Dubbel recensie: De Griezels en De Reuzenperzik – Roald Dahl

13047146Oorspronkelijke titel: The Twits
Titel: De Griezels
Auteur: Roald Dahl
Vertaald door: Huberte Vriesendorp
Genre: Fiction, Childrens, Fantasy
Gepubliceerd: 1980 (NL), 1980 (VK)
Uitgeverij: Uitgeverij de Fontein (NL), Jonathan Cape (VK)
Pagina’s: 80
Bindwijze: Hardcover
Prijs: €14,50

 

screenshot_20181209-183207Oorspronkelijke titel: James and the Giant Peach
Titel: De Reuzenperzik
Auteur: Roald Dahl
Vertaald door: Ef Leonard
Genre: Fiction, Childrens, Fantasy, Classics
Gepubliceerd: 1999 (NL), 1961 (VK)
Uitgeverij: Uitgeverij de Fontein (NL), Alfred A Knopf (VK)
Pagina’s: 159
Bindwijze: Paperback
Prijs: €5 (Kinderboekenweek-editie)

 

Ik heb dit jaar twee boeken van Roald Dahl gelezen en besloot ze voor de recensie te combineren. De Griezels heb ik in september al gelezen op de Chinese school en De Reuzenperzik heb ik gekocht, omdat het zo goedkoop was. Gisteren las ik het uit.

Meneer en mevrouw Griezel vormen een wel heel bijzonder stel. Ze doen alles om elkaar het leven zuur te maken. Zo stoppen ze Reuzenkribbebijters in elkaars bed en serveren ze levende Kronkelspaghetti als avondeten.

Ook de dieren zitten ze voortdurend in de weg. Meneer Griezel is namelijk gek op vogelpastei en hij droomt al jaren van zijn eigen grote ondersteboven-apencircus. Maar dan nemen de dieren wraak. En hoe!

—————————————————————————————————————————

James woont al jaren bij zijn tantes Spons en Spijker in een raar bouwvallig huis op de top van een hoge heuvel in het zuiden van Engeland. James moet van die niet zo lieve tantes altijd hard werken. Aan dit saaie leven komt een eind als hij van een oud mannetje een zakje toverkracht krijgt.
James laat het zakje bij de kale perzikboom vallen, en dan groeit er aan de boom een reusachtige perzik die zo groot wordt als een huis! James kruipt door een tunnel de reuzenperzik binnen en ontmoet Ouwe-Groene-Sprinkhaan, juffrouw Spin, Lieveheersbeest en nog meer dieren. Samen beleven ze de gekste avonturen, zoals een wilde tocht van de heuvel af, en zelfs een luchtreis over de oceaan.

Mijn cijfer voor de Griezels: 9/10
Mijn cijfer voor de Reuzenperzik: 9/10

De pluspunten:

  • Typisch Roald Dahl
  • Leuke avonturen
  • Mooie lessen
  • Leuke personages

In De Griezels en De Reuzenperzik komen verhalen tot leven met mensen en dieren in de hoofdrol. Waar allemaal avonturen worden beleefd en lessen worden geleerd. Voor jong en oud!

Ik ben al jaren fan van de boeken van Roald Dahl en hoop ze allemaal gelezen te hebben. Nu heb ik er al een aantal gelezen, maar helaas nog niet allemaal. De Reuzenperzik had ik bijvoorbeeld nog nooit gelezen en ik ben blij dat ik het nu wel heb gelezen!

Wat opmerkelijk is aan de verhalen van Roald Dahl, is dat ze toch wel typisch hem zijn. Alle mooie woorden die worden gebruikt, haha. Ooit gehoord van een Brontosmoes? Of een Kokkedries? Dan ken je de Reuzenschorpulaan vast ook. En de Knor en de Kneut niet te vergeten! Ik hou ervan!

p_20181209_145332

De personages zijn lief, maar sommigen zijn ook weer heel gemeen. Ook kan je je makkelijk inleven in de personages, hoewel sommige dieren zijn en inleving dan wel erg lastig wordt. Toch schrijft hij zo beeldend, dat je wel eens vergeet dat niet iedereen in het verhaal een mens is. Ook beleven de personages een mooi avontuur en die is ook erg fantasierijk. Soms vraag ik me af hoe Roald aan al die ideeën is gekomen!

Wat toch wel in ieder Dahl-boek voorkomen, zijn de levenslessen die je worden geleerd. Niet net zo gemeen zijn als de Griezels of de tantes. Wees net zo lief als James of Sjakie. Vermoord geen spinnen, want ze doen alleen maar goed en zijn erg fatsoenlijk (Ik moet bekennen dat ik tijdens het lezen toch wel even heb gedacht om spinnen te accepteren. Ik ben er nog niet over uit wat ik ervan moet vinden…). Ze maken je toch wel aan het denken, waardoor deze boeken altijd gelezen kunnen worden door iedereen!

Conclusie

Zou ik de boeken herlezen?
Ja, dat ben ik wel van plan. Niet binnenkort, maar ergens later nog wel. Ik weet het nog niet zo goed.

Zou ik de boeken aanraden?
Ja! Ik zou ze zeker aanraden. Mede doordat ze echte klassiekers zijn, maar ook omdat ze erg leuk zijn. Misschien lees ik ze wel voor aan mijn kinderen (hé, twee vliegen in één klap!). Maar als jij ze nog niet hebt gelezen, zou ik ze zeker eens oppakken. Je bent nooit te oud voor zijn boeken.

Wat is jouw favoriete boek van Roald Dahl?

One comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s