Boek vs. Film: Catching Fire

WAARSCHUWING! In deze ‘Boek vs Film’ zal de film met het boek vergeleken worden. Om dit te kunnen doen, zal er worden gespoild. Mocht je het boek of de film nog niet gelezen of bekeken hebben, is het verstandig dat je dit artikel niet leest. Als je het niet erg vindt dat je wordt gespoild of als je beide al hebt gelezen of bekeken, kan je het natuurlijk wel lezen.

Omdat Celine het momenteel niet voor elkaar krijgt een boek uit te lezen, en dus ook geen recensies heeft om te schrijven, post ik vandaag maar de Boek vs. Film die eigenlijk afgelopen woensdag zou komen.

B vs F Catching Fire.jpg

Toen ik eenmaal The Hunger Games had gelezen, wist ik het: dit wordt een van mijn nieuwe lievelingsseries! Hoewel Vlammen niet zo leuk was als het eerste boek, wilde ik toch de serie uitlezen en de films kijken. Of de film erg op het boek lijkt, lees je hier.

Wat vond ik van de film?

De film was stukken beter dan het boek! Het kwam veel sneller op gang dan het boek en het bleef de hele tijd spannend. En de cliffhanger is net zo spannend als het boek! Hoewel ik vond dat het verhaal soms wat snel ging, of dat ze hele stukken van het boek weghaalden waardoor de film een stuk van de sfeer van het boek niet goed overbracht voor mijn gevoel. Al met al vond ik de film een 9 waard.

B vs F Cathcing Fire, Film.jpg

De overeenkomsten

 • De bedreiging die President Snow Katniss geeft aan het begin van het verhaal, geeft hij haar ook in de film. Hij zegt bijna letterlijk wat hij ook in het boek zei.
 • Als Katniss, Peeta en Finnick Johanna, Wiress en Beetee tegenkomen in de arena, geeft Wiress dezelfde rare hints als in het boek. “Tik-tak! Tik-tak!” en Johanna maakt haar voor idioot uit. Dan heeft Katniss haar hint door, en komt de groep erachter dat de arena een klok is.
 • Ook de Zegetoer is hetzelfde, met aanzoek en al. Het enige District dat je heel duidelijk ziet, is het District van Rue, District 4. Daar fluit de menigte Rue’s deuntje en worden verschillende mensen geëxecuteerd.
 • De Kwartskwelling is ook hetzelfde, al vond ik wel dat in de film geïmpliceerd werd dat Snow deze Kwelling expres had bedacht om Katniss een loer te draaien. In het boek zijn de Kwartskwellingen voor de komende tweehonderd jaar al bij de eerste Hunger Games bedacht en niet elke vijfentwintig jaar.
 • Helaas was Cinna’s dood ook hetzelfde als in het boek. Hij werd voordat Katniss naar de arena werd gelift in elkaar geslagen, meegenomen voor ondervraging en daar vermoord.
 • Dan kom je bij het einde. Na alle ontploffingen, vage beelden en hovercrafts, komt Gale doodleuk vertellen dat District 12 en zijn meeste inwoners zijn verdwenen! Als in, komen niet meer terug. En dan eindigt de film ;).

Vlammen en Spotgaai

De verschillen

 • Hoewel Katniss wel door Peeta ten huwelijk wordt gevraagd in de film, wordt er minder aandacht aan besteed dan in het boek. Een voorbeeld hiervan is het passen van de bruidsjurken, wat Katniss wel in het boek, maar niet in de film doet. In de film moet ze alleen een bruidsjurk aan tijdens haar interview vlak voor ze de arena weer in gaat.
 • Een van de dingen waar ik het meest over in zat na de film, was dat Buttercup geen zwart met witte vacht had, zoals in de eerste film, maar dat Buttercup opeens een rood met witte vacht had, en ook nog eens een ander soort kat was! In het boek is Buttercup gewoon dezelfde kat.
 • Tijdens de Zegetoer wordt in het Capitool een feest georganiseerd ter ere van de overwinning van Katniss en Peeta. Daar ontmoet Katniss Plutarch Heavensbee, de nieuwe Hoofdspelmaker. Plutarch verteld Katniss over een geheime vergadering en haalt een zakhorloge erbij, met een Spotgaai in de wijzerplaat verstopt. Katniss begrijpt het eerst niet, maar later blijkt het een aanwijzing te zijn voor de arena van de Kwartskwelling. In de film laat Plutarch dit horloge echter helemaal niet zien!
 • Nadat Snow de Kwartskwelling heeft aangekondigd, raakt Katniss in paniek. Ze rent het huis uit en gaat, in het boek, naar een ander huis in de Winnaarswijk, waar ze zich urenlang schuilhoudt. In de film vlucht ze niet naar een huis, maar rent ze zo snel ze kan naar het bos, waar zij en Gale vaak jaagden.
 • Tijdens de Zegetoer, moet de winnaar van de Hunger Games een soort speech houden voor de families van de overleden tributen in dat district. In de boeken, schrijft de winnaar het zelf. Daar komt verandering in na de gebeurtenissen in District 4, na de geïmproviseerde speech van Katniss. In het boek, schrijft Peeta zelf de speeches en wordt het na District 4 vervangen door standaard speeches geschreven door het Capitool. In de film worden de speeches echter geschreven door Effie, ook na het incident in 4.
 • In het boek ziet Katniss, als ze op bezoek is bij de familie van Madge, per ongeluk beelden van een opstand in District 8. In de film komt ze deze beelden niet tegen bij Madge thuis, maar in de trein terug naar huis na de Zegetoer.
 • Bonnie en Twill waren volledig weggeknipt in de film! Gemeen, want de twee meiden uit District 8 die onderweg waren naar District 13 hebben best een belangrijke rol in het plot, vind ik. Dankzij hen begint Katniss te denken aan de mogelijkheid dat District 13 niet is verdwenen en weet ze zeker dat er in 8 een opstand is uitgebroken.
 • Tot slot hebben de schrijvers, net zoals in The Hunger Games, extra scènes aan de film toegevoegd waarin de Gamemakers en Snow te zien zijn tijdens het maken van beslissingen of tijdens het kijken naar de tributen in de arena.

Conclusie

Wat vond ik beter: het boek of de film?
Dat vind ik een lastige. Het positieve van de film is dat er tempo in het verhaal zit en de spanning mooi wordt opgebouwd, wat in het boek wat minder is. Het negatieve is dan weer dan ze in de film best wel dingen hebben weggelaten die ik graag in de film had willen zien. Ik kies dan toch voor het boek, maar ideaal zou een combinatie van de twee zijn.

Capitol-Portraits-The-Hunger-Games-Catching-Fire

Zou ik de film aanraden?
Ja, ik zou de film aanraden. Als je niet door het boek komt (wat ik wel begrijp), is de film een mooie oplossing om toch te weten hoe het verder gaat. En de film doet het boek ook recht, dus die twee en een half uur zijn zeker de moeite waard!

 

Wat vond jij opvallend hetzelfde of juist anders tussen het boek en de film?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s