The Friday Five: 5 boeken die op de leeslijst moeten komen

De leeslijst van Nederlands is misschien een beetje verouderd. Boeken als To kill a Mockingbird en de boeken van P.C. Hooft zijn al lang niet meer van deze tijd. Welke boeken dan wel op de leeslijst moeten komen? Hier heb je alvast een lijstje om je te inspireren. Deze Friday Five is bedacht door Chelsey van Lees mee met mij. Een lijst van andere bloggers die meedoen, vind je op Joosts blog.

p_20180727_122205_11. Aristoteles en Dante ontdekken de geheimen van het universum van Benjamin Alire Sáenz
Het lijkt nu net alsof dit boek in iedere Friday Five voorkomt, oeps! Het boek is dan ook erg mooi. Ook worden er veel onderwerpen in besproken die erg belangrijk zijn. Ik denk dat zowel de leerlingen als docenten dit boek kunnen waarderen. Mede door de prachtige schrijfstijl die soms wat lastiger is, waardoor het juist geschikt is voor de leeslijst!

img-20180805-wa0007

2. Harry Potter van J.K. Rowling
Deze geweldige serie is ondertussen een moderne klassieker geworden. Niet alleen is de serie erg leuk en spannend, maar door de tijdverloop in de boeken maken de personages ook nog eens een grote verandering door. Rowling heeft dit erg goed gedaan. Hoe Hermione begint als betweter en irritantste meisje uit de klas, transformeert ze in een slimme, krachtige jonge vrouw (girl power!).  

Wonder

3. Wonder van R.J. Palacio
Dit is zo een ontroerend en prachtig boek. De emoties van de personages worden mooi beschreven. Bovendien leer je meer van verschillende emoties en situaties door de vele oogpunten waaruit het verhaal wordt verteld. En ja, het is een kinderboek, maar zo begon Harry Potter toch ook?

P_20180316_170640.jpg

4. De Eliminatie van Daniëlle Bakhuis
Dit is dan wel een thriller, een genre dat je vaak niet voor school mag lezen, maar het onderwerp is wel heel interessant. Want wanneer is iemand het leven waard? Vooral bij het vak filosofie is dit boek heel toepasselijk, maar ook bij Nederlands kan je net zo goed discussiëren over wie zou moeten blijven leven. Ook kan je er een eigen twist aan geven door de leerlingen een beroep te geven of een kenmerk en ze te laten beslissen welke 10 mensen mogen overleven. Kan heel interessant zijn!

20180601_174847

5. Ze was 16 van Marlies Allewijn
Eigenlijk gewoon ieder ander goed boek dat zich afspeelt in de Wereldoorlogen. Ook Oorlogswinter van Jan Terlouw is een aanrader. In de leeslijst zijn er wel boeken die zich afspelen in de Wereldoorlogen, alleen zijn die geschreven voor volwassenen en vaak niet zo interessant. Je verplaatsen in een personage met dezelfde leeftijd is veel makkelijker en ook makkelijker om je voor te stellen hoe het was in die tijd. Boeken die je dus gelezen moet hebben!

Welk boek moet van jou op de leeslijst komen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s