Boek vs Film: Mockingjay

WAARSCHUWING! In deze ‘Boek vs Film’ zal de film met het boek vergeleken worden. Om dit te kunnen doen, zal er worden gespoild. Mocht je het boek of de film nog niet gelezen of bekeken hebben, is het verstandig dat je dit artikel niet leest. Als je het niet erg vindt dat je wordt gespoild of als je beide al hebt gelezen of bekeken, kan je het natuurlijk wel lezen.

Aan het eind van de zomervakantie hebben Celine en ik een filmmarathon gehouden. Toen we dat hadden afgesproken, moest ik alleen nog Vlammen en Spotgaai lezen, dus heb ik dat maar gedaan. Ik was vooral erg benieuwd wat ze in de film zouden laten en wat ze aan de verbeelding over zouden laten. Het resultaat lees je hier.

Wat vond ik van de film?

Het boek is opgesplitst in twee delen. Het eerste deel in één woord: GAAP! Echt, er gebeurt echt he-le-maal niks! Alleen wat suffe propo’s op totaal ontspannende plaatsen en wat dom gezang. Ik heb de halve film uit mijn neus gegeten van verveling. Deze film verdient een 2.
Mockingjay part 2 daarentegen was spannend en leuk! En de make-up van de mensen in het Capitool was zo grappig. Part 2 is mijn tweede favoriete Hunger Games-film. Daarom verdient deze film een 8,5.

Boek VS Film Mockingjay.jpg

De overeenkomsten

 • Helaas is Prim ook in de film vermoord. Of het nou door Snows toedoen is of die van Coin is mij nog steeds niet helemaal duidelijk. De oorzaak is in ieder geval een ontploffing bij de omheining voor het presidentiële paleis. Stomme parachutes. Prim verdiende deze dood niet! Ze verdiende de dood überhaupt niet, maar als het toch moest, verdiende ze geen ontploffing terwijl ze mensen probeerde te hélpen!
 • Het overlijden van president Coin en president Snow is ook hetzelfde. Coin wordt bij Snows executie neergeschoten door Katniss en Snow wordt platgedrukt door de menigte die op Coin afkomt (of lachte hij zich nou letterlijk dood?).
 • Het opnemen van de propo’s is ook hetzelfde. In District 12, in District 13, in District 8. Helaas hebben ze dit niet mooi uitgespreid over de twee films, maar allemaal in één film gepropt waardoor deze erg saai werd. Het enige verschil is dat je in District 12 niet de lichamen ziet en ook geen werkers die lichamen uit het puin halen. Je ziet helemaal niemand.
 • Ook de dood van Finnick, Jackson
 • Het lied “The Hanging Tree” dat Katniss’ vader vroeger altijd voor haar zong is ook in de film verwerkt in een mysterieus deuntje. Tijdens het opnemen van de propo’s vraagt Cressida Katniss of ze wil zingen, omdat ze zo een mooie stem heeft. Het enige lied dat Katniss kent, is “The Hanging Tree”, dus zingt ze dat.
 • De epiloog was ook ongeveer hetzelfde. In de film vertelt Katniss de dingen die ze in het boek denkt echter aan haar jongste kind, die ze op dat moment in haar armen heeft. Ik vond het een mooie toevoeging aan de film, al vond ik dat ze Peeta en Katniss er best wat ouder uit mochten laten zien. Ze leken niet veel ouder dan toen ze in de Arena stonden.

De verschillen

 • Na het vermoorden van Coin, wordt Katniss in het boek door een stel bewakers naar de slaapruimtes van Distrtict 12 tijdens het trainen voor de Hunger Games gebracht. In de film moet Katniss echter in het gerechtsgebouw van het Capitool wachten op haar veroordeling. Daarnaast moet Katniss in het boek maanden wachten op het oordeel, terwijl ze in de film maar vijf minuten moet wachten op Haymitch.
 • Helaas hebben ze in het Capitool de leukste pod weggelaten. In plaats van de straat schuin te laten lopen, hebben de filmmakers een hoop mensen laten lopen in de straat. Ik vond het toch een stuk minder leuk dan de schuin lopende straat.
 • Nog een verschil is het begin van de film. Die begint namelijk in District 12, waar Katniss is om te kijken hoe erg de schade daar is. Het boek begint in District 13, waar Katniss vertelt over wat ze in District 12 heeft meegemaakt.
 • Ook laat de film geen verhaal zien terwijl Katniss “The Hanging Tree” zingt. In het boek moet Katniss denken aan haar vader met wie ze het lied vaak zong en legt ze uit wat het lied betekent. Helaas hebben de makers besloten dat verhaal uit de film te halen.
 • Om Peeta te kalmeren na zijn mishandeling in het Capitool, besluiten de dokters een bekend gezicht te laten zien. In het boek besluiten ze Peeta’s oude jeugdvriendin Delly Carywright in te zetten. In de film wordt Delly helemaal niet geïntroduceerd, maar gebruiken ze Prim als kalmeerder.
 • Net zoals in de eerdere delen, zijn delen waarin je achter de schermen bij president Snow en zijn voorstanders kan kijken. In de boeken zijn deze delen er niet, aangezien je het verhaal leest vanuit Katniss’ oogpunt.
 • In het algemeen kan je zeggen dat het boek stukken uitgebreider is dan de film. In het boek volg je voor het grootste deel de gedachten van Katniss en zie je veel flashbacks. In de film hebben ze deze flashbacks achterwege te laten, dus zie je het verhaal minder uitgebreid.

Vlammen en Spotgaai

De conclusie

Wat vond ik beter: het boek of de film?
Het boek was veel leuker dan de film. In het boek volg je de gedachtengang van Katniss ook, terwijl je het in de film met de beelden en het geluid moet doen. Dat maakt ook dat het boek veel en veel uitgebreider is dan de film. Bij The Hunger Games vind ik het uitgebreide verhaal het fijnst.

Zou ik de film aanraden?
Mockingjay Part 1 was de moeite écht niet waard. Het was een saaie film waarin ze een paar propo’s opnamen, maar verder gebeurde er helemaal niks. Ze hebben alle actie in Mockingjay Part 2 gepropt. Die was wel een aanrader, al gebeurde er opeens een heleboel.

Wat vond jij opvallend verschillend of juist hetzelfde tussen het boek en de film?

Eén reactie

 1. Volgens mij ging Prim dood door Coin, omdat Coin had bevolen om die bommen af te laten gaan. Vandaar dat Katniss ook zo boos is op Gale (hij had meegewerkt aan dat bommenproject), en dat ze Coin doodt, omdat ze is gaan realiseren dat Coin helemaal niets geeft of de mensen van Panem.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s