Dubbelrecensie: Vlammen en Spotgaai – Suzanne Collins

WAARSCHUWING! Deze recensie bevat spoilers over het eerste deel in deze serie: The Hunger Games.

20180901_151142


Oorspronkelijke titel:
Catching Fire
Titel: Vlammen
Serie: De Hongerspelen (#2)
Auteur: Suzanne Collins
Vertaald door: Maria Postema
Genre: Young Adult, Science Fiction > Dystopia, Fiction, Fantasy, Science Fiction
Gepubliceerd: Juli 2011 (NL), 1 september 2009 (VS)
Uitgeverij: Van Goor (NL), Scholastic (VS)
Pagina’s: 295
Bindwijze: E-boek
Prijs: €9,99


20180901_152241.jpg

 

 

Oorspronkelijke titel: Mockingjay
Titel: Spotgaai
Serie: De Hongerspelen (#3)
Auteur: Suzanne Collins
Vertaald door: Maria Postema
Genre: Young Adult, Science Fiction > Dystopia, Fiction, Fantasy, Science Fiction
Gepubliceerd: 2011 (NL), 24 augustus 2010 (VS)
Uitgeverij: Van Goor (NL), Scholastic (VS)
Pagina’s: 306
Bindwijze: E-boek
Prijs: €9,99

Voor Engels moesten we begin dit jaar kiezen uit zes boeken die we moesten lezen en er daarna een toets over moesten maken. Ik koos voor The Hunger Games. Dat boek vond ik gewoon fantastisch! Toen Celine en ik afspraken om aan het eind van de zomervakantie een filmmarathon te houden met onder andere de Hunger Games-trilogie, heb ik ook de laatste twee boeken gelezen.

Katniss Everdeen heeft meer geluk gehad dan ze ooit had durven dromen. Samen met Peeta Mellark heeft ze de roemruchte Hongerspelen gewonnen, ook al schrijven de regels voor dat er maar één winnaar levend uit de arena komt. Sinds hun terugkeer naar District 12 wordt er gefluisterd over een opstand tegen het Capitool en door haar heldenrol in de arena is Katniss onbedoeld het boegbeeld van deze naderende revolutie geworden.

Als president Snow haar persoonlijk verantwoordelijk stelt voor het temperen van de onrust, raakt Katniss verstrikt in een angstaanjagend politiek web. Om iedereen van wie ze houdt te beschermen, moet ze de wereld ervan overtuigen dat haar gedeelde overwinning geen daad van rebellie maar de ware liefde voor Peeta was. Maar Katniss beseft niet alleen dat haar hart eigenlijk aan iemand anders toebehoort, ze begint ook te twijfelen of ze het vuur van de revolutie eigenlijk wel wil doven…

Mijn cijfer voor Vlammen: 8/10
Mijn cijfer voor Spotgaai: 6/10

De pluspunten:

  • Vlammen was erg spannend!
  • Die cliffhanger van Vlammen.
  • De boeken lezen vlot

De minpunten:

  • Vlammen kwam traag op gang
  • Het lijkt op de Selectie, met de love triangle.
  • De dood van de personages waren in Spotgaai helemaal niet zo ontroerend.
  • Spotgaai heeft een oorlog zonder echt veel actie
  • Door de gedachten van Katniss raakte ik in de war over wat echt was en wat niet.

Veel mensen zien Katniss’ en Peeta’s overwinning van de Hongerspelen als een daad van rebellie tegen het Capitool. Om deze opkomende opstand te vertragen en de mensen van wie Katniss houdt te beschermen, moet ze iedereen ervan overtuigen dat het een daad van liefde was. Maar wil ze deze opstand wel tegenhouden? En dan is er ook nog de opkomende Kwartskwelling…

Persoonlijk vond ik Vlammen en later ook Spotgaai een beetje op De Selectie lijken. Waarom? Nou, vanwege de love triangle tussen Katniss, Gale en Peeta. Eerst vindt Katniss Peeta gewoon aardig, dan wordt ze opeens verliefd op hem, maar dan komt Gale ertussenin en wil ze niets liever dan Peeta vergeten en bij Gale zijn. En zo gaat het maar door en door en dat irriteerde me soms een beetje. Deze boeken gaan over rebellie en de strijd tegen een dictator, niet over een of ander meisje dat niet kan kiezen met wie ze wil trouwen!

Ook jammer was dat beide boeken, maar vooral Vlammen, erg traag op gang kwamen. Het duurde een eeuwigheid voordat het weer echt spannend werd. Wel werd je vrij snel weer in het verhaal gezogen. Alleen het verhaal was in het begin een beetje erg saai. En ja, in The Hunger Games duurde het ook even voordat The Hunger Games ook werkelijk begonnen, maar daarvoor was het nog wel enigszins spannend. Dat had Vlammen niet, en bij Spotgaai duurde het ook even.

Beide boeken waren uiteindelijk wel spannend! Pff, ik zat soms gewoon op het puntje van mijn stoel (of ligbed)! Ik moest gewoon weten hoe het verder ging met Katniss, Peeta, Gale, Haymitch en hun families. De verschillende verrassingen in de boeken droegen daar ook aan bij.

Wat ik af en toe vervelend vond, waren de gedachten van Katniss. Vooral aan het begin van Spotgaai. Katniss is namelijk erg bezig met denken over wat er vroeger of in de weken ervoor gebeurd is. Hierdoor ben je van het ene op het andere moment beland in het bos, tien jaar geleden. En dan is de flashback afgelopen en gaat het verhaal gewoon verder, maar omdat die flashback vrij lang duurde, was je zo bezig met de flashback dat ik was vergeten waar in het verhaal ik ook alweer was. Dan moest ik terug bladeren en dan wist ik het weer.

Waar ik echt gek werd, was aan het einde van Vlammen. Dat verzín je toch niet?! Die cliffhanger is echt een van de ergste cliffhangers die ik ooit gelezen heb! Ik had eigenlijk geen keus en moest gewoon weten wat er dan precies gebeurd was en hoe het eindigde.

Vlammen en Spotgaai

Wat ik nogal teleurstellend vond in Spotgaai, was dat de dood van veel personages niet zo ontroerend was als ze verdienden. Of niet zo groots. Je kreeg niet echt de tijd om het te verwerken, want het verhaal ging meteen weer verder. Soms was het enige wat erover gezegd werd: “O, ik zie … niet meer. Jammer joh, dan moeten we maar zonder hem/haar verder zien te leven.” Dit verdienden vele karakters niet!

Daarnaast bestond Spotgaai vooral uit de oorlog tussen de rebellen en het Capitool, maar zonder echte actie. Pas tegen het eind van het boek kwam de échte actie en de échte spanning, terwijl de rest van het boek ging over propo’s maken of schuilen of vergaderen. Niet erg vermakelijk, zo gezegd.

Conclusie

Welk boek vond ik leuker?
Vlammen was zeker de beste. Maar als ik naar de hele serie kijk, vind ik toch de originele The Hunger Games de leukste. Die is ten minste wél voortdurend spannend met veel actie.

Zou ik de boeken nog een keer lezen?
Ja, zeker weten. Ik ben ook benieuwd of ik misschien anders ga denken over de trilogie als ik ze lees als ik ouder ben. Of ik ze dan leuker of misschien wel minder leuk ga vinden.

Zou ik de boeken aanraden?
Als het losstaande boeken waren, weet ik niet of ik ze wel zou aanraden eerlijk gezegd, maar de serie is leuk. Het is een goede Science Fiction en uiteindelijk wel erg spannend.

Wat vind jij van personages met veel afdwalende gedachten?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s