Recensie: Een nieuw leven – Annemarie Bon

img-20180720-wa0005Titel: Een nieuw leven: Een vakantieliefde verandert Nienkes leven voorgoed
Auteur: Annemarie Bon
Genre: Childrens, Realistic Fiction
Gepubliceerd: 2008
Uitgeverij: Van Holkema & Warendorf
Pagina’s: 191
Bindwijze: Hardcover
Prijs: €10,-

Vorig jaar eind van de zomer had ik het e-boek geleend via de Online bibliotheek. Ik ben er in begonnen, maar heb toen geen tijd gehad om hem uit te lezen. Of ik vond het boek niet interessant genoeg. Omdat ik nu meer dan genoeg tijd heb om te lezen, ben ik op zoek gegaan naar dit boek. Uiteindelijk heb ik hem gevonden in de mediatheek bij ons op school en heb ik hem gelezen.

De vijftienjarige Nienke ontmoet Sander tijdens een uitwisselingsprogramma en ze is meteen tot over haar oren verliefd. Ze beleven samen een paar heerlijke dagen, maar Sander woont ver weg en eenmaal thuis laat hij al snel weten dat hij geen verkering wil.
Een paar weken later vreest Nienke dat ze zwanger is. De zwangerschapstest is onverbiddelijk… Nienke wil een abortus, maar haar moeder is daar principieel op tegen. Zij bedenkt een heel andere oplossing.

Als de baby er eenmaal is, gaat Nienke toch twijfelen aan haar moeders plan. Dan blijkt ze allang niet meer de onzekere puber te zijn van een jaar geleden, maar een zelfstandige meid die opkomt voor zichzelf én haar kind.

Mijn cijfer: 6,9/10
De pluspunten:

  • Het is goed dat dit onderwerp ter sprake komt.
  • Het verhaal leest erg vlot.
  • Het verhaal komt snel op gang.

De minpunten:

  • De personages waren erg irritant.
  • Het verhaal was niet erg bijzonder.
  • Het verhaal was nogal oppervlakkig.

Tijdens een uitwisselingsprogramma van school ontmoet de vijftienjarige Nienke een leuke jongen, Sander. Ze wordt erg verliefd op hem en gaat met hem naar bed. Een paar weken later krijgt Nienke het vermoeden dat ze zwanger is. De zwangerschapstest bevestigt het. Net nadat Sander heeft laten weten dat hij niets meer met haar te maken wil hebben! Eerst wil Nienke abortus, maar haar moeder wil dit niet en bedenkt een heel ander plan… Langzaam maar zeker begint ze te twijfelen aan haar moeders plan.   

Fijn aan dit boek was dat het verhaal erg snel op gang kwam. Eerst las je een paar mailtjes tussen Nienke en Sander, waarna je gelijk midden in het verhaal werd gegooid op het punt dat Nienke vermoedt dat ze zwanger is. Dit maakt ook dat je snel door het boek heen komt, omdat de tijd nooit stilstaat in het boek. Je wordt van het ene naar het andere moment gebracht, wat zorgt voor een enorme snelheid in het boek. Ook maakt dit dat het boek vlot leest.

Helaas heeft dat ook een minder goede kant. De snelheid in het boek zorgt namelijk ook voor een vrij oppervlakkig verhaal. Op sommige punten lees je iets (een gebeurtenis of gedachte van iemand) en daar eindigt het hoofdstuk. Er wordt gewoon niet verder op ingegaan, maar je wordt naar de volgende tijd in het verhaal gebracht. Dat vond ik soms wel vervelend. Alsof het hoofdstuk midden in een verhaal wordt afgebroken.

Ik vond het onderwerp van het boek wel bijzonder. Ik ben nog niet zo vaak boeken over tienerzwangerschappen tegengekomen, laat staan dat ik ze heb gelezen! Ik vind het goed dat er over dit onderwerp gesproken, of in dit geval geschreven, wordt. Het gebeurt namelijk best vaak dat (jonge) vrouwen ongewenst zwanger worden, daarom denk ik dat het belangrijk is dat er vaker over wordt gesproken.

img-20180720-wa0006

Waar ik me erg aan irriteerde tijdens het lezen van Een nieuw leven, waren de personages. Ze gedroegen zich erg irritant.

Te beginnen met de moeder. Ik vond de moeder persoonlijk een beetje een overdreven versie van een spirituele vrouw. Ze had nog net geen zelfhulpboeken over mantra’s of kaarten waarmee ze de toekomst kon voorspellen. En sorry, maar mag je kind misschien ZELF beslissen wat haar het beste lijkt?! Je kan je kind niet dwingen om haar baby te houden en hem vervolgens af gaan pakken! Doe normaal!!

Dan de vader. Hij had totaal geen ruggengraat! Hij was het met alles eens wat Nienkes moeder ook vond, zonder goed na te denken over wat dat inhield. Is je huwelijk echt zoveel belangrijker dan je ZWANGERE dochter?!

En dan Nienke. Als je zo zeker weet dat je de baby niet wilt hebben, waarom laat je je dan overhalen om geen abortus te laten doen? En dat ook nog eens door je moeder die je haat! Het is toch jouw leven en jouw buik? Kom dan eens voor jezelf op! Waar ik me bij Nienke ook enorm aan stoorde, was haar wisselvalligheid.

“Het kindje bewoog en leefde echt. Het trappelde met zijn voetjes of draaide rondjes in haar buik en zíj voelde dat. Hoe lang was het geleden dat ze dacht dat er een monster in haar groeide? […] De groei van je kindje van week tot week. Mijn kindje? Het is mijn kindje niet en het zal mijn kindje ook niet worden, dacht Nienke.”

Ik bedoel: hoe kan je zo wisselvallig zijn? De ene keer vind je je eigen kind die in je groeit een monster, maar zodra je hem voelt schoppen is het opeens je kostbaarste bezit. Wat wil je nou? Daarnaast begreep ik maar niet waarom Nienke haar baby naar de vader van de baby vernoemd heeft. Hij heeft haar laten zitten! Wil je gewoon geen afscheid nemen van hem? Waarom zadel je je eigen kindje op met die last?

“[…]Ze zou moeder worden. Al beweerde haar eigen moeder bij hoog en bij laag dat Nienke straks vrij was en haar eigen leven vorm kon geven. Nienke wist in elke cel van haar lijf dat ze voor eeuwig verbonden zou blijven dit kind, háár kind, háár kleintje.”

Conclusie

Zou ik het boek nog een keer lezen?
Nee. Zo leuk of bijzonder vond ik het nou ook weer niet.

Zou ik het boek aanraden?
Ik zou het niet zo snel aan iemand aanraden, omdat ik persoonlijk niet heel geïnteresseerd ben in dit onderwerp en het boek verder niet mega-bijzonder was. Ik snap wel dat je het boek leuk vindt als je het onderwerp interessant vindt.

Wat vind jij van vervelende personages?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s