Boek vs. Film: The Hunger Games

WAARSCHUWING! In deze ‘Boek vs Film’ zal de film met het boek vergeleken worden. Om dit te kunnen doen, zal er worden gespoild. Mocht je het boek of de film nog niet gelezen of bekeken hebben, is het verstandig dat je dit artikel niet leest. Als je het niet erg vindt dat je wordt gespoild of als je beide al hebt gelezen of bekeken, kan je het natuurlijk wel lezen.

Voor school las ik begin dit jaar The Hunger Games. En als ik in een serie begin, lees ik het hoe dan ook uit. Daarom heb ik deze zomer ook Vlammen en Spotgaai gelezen. Celine en ik wilden ook de films kijken, dus hebben we eind augustus een filmmarathon gehouden, waarin we onder andere de Hunger Games-trilogie hebben gekeken. Een aantal van de grootste verschillen en overeenkomsten tussen het boek en de film, lees je hier.

Photo Editor-20180905_175030.jpg

Wat vond ik van de film?

Ik vond de film erg spannend. Hoewel die op bepaalde vlakken enorm anders was dan het boek, was het vermakelijk. Ik was blij dat ik het boek had gelezen voordat ik de film keek, zodat ik alles begreep. De Special Effects waren goed gemaakt. Mijn cijfer voor de film zou een 8 zijn.

De overeenkomsten

 • De relatie tussen Gale en Katniss is in de film hetzelfde als in het boek. Ze jagen samen, lijken erg op elkaar en kunnen alles aan elkaar kwijt.
 • Ook de trekking van de tributen in District 12 gaat hetzelfde. “Ladies first”, zoals Effie zegt, Katniss die zich als vrijwilliger aanbiedt om Prim te redden en Peeta die getrokken wordt.
 • De zwarte markt in het District is in de film ook ongeveer hetzelfde als in het boek. Hoewel de As iets anders was dan ik me had voorgesteld.
 • De dood van Rue is even ontroerend als in het boek. Al vond ik haar dood in het boek misschien nog iets ontroerender, omdat de relatie tussen Katniss en Rue daarin nog beter en sterker is.
 • Daarnaast is Katniss’ tijd om indruk te maken op de Spelmakers hetzelfde gebleven in de film. Ze schiet eerst een paar pijlen, wordt boos op de Spelmakers en schiet een pijl naar hen toe.
 • Verder is Katniss’ trucje die ze gebruikt om zichzelf te redden van de bloedzoekers en de Beroepstributen weg te jagen ook hetzelfde. Al gebeurt dit wel overdag in plaats van ‘s nachts.
 • En, natuurlijk, is de manier waarop Katniss en Peeta de Spelen uiteindelijk beide weten te winnen hetzelfde.

De verschillen

 • In de film zijn verschillende gesprekken tussen de Spelmakers en president Snow toegevoegd. Ook zie je verschillende scènes waarin je ontdekt hoe het er in het hoofdkwartier van de Spelmakers aan toe gaat. Persoonlijk vond ik deze toevoegingen wel mooi, omdat je er zo achter komt hoe er bepaalde beslissingen tot stand zijn gekomen.
 • Katniss’ voorbereidingsteam komt er nauwelijks, zeg maar gerust niet in voor. En dan zijn ze ook nog maar met zijn tweeën. Daarnaast wordt Katniss niet zo uitgebreid schoon- en opgemaakt als in de boeken.
 • Peeta’s stylist en voorbereidingsteam komen nauwelijks in de films voor. Het enige wat je van Portia ziet, is een glimp van haar naast Cinna tijdens de ronde in het Capitool, voor de Spelen. Hoewel ze in de boeken ook niet zo een grote rol speelt, is haar rol toch groter dan dit.
 • In de film laten ze de eerste ontmoeting tussen Peeta en Katniss weliswaar zien, maar heel kort. Je ziet het beeld van een verkleumde Katniss en Peeta die brood naar de varkens gooit, maar niet Peeta die ruzie heeft met zijn moeder (wel zijn moeder die hem slaat, overigens) en het brood expres laat aanbranden voor Katniss. Ik twijfel of ik dat zou begrijpen als ik de film zag zonder de boeken te hebben gelezen.
 • Hoewel Boterbloem in de film zit, hebben ze Prims geit Lady eruit geknipt. Alhoewel ze wel kort genoemd werd.
 • Nog iets dat me opviel tijdens de film, was dat Madge en haar familie er helemaal niet in voorkomen! In plaats van van Madge, krijgt Katniss de speld van Prim. Dit vond ik een beetje teleurstellend; ik had me er wel op verheugd Madge te zien in de films…
 • Ook Peeta’s familie kwam niet in de film voor. Katniss heeft dus ook geen koekjes gekregen van Peeta’s vader die ze vervolgens in het boek heeft weggegooid in de trein.
 • Aan het eind van de Spelen stuurden de Spelmakers mutilanten de arena in, om op een spectaculaire wijze een einde te maken aan de 74ste Hongerspelen. Deze mutilanten waren echter gewone honden zonder de ogen van de dode tributen. Dat maakt toch een minder schokkend einde.   
 • In het boek kijken Effie, Haymitch, Peeta en Katniss in de trein naar de herhaling van de trekkingen in de andere districten. In de film doen ze dit niet, maar ontmoet je de tributen pas tijdens het trainen en de interviews. Daar is het gedeelte in de trein ook veel en veel korter dan in het boek.
 • Tot slot had Katniss aan het begin van de Spelen geen last van bijna-verdroging. Integendeel, ze vond gelijk na de start van de Hongerspelen een vijvertje om water uit te halen.

Conclusie

hunger-games.jpgWat vond ik leuker: het boek of de film?
Het boek. Daar was alles veel duidelijker omschreven. Plus, je leest in het boek ook de gedachten van Katniss en je leert meer over haar achtergrond en verleden, waardoor je haar beter begrijpt.

Zou ik de film aanraden?
Ja, het is een mooie film met goede Special Effects. De spanning wordt mooi opgebouwd en het spanningslevel van de film was overal wel ongeveer even hoog. Als je de film wilt gaan kijken, raad ik wel aan eerst het boek te lezen.

Wat vond jij opvallend hetzelfde of juist anders tussen het boek en de film?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s