Recensie: The Crimes of Grindelwald (Fantastic Beasts #2)

Afbeeldingsresultaat voor the crimes of grindelwaldTitel: Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald
Serie: Fantastic Beasts (#2)
Regisseur: David Yates
Schrijver: J.K. Rowling
Genre: Adventure, Family, Fantasy
Cast: Eddie Redmayne, Johnny Depp, Katherine Waterston, Alison Sudol, Dan Fogler, Zoe Kravitz, Claudia Kim, Ezra Miller
Première: 15 november 2018 (NL), 16 november 2018 (VK)
Duur: 2 uur en 14 minuten
IMDb: 6,9/10
Mijn cijfer: 8/10 of 4/5 sterren

Na Fantastic Beasts and Where to Find Them kon ik niet wachten op het tweede deel in deze Harry Potter-spin-off. Toen bekend werd gemaakt dat de franchise zou gaan bestaan uit vijf films kon mijn geluk al helemaal niet meer op. Met een club vrienden ben ik 16 november naar The Crimes of Grindelwald gegaan. Één ding is zeker: we kunnen niet wachten op de rest van de serie.

The second installment of the “Fantastic Beasts” series featuring the adventures of Magizoologist Newt Scamander. (imdb.com)

Een jaar na het ontmaskeren van Graves als Gellert Grindelwald heeft Grindelwald (Johnny Depp) weten te ontsnappen. Het gerucht gaat dat hij zich schuil houdt in Parijs. Albus Dumbledore (Jude Law) stuurt Newt (Eddie Redmayne) op Grindelwald af. Al snel bevindt Newt zich in een lastige postitie: sluit hij zich aan bij Dumbledore, of toch bij Grindelwald?

De special effects in de film zijn weer prachtig, net zoals in de andere Harry Potter- en Fantastic Beasts and Where to Find Them-films. Daarnaast zijn de ontwerpen van de fabeldieren ook nog eens prachtig. Mijn persoonlijke favoriet is de Zouwu uit Parijs. Het ontwerp is een mooie mix van de Chinese draken en een onguur, gevaarlijk wezen. Ook de baby-Nifflers mogen natuurlijk niet ontbreken! Ze waren zo schattig, al vond ik het jammer dat ze niet zo veel in de film voorkwamen.

Het overgrote deel van de film was spannend, zeker het einde. De spanning begint al bij de openingsscène en naarmate de film vordert, wordt de sfeer steeds ongurer en steeds kwaadaardiger tot het zijn hoogtepunt bereikt in het laatste halfuur. Ook de verschillende plottwists dragen bij aan de spanning en het wtf-gevoel van de film.

Helaas zorgen een paar van deze twists voor wat plotholes in het oorspronkelijke verhaal van Harry Potter. Hoewel veel mensen hier niet zo blij mee zijn, vind ik het geen groot probleem om twee redenen. Ten eerste zijn een aantal van deze holes te verklaren door verschillende theorieën. Ik vind het fantastisch om deze theorieën te bedenken en daar over te discussiëren met vrienden.
Ten tweede heb ik vertrouwen in J.K. dat ze een geweldig plan heeft bedacht voor de komende drie films waarin alle puzzelstukjes langzaam maar zeker op hun plaats vallen. Fingers crossed dat dat ook werkelijk gaat gebeuren!

Ook de vele nieuwe personages dragen bij aan het mindblowing gevoel dat je aan het eind van de films hebt. Jammer genoeg draagt de introductie van de personages als Leta Lestrange en Theseus Scamander bij aan het rommelige gevoel dat je tijdens het kijken af en toe krijgt. Al die personages hebben namelijk weer een eigen levensverhaal en een eigen aandeel in de film die apart van elkaar wordt laten zien, wat de film soms wat onoverzichtelijk maakt.     

Afbeeldingsresultaat voor the crimes of grindelwald

Aan de acteurs ligt het in ieder geval niet. Die weten een prachtig personage neer te zetten op hun eigen manier. Ook de interactie met de fabeldieren, wat me erg lastig lijkt aangezien ze niet uit zichzelf terugpraten en bewegen, laten ze natuurlijk overkomen alsof ze dat de hele dag door doen.

Doordat er een paar ‘dipjes’ van de spanning waren waar het verhaal zijn vaart een beetje verloor door de introductie van een nieuw personage of door te veel romantiek, deed The Crimes of Grindelwald me denken aan de verfilming van The Half-Blood Prince. Er zat namelijk, net zoals in The Prisoner, veel humor en romantiek in, terwijl het einde heel duister is. Soms irriteerde de vele romantiek me, omdat ik het idee kreeg dat er te veel focus op werd gelegd, waardoor de plot van de film naar de achtergrond werd geduwt.

Al met al is het een aanrader voor alle Potterheads. Het is een magische ervaring en ondanks het rommelige gevoel en de schijnbare plotholes is het een mindblowing film die ervoor zorgt dat je na afloop door blijft denken over het einde en alle twists en wat dat zou kunnen betekenen voor het verhaal. Zeker de moeite waard!

Heb jij The Crimes of Grindelwald al gezien?  


2 reacties op ‘Recensie: The Crimes of Grindelwald (Fantastic Beasts #2)

 1. Ik vond deze film juist helemaal niet spannend. 😅
  Het leek er voor mijn gevoel namelijk heel erg op alsof halverwege een verhaal op een random plek ‘stop’ was gezegd en dat die eerste helft dus dit verhaal is. Het voelt niet af.
  Gelukkig was ik niet teleurgesteld, maar dat was omdat ik al wist dat veel mensen het niet zo goed vonden, dus was ik zonder verwachtingen naar deze film gegaan. Ik heb wel een nieuw favoriet personage erbij, dus dat is een pluspunt. 😃
  Nu zijn mijn favorieten Newt en Theseus.

  Like

  1. Jammer dat je het niet zo spannend vond. Door alle negatieve reacties ging ik met gemengde gevoelens naar de bioscoop, en ik ben nog steeds een beetje in dubio. Aan de ene kant voelt het verhaal van de film af, maar aan de andere kant wil ik antwoorden! Ik ben benieuwd wat deel drie voor ons in petto heeft…

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s