Dubbelrecensie: De Selectie, De Elite en De One – Kiera Cass

WAARSCHUWING! Deze recensie kan spoilers bevatten van De Selectie en De Elite!

selectie-elite-one-1.jpgOorspronkelijke titel: The Selection, The Elite, The One: 35 girls. 1 crown. The competition of a lifetime.
Titel: De Selectie, De Elite, De One: In een paleis vol rivalen kan er maar één zijn hart winnen
Serie: De Selectie (#1, #2, #3)
Auteur: Kiera Cass
Vertaald door: Hanneke van Soest
Genre: Favorites, Young Adult, Romance, Science Fiction > Dystopia, Fantasy, Fiction, Science Fiction, Young Adult > Teen, Audiobook, Love
Gepubliceerd: 14 april 2018
Uitgeverij: Best of YA|Van Goor (NL), HarperCollins (VS)
Pagina’s: 800
Bindwijze: Hardcover (bundel van de eerste drie delen)
Prijs: €17,99

Elke Bookstore Day worden er speciale uitgaven van boeken uitgegeven. Dit jaar was de tweede editie van Bookstore Day en werd een speciale bundel van de eerste drie delen van De Selectie uitgegeven. Omdat ik De Selectie al een tijdje wilde lezen, ben ik naar de boekhandel gegaan op Bookstore Day en heb ik de uitgave gekocht. Een tijdje geleden heb ik ze gelezen. Omdat de drie delen samen in een bundel zitten, heb ik besloten er een dubbelrecensie (of eigenlijk een driedubbelrecensie) over te schrijven.

Voor 35 meisjes is de Selectie dé kans op een beter leven. Deelname biedt de mogelijkheid om in het paleis te wonen en de wedijveren om het hart van prins Maxon,met alle bijbehorende glamour, avondjurken en mooie juwelen. Maar voor America Singer is de Selectie een nachtmerrie. Ze moet haar geheime liefde opgeven en haar huis verlaten om een felle strijd aan te gaan voor een kroon die ze niet wil. Maar dan ontmoet ze prins Maxon en twijfelt ze aan alles.

Mijn cijfer voor de Selectie: 9,4/10
Mijn cijfer voor de Elite: 7,9/10
Mijn cijfer voor de One: 9,8/10

De pluspunten:

 • Een sprookje wordt gecombineerd met de harde realiteit!
 • De schrijfstijl maakt het verhaal prettig en vlot te lezen.
 • De Selectie houdt zich in je greep tot de laatste zin!
 • Leuk dat de serie zich afspeelt in de verre toekomst.
 • De One is om bij weg te zwijmelen!
 • In De One wordt het toch nog spannend.
 • De One eindigt ontroerend.

De minpunten:

 • Jammer dat je maar tien meisjes van de Selectie echt leert kennen.
 • Is het echt zo moeilijk om te kiezen tussen twee mannen, Mer?
 • De Elite was een beetje voorspelbaar, wat het saaier maakte.
 • Het einde van De One was nogal cliché.

America Singer leeft in het koninkrijk Illea. Omdat de kroonprins van Illea bijna meerderjarig is, wordt, volgens de traditie, de Selectie gehouden: een strijd tussen 35 gekozen meisjes om het hart van kroonprins Maxon. Het is voor velen de perfecte kans op een nieuw en beter leven. Als America een uitnodiging krijgt om mee te doen, lijkt het voor haar een nachtmerrie: ze moet haar geheime liefde verlaten voor iemand die ze niet eens leuk vindt! Maar dan ontmoet ze de prins in het prachtige paleis, en begint ze te twijfelen…

Wat ik leuk vind aan de serie, is dat het een soort combinatie is tussen een prachtig, romantisch sprookje en de harde realiteit. Aan de ene kant is het een sprookje: normale meisjes krijgen de kans in een paleis te komen logeren en het hart van de prins voor zich te winnen. Aan de andere kant wordt overal oorlog gevoerd, wat vandaag de dag helaas ook zo is. Zo voelt het verhaal heel magisch, maar aan de andere kant ook realistisch aan.

