The Friday Five: 5 boeken over diversiteit

Een onderwerp dat de laatste tijd steeds vaker in boeken verschijnt, is diversiteit. Als je nu een boek schrijft dat geen diversiteit bevat, is de kans zelfs groot dat je boek niet wordt gepubliceerd, terwijl dat een aantal jaar geleden wel anders was. Daarom gaat de Friday Five van deze over diversiteit in boeken. Deze rubriek wordt georganiseerd door Joost van NerdyGeekyFanboy.

1. Simon vs. de verwachtingen van de rest van de wereld van Becky Albertalli
Deze zomer was diversiteit overal te zien. Zo had je Pride Month, de Canal Pride en natuurlijk het verschijnen van de film Love, Simon, die gebaseerd is op Simon vs. de verwachtingen van de rest van de wereld. Als je een boek wil lezen waar iemand uit de kast komt is dit het juiste boek. Daarnaast kun je net als Simon je afvragen wie nou zijn mailmaatje is. En als je het uit hebt, kun je gelijk de film zien, als je die nog niet hebt gezien.

2. Aristoteles en Dante ontdekken de geheimen van het universum van Benjamin Alire Sáenz
Dit boek gaat over twee homoseksuele jongens die hun plek in de wereld zoeken. Ook zijn ze Amerikaans-Mexicaans, een groep waar weinig boeken over geschreven worden. Dit boek verraste mij (Celine), want het is gewoon zo mooi! Een boek dat je gelezen moet hebben, mét diversiteit.

3. George van Alex Gino
In George worstelt de jonge George met haar gevoel. George ziet eruit als een jongen, maar ze is een meisje. Ze wil graag de vrouwelijke hoofdrol spelen in het schooltoneelstuk, maar haar juf laat haar dat niet doen. Ik (Veerle) vind het belangrijk dat dit soort onderwerpen worden aangekaart bij kinderen. Ze moeten leren dat het kan en mag.

p_20180603_212115

4. Magnus Chase en de Goden van Asgard van Rick Riordan
Rick Riordan weet steeds meer diverse personages in zijn boeken te boeken. Vergeleken met de Percy Jackson-serie, die ongeveer tien jaar geleden is verschenen, zit zijn trilogie over de Noordse mythologie vol met diversiteit. Magnus, de hoofdpersoon is pan/bi, Alex is transgender en genderfluid, Samira is moslima, en Hearthstone is een doof. Daarnaast is het verhaal ontzettend avontuurlijk en grappig, dus je hebt alleen maar pluspunten waarom je deze serie zou moeten lezen! En zoals Halfborn ook zegt: ‘There’s no shame in being attracted.’    

5. Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht van Mark Haddon
Vorig jaar zag ik (Celine) het toneelstuk The Curious Incident of the Dog in the Night-Time, en hoewel ik het boek nog niet gelezen heb, is dit wel een aanrader wat diversiteit betreft. In dit boek speelt Christopher de hoofdrol en hij heeft Asperger. Natuurlijk is dit maar een voorbeeld van iemand met Asperger, maar het kan je wel laten zien hoe is voor iemand met autisme. Dit is namelijk een onderwerp waar weinig boeken over gaan. Ik vond de toneelstuk erg goed en ben dan ook benieuwd geworden naar het boek!

Welke boeken gaan nog meer over diversiteit?

One comment

  1. George wil ik zeker nog eens lezen, en ik vind de diversiteit in de boeken van Rick Riordan ook ontzettend tof,totaal niet geforceerd! 🙂

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s