Recensie: De Verloren Held – Rick Riordan

de-verloren-held_1.jpg

Oorspronkelijke titel: The Lost Hero
Titel: De Verloren Held
Serie: Helden van Olympus (#1), Camp Half-Blood Chronicles (#6)
Auteur: Rick Riordan
Vertaald door: Marce Noorderbos
Uitgeverij: Boekerij (NL), Hyperion books (VS)
Gepubliceerd: September 2012 (NL), 12 oktober 2010 (VS)
Genre: Fantasy, Young Adult, Fantasy > Mythology, Fiction, Adventure, Childrens > Middle Grade, Mythology > Greek Mythology, Childrens, Fantasy > Urban Fantasy, Fantasy > Magic
Pagina’s: 486
Bindwijze: Paperback
Prijs: €18,99


Toen ik de
PJO-serie had uitgelezen, kon ik niet wachten om in de vervolgserie te beginnen. Ik kon gewoon nog geen afscheid nemen van deze fantastische wereld. Dus heb ik dat maar gedaan. Of ik De Verloren Held net zo leuk vond als PJO, lees je hier. Speciale dank voor mijn broertje Rune, omdat hij me geholpen heeft met het maken van de foto (vervelend draakje dat niet wilde staan ;D).

Jason heeft een probleem. Hij kan zich niets meer herinneren van voordat hij wakker werd in een schoolbus. Hand in hand met een meisje dat zijn vriendinnetje Piper blijkt te zijn. Hij schijnt op een kostschool te zitten voor ‘slechte kinderen’ en heeft een beste vriend genaamd Leo. Hoe hij hier terecht is gekomen? Geen idee, maar iets is goed mis aan dit plaatje.

Piper heeft een geheim. Haar vader wordt al drie dagen vermist en sinds die tijd heeft ze levendige nachtmerries die haar lijken te waarschuwen voor een groot gevaar. Op de een of andere manier kan haar vriendje zich haar niet meer herinneren en de schoolexcursie wordt verstoord door een aanval van vreemde wezens.

Piper wordt samen met Jason en Leo meegenomen naar Kamp Halfbloed en wat er daar aan de hand is…

Mijn cijfer: 9,5/10

De pluspunten:

  • De mythologie is leuk verwerkt in het verhaal.
  • Avontuurlijk, grappig en spannend!
  • Steeds weer werd ik verrast!
  • Die cliffhanger!!

De minpunten

  • Ik raakte af en toe mijn concentratie kwijt door het ingewikkelde verhaal.

Als Jason plotseling wakker wordt in een bus, herinnert hij zich niks meer, behalve zijn naam. Hij blijkt een vriendin, Piper, te hebben en zijn beste vriend heet Leo. Daarbij schijnen hij, Piper en Leo enorme probleemkinderen te zijn. Maar hoe is hij hier beland? En wat betekenen al die tatoeages op zijn arm?
Ondertussen heeft Piper een ander probleem: haar vader wordt vermist. Om hem te redden, moet ze tot het uiterste gaan.
De drie worden meegenomen naar Kamp Halfbloed, waar iedereen in rep en roer is: Percy Jackson wordt vermist! Leo, Jason en Piper krijgen een taak toegewezen die ze in vier dagen moeten voltooien, want anders…

Wat me opviel tijdens het lezen, was dat het perspectief anders is dan in de PJO-boeken. In plaats van het ik-perspectief, lees je deze serie in het hij/zij-perspectief. Dit was in het begin wel een beetje wennen, maar je went er snel aan en al snel wist ik niet beter.

Dit boek zat vol met actie, avontuur, spanning en humor! Met Griekse mythologie zijn dit dé ingrediënten voor een geweldig boek! Precies wat De Verloren Held allemaal in petto heeft. De actiescènes zijn mooi geschreven en het avontuur speelt een grote rol, wat ik erg leuk vind.  

Zoals ik gewend ben van Ricks boeken, speelt mythologie weer een grote rol in het verhaal. Naast de Griekse mythologie, speelt ook de Romeinse mythologie een rol in het verhaal. Ook in De Verloren Held is de mythologie mooi verwerkt in het verhaal. Naast de al bekende mythes, komen ook nieuwe mythologische wezens aan bod.

Doordat de Griekse en Romeinse mythologie een grote rol spelen in dit verhaal, wordt het verhaal wat ingewikkelder. Ten eerste omdat er meer mythes bij komen, maar sommige, eerder uitgelegde mythes ook nog steeds een rol spelen. Ten tweede omdat zowel de Griekse als Romeinse mythologie en dus ook de namen worden gebruikt. Daarnaast wordt het verhaal zelf ook ingewikkelder. Omdat je dus vrij veel informatie te verwerken krijgt, verloor ik soms mijn concentratie tijdens het lezen en moest ik even een pauze nemen van het lezen van dit boek.

De Verloren Held_2.jpg

Mede hierdoor werd ik op sommige punten compleet verrast. Dan zag ik langzaam alle puzzelstukjes in elkaar vallen tot één geheel. En daar kwamen conclusies uit! Soms las ik dingen waarvan ik echt dacht: wtf is going on here?! Op een positieve manier dan.

En dan kom je bij het einde. En Goden, wat was dat een erge cliffhanger! Ik had mezelf tijdens het lezen per ongeluk al gespoild voor het einde, toen ik de informatie lijst achterin het boek doorbladerde. Dat maakte het einde niet minder een shock voor mij. Ik was heel blij dat ik het tweede boek al thuis had liggen, zodat ik er meteen in kon beginnen.

Conclusie

Zou ik dit boek nog een keer lezen?
Ja, duh! Dit is zo’n boek die altijd goed is en dat ook blijft. Ik denk wel dat ik de volgende keer anders tegen de personages aan ga kijken, omdat ik al weet hoe het verhaal zal aflopen. Of verdergaan…

Zou ik dit boek aanraden?
Euh, echt wel! Dit boek is een aanrader voor iedereen, ook als je nog niet zo bekend bent met de Griekse mythologie. Ik zou wel aanraden eerst de Percy Jackson en de Olympiërs-serie lezen, omdat je in dit boek gespoild wordt voor deze serie…

Wat vind jij van boeken met een ingewikkeld verhaal?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s