ster fladdert. Als je iets wilt lezen waar je echt je tanden in kunt zetten, heb je nu het ideale boek in je handen

Mijn cijfer: 4/10

De pluspunten:

  • Leest vlot
  • De bijlagen en illustraties

De minpunten:

  • Saai
  • Dracula is arrogant
  • De merken

Graaf Dracula heeft maar een druk onleven: hij moet feesten organiseren, zijn vele vrouwen tevreden houden en zijn moeder bezig houden. Daarnaast moet hij alle geruchten die er over hem bestaan de kop in zien te drukken. Daarom heeft hij een jaar lang een dagboek bijgehouden.

Mijn verwachtingen zijn waar geworden, en dat bedoel ik niet positief: het was hartstikke saai. Er gebeurt helemaal niks, behalve Dracula die zeurt over van alles en nog wat. In het begin vond ik het nog wel grappig, maar op een gegeven moment viel Vlad in de herhaling. Hij bedacht hetzelfde, klaagde over hetzelfde en zei steeds alleen maar hetzelfde. Op een gegeven moment vond ik het niet meer zo interessant.

Gelukkig was Vampier dagboek niet zo dik, waardoor je het binnen no time uitleest. Dat is een van de weinige redenen dat ik door ben blijven lezen. De situaties en locaties worden niet uitgebreid beschreven, maar worden straight to the point genoemd.

IMG-20181222-WA0004

Helaas was Dracula erg arrogant. Hij vindt zichzelf heel wat, omdat hij dé graaf Vlad Dracula is en klaagt dan ook voortdurend over de mensen die zulke slechte films over hem hebben gemaakt. Op een gegeven moment was ik daar klaar mee en heb ik het boek even aan de kant gelegd.

Ook bedacht Vlad steeds rare producten en merken die hij dan op de markt wilde brengen. Eerst vond ik dat nog wel grappig, maar bij het dertigste product dat hij bedacht was ik er wel even klaar mee. Serieus, heeft die vampier niks anders te doen in zijn leven dan merken en producten te bedenken?!

Ondanks de inhoud vond ik de opmaak van het boekje erg mooi. Het handschrift was mooi en paste goed bij het dagboek – al was het af en toe lastig te lezen. Ook de bijlagen die de graaf bij zijn dagboek heeft gevoegd zijn erg leuk. Daarnaast is de cover ook erg vampierig.

De conclusie

Zou ik dit boek nog een keer lezen?
Nee. Het is niet interessant genoeg om nog een keer te lezen en ik heb geen zin meer in een arrogante Vlad Dracula.

Zou ik dit boek aanraden?
Persoonlijk zou ik het aan niemand aanraden; het is een saai boek waarin eigenlijk helemaal niks bijzonders gebeurt. Ik vond het niet echt de moeite waard om te lezen.
Wat vind jij van Vampier dagboek?

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s