Recensie: Escape room – Maren Stoffels

screenshot_20180708-131212_1Titel: Escape Room
Auteur: Maren Stoffels
Genre: Young Adult
Gepubliceerd: Oktober 2017
Uitgeverij: Leopold
Pagina’s: 240
Bindwijze: Paperback
Prijs: €14,99

Toen het boek vorig jaar uitkwam, trok het al mijn aandacht. Ik was toen naar een escape room gegaan die ik erg leuk vond. Ook las ik veel positieve reacties, dus werd ik nog nieuwsgieriger naar dit boek. Gelukkig is het toegevoegd aan de Vakantiebieb, dus kon ik het snel lezen. Kon het aan mijn hoge verwachtingen voldoen?

Meer dan tien maanden heb ik op dit moment gewacht.
En nu staat Het voor me, in levenden lijve.
Ik schud Het de hand.
En Het heeft geen idee wie ik ben.
Ik moet me inhouden om niet teveel naar Het te kijken.
Het is gewoon een speler, net als die andere drie.

Vier vrienden geven zich op voor een escape room. In dit spel moeten ze binnen zestig minuten zien te ontsnappen uit een kamer. Maar wat gebeurt er als de persoon die hen opsluit helemaal niet van plan is hen te laten gaan?

Een van de jongeren is het doelwit. Maar wie?

Mijn cijfer: 8,5/10

De pluspunten:

  • Korte hoofdstukken, waardoor je het makkelijk leest.
  • Het einde had ik niet zien aankomen. Leuk!
  • Het is erg spannend, dus wil je de hele tijd doorlezen!
  • De personages waren allemaal anders.

De minpunten:

  • Toch hadden de personages in hun hoofdstukken niet echt een eigen stem.

Als de vier vrienden Mint, Alissa, Sky en Milas zich opgeven voor een escape room, lijkt het in het begin nog op een onschuldig spel. Maar als de persoon die hen opsluit niet van plan is hen te laten gaan, komen ze erachter dat er meer schuilt achter het spel dan een paar puzzels oplossen. Een van de jongeren is het doelwit, maar wie?

Wat mij gelijk opviel, was dat het boek allemaal korte hoofdstukken had. Hierdoor is het makkelijk om tussendoor even een hoofdstuk te lezen. Hierdoor kan het alleen wel voorkomen dat je ‘nog eventjes een hoofdstuk lezen voor het slapen!’ en dan midden in de nacht het boek uit hebt…

Ook vond ik het verhaal erg spannend. Er was constant spanning, vooral doordat het in een escape room afspeelt. Dan is het natuurlijk ook wel erg spannend. Helaas volgde ik soms die escape room niet helemaal en was ik alweer vergeten hoe ze aan een of andere sleutel waren gekomen. Sommige dingen in het boek zelf vond ik nogal wat vergezocht, zoals het luik dat naar beneden viel (als je het boek hebt gelezen weet je wel waar ik het over heb!) of bij het einde met het scherf. Verder vond ik het wel erg leuk.

Mede door de korte hoofdstukken en het hoge spanningsgehalte, wist ik het boek in één dag uit te krijgen. Dit gebeurt mij bijna nooit, behalve bij die dunne boeken, maar dit boek wist mij in zijn greep te houden. Ik kon het niet wegleggen!

Dit boek heeft meerdere pov’s, namelijk van de vier vrienden en de persoon die hun opsluit. Helaas hadden de personages niet echt een eigen stem. Het leek allemaal op elkaar, maar gelukkig was dat voor mij geen probleem. Ik kon ze makkelijk uit elkaar houden, maar ik begrijp het wel als andere mensen dat een minpunt vinden.
Ze hadden dan wel geen eigen stem, maar de personages waren wel erg verschillend. Mint was mijn favoriete personage, hoewel Sky ook wel oké was. Alissa en Milas vond ik dan wel erg vreemd en hun relatie niet zo realistisch.

Het einde was echt te gek voor woorden! Die had ik niet zien aankomen en mijn theorie klopte niet echt… Maar dat is juist leuk! Zo is het juist als een verrassing.

Conclusie

Zou je het boek nog een keer lezen?
Hoewel ik dit boek wel erg leuk vond, denk ik niet dat ik het boek zou herlezen. Ik weet nu immers al hoe het eindigt, dus ik denk niet dat ik het dan nog erg interessant zou vinden.

Zou je het boek aanraden?
Jaa, sowieso! Hij is erg spannend, dus ik denk dat je wel zou waarderen. Vooral als je van escape rooms houdt, is dit een aanrader. Maar als je het boek gelezen hebt, weet ik niet of je nog wel zorgeloos naar een escape room kan gaan!
Ben jij ooit naar een escape room geweest?

2 comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s