Helaas leerde je relatief weinig meisjes van de Selectie kennen. In De Elite en De One leer je de zes meiden van de Elite kennen, maar in De Selectie leer je maar een stuk of tien van de vijfendertig meiden kennen. Ik snap dat je de meiden die snel afvallen niet goed leert kennen, maar ik had graag de andere meiden ook een beetje leren kennen.

Iets dat me erg verraste, was dat het verhaal van America zich afspeelt in de verre toekomst. Een heel eind ver in de toekomst. In de tijd dat het verhaal zich afspeelt, heeft de Vierde Wereldoorlog al plaatsgevonden. Dit verraste me nogal, aangezien je een gebruik als de Selectie en een rasechte monarchie niet verwacht over honderd jaar.

Ik irriteerde me tijdens het lezen van De Selectie en De Elite nogal aan America. Waarom kan ze niet gewoon een keuze maken? Ze houdt duidelijk van Maxon; waarom kiest ze dan toch steeds Aspen? Aspen was zo gemeen haar te dumpen! Zo moeilijk kan het toch niet zijn om deze keuze te maken?! Ugh!

Ondanks dat De Selectie niet echt spannend is, houdt het boek zich toch in je greep. Misschien komt het omdat je nieuwsgierig bent naar hoe het afloopt. Of zorgt de schrijfstijl van Kiera ervoor dat je door moet blijven lezen, maar om de een of andere manier kon ik het boek met geen mogelijkheid wegleggen tot ik het uithad. En daarna kon ik niet wachten De Elite te lezen.

Selectie, Elite, ONe (2).jpg

En toen las ik De Elite. En toen snapte ik niet goed waarom ik dit boek zo graag wilde lezen.
Het was een soort uitreksel van De Selectie: nog maar zes meiden over die strijden om Maxons hart: Hé, die heeft al met hem gezoend! Ruzie, ruzie, nog meer ruzie. Oh nee, een rebellenaanval! En nog meer ruzie. En zo ging het ongeveer het hele boek door. Ik vond De Elite hierdoor erg saai en voorspelbaar.

De Elite leek een beetje op een tweede boek in een trilogie dat eigenlijk helemaal nergens over gaat, maar die de schrijver heeft geschreven, omdat hij per se een trilogie wilde schrijven.  

Gelukkig was De One veel leuker dan De Elite! Ten eerste was De One mega-romantisch. Om bij weg te kwijnen gewoon! En het verhaal was nog ontroerend ook! Zeker het einde, toen het spannend werd.
Ik kan natuurlijk niet zeggen hoe en wat, want dan spoil ik, maar het wordt spannend. Op twee manieren, al vond ik het ene spannende minder heftig en spannend dan het andere. Dat je half nagelbijtend het einde van deze prachtige trilogie zit te lezen.

Wel jammer aan De One, of eigenlijk meer de trilogie in het algemeen, vond ik dat het verhaal een beetje cliché is: een doodgewoon meisje uit het volk moet meedoen aan een wedstrijd, is het daar niet mee eens, maar wordt toch verliefd op de prins. Vervolgens is ze het niet eens met de regering en komt ze daartegen in opstand. Komt je bekend voor, niet?

Conclusie

Welk boek vond ik het leukste?
De One vond ik met stipt de leukste! Het wordt heel even spannend en is nóg romantischer dan de andere twee boeken. De Elite vond ik persoonlijk de minst leuke. Dat is meer een deel dat De Selectie en De One aan elkaar praat. Het lijkt te veel op De Selectie en dat is jammer.

Zou ik de boeken nog een keer lezen?
Eh: ja! Deze serie heb ik officieel toegevoegd aan mijn lijstje met favoriete series. Ondanks het nogal saaie tweede deel, is deze serie zeker het herlezen waard!

Zou ik de boeken aanraden?
JA! Tenzij je geen fan bent van romantische boeken is deze serie zeker de moeite waard om te lezen! En de laatste twee delen (De Prinses en De Kroon) zijn ook leuk om te lezen.

Wat vind jij van saaie tweede delen van trilogieën?

3 reacties

 1. Er was een tijdje dat bijna alle series trilogieën waren en die leken qua verhaal allemaal super veel op elkaar! Urgh. Nu is het vooral dat er veel tweeluiken zijn waarbij op het laatste moment bekent wordt gemaakt dat het toch een derde deel krijgt. -_-

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s