Recensie: Achter de Spiegel – Cornelia Funke

reckless.jpg

 

Oorspronkelijke titel: Reckless: Steinernes Fleisch
Titel: Reckless: Achter de Spiegel
Serie: Reckless #1
Auteur: Cornelia Funke
Vertaald door: Esther Ottens
Genre: Young Adult, Fantasy, Adventure
Gepubliceerd: 29 september 2010 (NL), 14 september 2010 (DE)
Uitgeverij: Querido (NL), Cecilie Dressler Verlag (DE)
Pagina’s: 297
Bindwijze: Paperback
Prijs: €17,95

 


Op het Boekenfestijn in september waren
Achter de Spiegel en zijn vervolg Levende Schaduwen in de aanbieding. Celine had me er veel over verteld, dus nam ik de boeken mee. Ik verwachtte erg veel van Reckless, gezien Celine’s lof over de serie. Of die verwachtingen terecht waren?

Jacob Reckless vlucht al jaren door een magische spiegel naar een donkere, betoverende wereld, die bewoond wordt door mensen, feeën, dwergen en goyl, een vijandig stenen ras.
Bij toeval ontdekt zijn jongere broer Will Jacobs geheim en volgt hem naar de andere wereld. Met rampzalige gevolgen: Will wordt getroffen door een vloek en zal langzaam maar onherroepelijk verstenen.
Om zijn broer te redden besluit Jacob alles op het spel te zetten wat hem lief is. Samen met zijn trouwe bondgenoot Vos en Wills grote liefde Clara gaat hij op zoek naar de machtige maar gevaarlijke fee die de vloek ongedaan kan maken. Zal het Jacob lukken om haar op tijd te vinden?

Mijn cijfer: 8/10

De pluspunten:

  • Spannend!
  • De wereld 
  • De schrijfstijl

De minpunten:

  • Het einde is onlogisch
  • De personages

Als Jacob Reckless een mysterieuze spiegel in de werkkamer van zijn verdwenen vader ontdekt, wordt hij meegenomen naar een wonderlijke spiegelwereld met mensen, dwergen, goyl en feeën. Twaalf jaar later volgt zijn broertje Will hem naar de wereld en wordt hij getroffen door een kwaadaardige vloek. Hij verandert langzaam in een goyl. Jacob zet alles op alles om hem te redden en samen met zijn vriendin Vos, Wills vriendin Clara en Will gaat hij op zoek naar de duistere fee die Wills vloek kan opheffen.

In het begin van het boek moest ik even wennen aan de schrijfstijl van Cornelia Funke. Ik had een paar boeken met een wat luchtige schrijfstijl achter elkaar gelezen, waardoor deze gedetailleerde beschrijvingen als een klap in mijn gezicht, zeker omdat ik het niet verwacht had.
Gelukkig heb ik snel kunnen wennen aan de schrijfstijl en kunnen genieten van het verhaal. Al vond ik de beschrijvingen soms iets te gedetailleerd voor het mooie.

Jacob gebruikte Will om zich beter te voelen over zichzelf, al hadden ze elkaar al jaren niet gezien.

Ik irriteerde me tijdens het lezen erg aan Jacob. Hij was enorm arrogant. Niet eens naïef, maar echt arrogant-arrogant. Hij dacht voortdurend dat hij de beste was en dat hij alles wel aankon, terwijl hij dat helemaal niet aankon! Daarnaast was hij nogal overprotective tegenover Will. Will is twintig; ik denk wel dat hij voor zichzelf kan zorgen. Het is alsof Jacob Will gebruikt om zich beter te voelen over zichzelf, ook al heeft hij zijn broer in al jaren niet meer gezien.

Ook de andere personages waren nogal over the top. Je had Will, het fragiele, kleine broertje dat nergens komt zonder zijn overbeschermende broer, Clara, het meisje dat verblind was door verliefdheid en niks anders kon doen dan zelfmedelijden hebben en tevergeefs proberen voor Will te zorgen. En dan was er nog Vos, het badass meisje dat niet wil inzien dat ze verliefd is op de hoofdpersoon die o zo stoer is.

De wereld die Cornelia heeft gemaakt met Reckless is prachtig. De goyl zijn misschien een beetje cliché, maar dat stoorde me niet erg tijdens het lezen. De verschillende wezens en verhoudingen in de wereld zijn mooi bedacht en hebben iets weg van de verhoudingen in onze wereld.  

Reckless_2

Helaas was het einde wat onlogisch. Ik kan er natuurlijk niet te veel over vertellen, maar ik stond er even van te kijken. En dan bedoel ik niet de goede manier.

Conclusie

Zou ik het boek nog een keer lezen?
Ik denk het wel. Hoewel niet alles even leuk was, overheerste het spannende einde de saaiere en onlogische stukken.  

Zou ik het boek aanraden?
Als je van The Lord of the Rings en The Hobbit houdt, is dit een leuk boek. Als je echter niet zo van de Fantasy bent, weet ik niet of je het boek leuk gaat vinden.

Wat vind jij van de schrijfstijl van Cornelia Funke?

 

2 reacties

  1. Haha, Jacob doet me denken aan Apollo in The Trials of Apollo. Daar kon ik hem ook niet uitstaan, omdat hij ZO arrogant was. 😅
    Alleen in The Hidden Oracle dan, want daarna was hij niet meer zo vreselijk. 🙂

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s