Recensie: Stille Getuige – Eva Burgers

img-20181022-wa0001Titel: Stille getuige
Auteur: Eva Burgers
Genre: Young Adult, Thriller
Gepubliceerd: Februari 2014
Uitgeverij: Kluitman
Pagina’s: 176
Bindwijze: Hardcover
Prijs: €13,99

Tijdens het boekenfestijn in Nieuwegein kwam ik Stille getuige van Eva Burgers tegen. Eerder dit jaar las ik Fataal en daar was ik positief over. Daarom besloot ik deze jeugdthriller van Eva een kans te geven en nam ik het mee. Of ik het net zo leuk vond als Fataal, lees je hier.

Na een schoolfeest is Nikki getuige van de ontvoering van de populaire Diane. Als een paar dagen later blijkt dat ze vermoord is, komt Nikki in een verschrikkelijke nachtmerrie terecht. En als ze erachter komt dat het busje waar Diane in werd getrokken van Martin is, de nieuwe vlam van haar beste vriendin, weet ze niet meer wat ze moet doen. Zal ze vertellen wat ze weet? Zullen ze haar geloven? Wie kan ze nog vertrouwen? Een nachtmerrie wordt werkelijkheid…

Mijn cijfer: 5/10

De pluspunten:

  • Je krijgt een realistisch beeld van de situatie
  • Je bent snel door het boek heen

De minpunten:

  • Niet spannend, eerder saai
  • De flaptekst klopt niet bij het verhaal
  • De personages voelen veel jonger dan 15, eerder als 10

Als Nikki terugloopt van een schoolfeest, ziet ze hoe haar klasgenootje Diane een busje in wordt getrokken door een stel mannen. Later hoort ze dat Diane is vermoord. Ze krijgt steeds meer dreigberichten van Martin, het nieuwe vriendje van haar beste vriendin. Haar twijfels over Martin nemen toe en ze besluit op onderzoek uit te gaan.

Ik had best hoge verwachtingen van dit boek. Te hoog, ben ik bang. Waarschijnlijk omdat de flaptekst erg spannend klinkt, terwijl dat bij het verhaal helemaal niet het geval is. Ik verwachtte veel van het boek en de schrijfster, maar het boek lijkt totaal niet op wat de flaptekst zegt. Dan verwacht je een heleboel spannende situaties, maar die komen er dan niet.

Ondanks de flaptekst, gaf het boek wel een realistisch beeld van dit soort situaties. Het is echt niet zo dat een stel tieners helemaal alleen op onderzoek gaat naar een moord op een klasgenootje. Daar hebben ze hulp van de politie bij nodig. Daarnaast is de kans klein dat een stel tieners alles snapt van hoe de politie en hun onderzoeken werken.  

img-20181022-wa00001

Helaas maakt dit realistische het verhaal wel stukken minder spannend. In plaats van actie is er veel gepraat met een rechercheur. Dat is natuurlijk wel leerzaam, maar niet erg leuk. Het maakt het verhaal erg saai.
Sommige stukken waren overigens wel erg spannend. Eva weet de spanning op de korte termijn mooi op te bouwen en uit te laten bloeien tot enge stukken.

Gelukkig was het boek niet erg lang. Daarom was het wel te doen om het boek uit te lezen. Als het boek veel dikker was, had ik het hoogstwaarschijnlijk opgegeven om het te lezen. Het was gewoon echt heel erg saai en je kwam er niet heel makkelijk doorheen door al het geklets.

Conclusie

Zou ik het boek nog een keer lezen?
Nee. Ik vond het gewoon echt te saai. Er zat echt veel te veel geklets in en veel te weinig actie.

Zou ik het boek aanraden?
Nee, tenzij je het niet erg vindt om een thriller zonder veel spanning te lezen. Maar dit was gewoon niet echt de moeite waard voor mij.

Wat vind jij: moeten thrillers altijd actie hebben of mogen er ook wel eens minder gevechten voorkomen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s