Recensie: Keerzijde – Caja Cazemier en Martine Letterie

keerzijde-1-e1544288961579.jpg

 

 

 


Titel:
Keerzijde
Auteur: Caja Cazemier en Martine Letterie
Genre: Young Adult, Historical Fiction
Gepubliceerd: 4 februari 2014
Uitgeverij: Ploegsma
Pagina’s: 183
Bindwijze: Hardcover
Prijs: €14,99

In de bibliotheek heb ik Keerzijde al een aantal keer in mijn handen gehad. Toen ik het op het Boekenfestijn in Utrecht tegenkwam, heb ik het boek toch maar meegenomen. Het was niet helemaal wat ik had verwacht, maar ben er nog niet helemaal uit of dat positief of negatief was.

2013: Berber verhuist met haar moeder van Friesland naar Amsterdam. Ze heeft het idee dat alles om seks lijkt te draaien. De meiden uit haar klas vinden het raar dat zij ‘het’ nog nooit heeft gedaan. Maar als er naaktfoto’s van haar zusje op internet verschijnen, noemt iedereen haar opeens een slet…

1891: Ypkje verlaat haar ouderlijk huis op het Friese platteland om dienstmeisje te worden in Leeuwarden. Ze wordt verliefd op de heer des huizes, en als zijn vrouw een paar weken weg is, speelt hij handig op haar gevoelens in. Ypkje geniet er intens van, maar heeft geen benul van de gevolgen…

Mijn cijfer: 7/10 

De pluspunten:

  • Leest vlot
  • De informatie is mooi verwerkt
  • De verhalen zijn mooi
  • Personages

De minpunten:

  • Veel over seks
  • Nauwelijks een raakvlak
  • Naaktfoto’s deden niks

Keerzijde volgt het verhaal van Berber dat zich afspeelt in 2013 en het verhaal van Ypkje dat zich afspeelt in 1891. Berber verhuist na de scheiding van haar ouders van Friesland naar Amsterdam. Daar heeft iedereen op school het over seks. Sterker nog: Berber is de buitenstaander omdat ze ‘het’ nog nooit heeft gedaan.
Ypkje wordt door haar ouders naar Leeuwarden gestuurd om als dienstmeisje te gaan werken. Als de vrouw van de baas een paar weken naar zee is, verleidt haar baas haar. Als blijkt dat ze zwanger is, stuurt haar baas haar naar een weduwe in Amsterdam waar ze in armoede moet bevallen.

De focus in Keerzijde lag op Ypkje en Berber, waardoor hun karakter erg uitgebreid en diep was. Ze hadden hun eigen trekjes en eigen eigenaardigheden. Helaas lag de focus ook echt alleen op Berber en Ypkje en werden de andere personages naar mijn idee een beetje afgeraffeld, waardoor ze erg oppervlakkig waren.  

Misschien had je het al door, maar seks speelt een grote rol in dit boek. Dat had ik ook door. Wat ik niet had verwacht, was dat het héle boek over seks zou gaan. Ik had het idee dat ik geen bladzijde kon lezen waarin het woord ‘seks’ niet zou vallen. Eerst was het nog wel oké, maar op een gegeven moment werd het erg irritant.

Het is natuurlijk wel een belangrijk onderwerp om over na te denken. Te veel mensen zien seks als een taboe en Caja Cazemier en Martine Letterie weten het onderwerp goed aan te kaarten.  

keerzijde-2.jpg

Keerzijde leest lekker vlot. De hoofdstukken zijn niet te lang en je wordt gelijk in het verhaal gegooid. Daarnaast blijven de verhalen van Berber en Ypkje interessant en leuk om te lezen. Dat zijn ook de redenen dat ik Keerzijde in een paar dagen heb weten uit te lezen.

Wel vond ik dat de verhalen elkaar niet erg raakten, wat ik wel had verwacht na het lezen van de flaptekst. Het enige vlak waarop de verhalen elkaar enigszins raakten was Aletta Jacobs, wie geen erg grote rol in het verhaal van Berber speelde.

Desalniettemin waren de verhalen afzonderlijk van elkaar erg leuk. De verhalen waren mooi uitgewerkt en bleven interessant. Soms ging het wat snel, maar dat stoorde mij niet per se. Dat zorgde er weer voor dat sommige andere delen diepgaander waren en wat uitgebreid werden besproken.

Echter vond ik het wel raar dat de naaktfoto’s die worden genoemd in de flaptekst bijna geen rol spelen in het boek. Ja, tegen het einde van Keerzijde wordt Mette een wrak doordat die foto’s te voorschijn zijn gekomen, maar that’s it. NIEMAND, maar dan ook echt NIEMAND vindt Berber opeens een slet! Het enige wat mensen doen, is Berber nastaren en over haar fluisteren als ze langskomt.

De verhalen van Berber en Ypkje zijn mooi uitgewerkt en blijven voortdurend interessant.

Een van de leukste dingen aan Keerzijde vond ik dat Aletta Jacobs leven wordt uitgelegd in het verhaal. Aan de ene kant heb je Berber die een presentatie moet maken over Aletta Jacobs en erg geïnteresseerd raakt in haar leven en werk. Aan de andere kant heb je Ypkje  die naar Aletta Jacobs moet als ze ziek raakt tijdens haar zwangerschap. Het verhaal van de kliniek van Aletta Jacobs wordt mooi verwerkt in het verhaal en er komen veel leuke weetjes langs.

Conclusie

Zou ik het boek nog een keer lezen?
Ik betwijfel of ik Keerzijde wel opnieuw wil lezen. Het was geen ramp, maar het was ook niet het beste boek ever.

Zou ik het boek aanraden?
Als je geïnteresseerd bent in Aletta Jacobs of Nederland in de negentiende eeuw is dit wel een leuk boek. Als je echter geen contemporary-mens bent, zou ik het niet aanraden.

Wat vond jij van Keerzijde?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s