Dubbelrecensie: De Prinses en De Kroon – Kiera Cass

WAARSCHUWING! Deze recensie bevat spoilers over De Selectie, De Elite en De One! Wij laten weten wanneer de spoilers beginnen en wanneer ze eindigen.

20180804_134459.jpg

 

 

 

Oorspronkelijke titel: The Heir
Titel: De Prinses: 35 kandidaten. Een nieuwe Selectie is begonnen.
Serie: De Selectie (#4)
Auteur: Kiera Cass
Vertaald door: Hanneke van Soest
Genre: Young Adult, Romance, Science Fiction > Dystopia
Gepubliceerd: Juni 2015 (NL), 5 mei 2015 (VS)
Uitgeverij: Best of YA|Van Goor (NL), HarperTeen (VS)
Pagina’s: 288
Bindwijze: Paperback
Prijs: €10

20180804_134610.jpg

 

 


Oorspronkelijke titel:
The Crown
Titel: De Kroon: 35 kandidaten begonnen aan de Selectie. Wie zal haar hart winnen?
Serie: De Selectie (#5)
Auteur: Kiera Cass
Vertaald door: Hanneke van Soest
Genre: Young Adult, Romance, Science Fiction > Dystopia
Gepubliceerd: 4 mei 2016 (NL), 3 mei 2016 (VS)
Uitgeverij: Best of YA|Van Goor (NL), HarperTeen (VS)
Pagina’s: 239
Bindwijze: Paperback
Prijs: €10

Na ik op Bookstore day de bundel van de oorspronkelijke Selectie-trilogie heb gekocht en een tijd later heb gelezen, besloot ik ook het vierde en vijfde deel van De Selectie te kopen. Niet zo lang geleden heb ik ze beiden uitgelezen. Of ze net zo goed waren als de oorspronkelijke trilogie, lees je hier.

*Begin spoilers*

De achttienjarige prinses Eadlyn is druk bezig zich voor te bereiden op haar toekomst als koningin. In Illea is het onrustig. Hoewel koning Maxon en koningin America het kastenstelsel hebben afgeschaft, heerst er toch ontevredenheid in het land. Eadlyn ziet dat haar vader zich zorgen maakt, maar wat kan ze doen? Haar ouders zijn van mening dat het volk afleiding nodig heeft, en een nieuwe Selectie kan daarvoor zorgen. Eadlyn daarentegen heeft helemaal geen zin in 35 jongens die zich met haar leven komen bemoeien. Dat haar ouders op een sprookjesachtige manier bij elkaar zijn gekomen, betekent niet dat voor haar hetzelfde geldt. Maar als de strijd om haar hart losbarst, zou ze er wel eens achter kunnen komen dat haar eigen geluk niet zo ver weg is als ze dacht.

*Einde spoilers*

Mijn cijfer voor De Prinses: 8,6/10
Mijn cijfer voor De Kroon: 9/10

De pluspunten:

  • Leuk dat je het verhaal nu vanaf de andere kant van de Selectie leest.
  • De schrijfstijl was fijn.
  • Het einde van De Prinses!
  • De boeken lezen vlot.
  • Eadlyn was in De Kroon stukken minder irritant!

De minpunten:

  • Eadlyn is irritant.
  • De epiloog van De Kroon.

Twintig jaar na Maxons Selectie en zijn bruiloft is het kastenstelsel in Illea afgeschaft. Dat pakt echter niet zo uit als iedereen gedacht had. Het land is onrustig en de koning en koningin weten zich geen raad.
De achttienjarige kroonprinses Eadlyn is druk bezig zich voor te bereiden op een leven als koningin. Haar ouders zijn rusteloos vanwege alle onrust. Om het volk af te leiden willen ze dat Eadlyn een man gaat vinden door middel van de Selectie. Eadlyn ziet dat niet zitten, maar als de wedstrijd eenmaal is begonnen begint ze te twijfelen…

Het was leuk om het verhaal eens vanuit de andere kant van de Selectie te lezen. In plaats van het vanuit het oogpunt van de kandidaat te lezen, lees je het vanuit het oogpunt van de organisator en de persoon waar de Selectie om draait. Zo ontdek je dat het een heel gedoe is om de Selectie te organiseren. Dat vond ik erg interessant om te lezen.

Tijdens het lezen vroeg ik me dan ook af of Maxon zich misschien net zoals Eadlyn zou hebben gevoeld tijdens zijn Selectie. Misschien wilde hij wel helemaal geen Selectie en heeft zijn vader het hem gedwongen! Dat laat een heel ander daglicht schijnen op Maxon en zijn Selectie.

“Ik was Eadlyn Schreave. Niemand was machtiger dan ik.”

Tijdens het lezen, voornamelijk van De Prinses, irriteerde ik me enorm aan Eadlyn! Ze had het de hele tijd over hoe machtig ze wel niet was en hoe vervelend haar leven wel niet is. Want ja, als kroonprinses heb je gewoon een afschuwelijk leven! Jemig, kan het ook wat minder? Ik weet zeker dat negenennegentig procent van de bevolking in Illea een rottiger leven heeft dan de kroonprinses die 35 jongens mag uitnodigen om haar droomprins te vinden! Daarnaast is ze ongelooflijk vervelend met haar theorie dat ze heus wel alleen kan heersen, dat ze daar geen man voor nodig heeft. Dat maakt me kwaad. Je mag best feministisch zijn, maar overdrijf het niet en wees realistisch: je vader heeft ook hulp nodig, waarom zou jij het dan niet nodig hebben?

“Hij liep weg en ik was woest omdat ik het laatste woord niet had gehad.”

Gelukkig was ze wat minder irritant in De Kroon. Ze had het af en toe nog steeds over hoe machtig ze wel niet was, maar ze toonde weliswaar wat sympathie voor de bevolking. Ze kwam zelfs met goede ideeën! Ook voor de kandidaten was ze in De Kroon stukken aardiger en beleefder. Eindelijk!

Een groot pluspunt aan De Prinses vond ik het einde. Het eindigt heel spannend! Ik kon niet wachten om te beginnen in De Kroon om e weten of het allemaal goed kwam of niet.
Ook fijn vond ik dat De Prinses stukken minder voorspelbaar was dan de oorspronkelijke Selectie-trilogie. Misschien kwam dat ook wel doordat je geen van de kandidaten echt door en door leerde kennen, waardoor je nog geen goede indruk had van hun persoonlijkheid.

Daarentegen vond ik het einde, of eigenlijk de epiloog van De Kroon nergens op slaan. Als je de epiloog wegdenkt, is het een prachtig einde. Open, maar niet zo open dat je duizend vragen in je hoofd hebt zitten die beantwoord móéten worden. En dan komt de epiloog, met een heel verhaal over een “lang en gelukkig-einde”. En dat verpestte het einde wel een beetje voor mij. Het voegde totaal niks toe aan het verhaal zelf, want dat was voor mijn gevoel al geëindigd.

Prinses en Kroon.jpg

Conclusie

Welk boek vond ik leuker?
Pff. Ik vond ze wel allebei ongeveer even leuk. Beiden hadden zijn eigen plus- en minpunten. Als ik écht moest kiezen, zou ik voor De Kroon gaan. Eadlyn werkte me daar niet zo op mijn zenuwen als in De Prinses.

Zou ik de boeken nog een keer lezen?
Ik denk het wel, maar ik zou deze boeken minder snel oppakken dan de oorspronkelijke trilogie. Die vond ik toch wel leuker.

Zou ik de boeken aanraden?
Ja! Tenzij je echt niet van zwijmelboeken houdt, dan is dit boek geen goede keuze voor jou. Als je de oorspronkelijke trilogie leuk vond, ga je deze vervolgen ook leuk vinden!

Wat vind jij van irritante hoofdpersonages?

 

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s