Vijf boeken gebaseerd op Griekse mythes

Ten eerste: sorry, sorry, sorry dat ik vorige week geen Ander Artikel heb geplaatst. Ik had het erg druk met school en geen tijd om dit te schrijven. Daarom dus nu een Ander Artikel.

20180619_152611.jpgVaak wordt de mythologie van oude culturen gebruikt als basis voor boeken. Zo ook de Griekse mythologie. Hier is een opsomming van vijf boeken waarvan de verhalen gebaseerd zijn op Griekse mythes. 

1. De Godinnentest van Aimée Carter
Yep, dit boek is gebaseerd op een Griekse mythe. En wel een van de bekendste mythes van de Grieken: het verhaal van Persephone en Hades. Maar dan in een modern jasje. Het verhaal gaat dat een meisje, Kate, met haar zieke moeder verhuist naar een andere stad, waar ze een jongen ontmoet die een gevallen meisje tot leven kan wekken. Kate is onder de indruk van de jongen. De jongen daagt Kate uit tot een test die nog niemand heeft overleefd. Ik heb het boek begin dit jaar besteld, maar ben er helaas nog niet aan toegekomen het te lezen.

2. Harry Potter van J.K. Rowling
Oké, deze serie is niet gebaseerd op een Griekse mythe, maar het bevat wel een paar knipogen naar de Griekse mythologie. Zo heb je Pluisje, de driekoppige hond die de Steen der Wijzen bewaakt. Die is gebaseerd op Cerberos, de driekoppige hond die de ingang van de Onderwereld bewaakt. Ook de naam van de conciërge, Argus Filch (of Vilder, in het Nederlands) is gebaseerd op een reus met honderd ogen die Hera hielp met bewaken. Ook veel spreuken zijn gebaseerd op het Oud-Grieks.

3. Percy Jackson en de Olympiërs van Rick Riordan
Deze serie is een en al Griekse mythologie. Zo heb je de Griekse goden, beroemde Griekse helden, het idee van Halfgoden en veel verhalen uit de tijd van de Oude Grieken, zoals die van Odysseus, zitten ook verwerkt in de serie. Het is niet alleen deze serie, maar bijna alle boeken van Rick Riordan zijn gebaseerd op de Griekse, Noorse, Egyptische en Romeinse mythologie. Daarom vind ik zijn boeken zo leuk!  

4. Dissus van Simon van der Geest
Het boek Dissus is gebaseerd op een van de bekendste Oud-Griekse verhalen: de Odyssee. De hoofdpersoon van dit boek beleeft ongeveer dezelfde avonturen als Odysseus beleefde in de Odyssee van Homeros. Natuurlijk heeft Van der Geest dit verhaal een beetje aangepast, zodat het aantrekkelijk wordt voor jonge kinderen. Nog iets bijzonders aan dit boek is dat het in gedichten is geschreven! Zelf heb ik Dissus nog niet gelezen, maar ik wil het wel erg graag lezen. 

5. Starcrossed van Josephine Angelini
Ook Starcrossed is gebaseerd op een van de vele Griekse mythes. Dit boek gaat over een afstammeling van de Griekse goden die op een afgelegen eiland woont met haar vader. Dan ontmoet ze een jongen die door dezelfde Griekse vloek is getroffen als zijzelf, waardoor ze elkaar haten.
Zelf heb ik het boek niet gelezen, al wil ik het wel graag. Het doet mij een beetje denken aan een tragisch liefdesverhaal met een vleugje mythologie.

Welk(e) boek(en) ken jij nog meer die gebaseerd is (zijn) op een Griekse mythe?

Eén reactie

  1. Hof van Mist en Woede (deel 2 van Hof van Doorns en Rozen) is ook gebaseerd op de mythe van Persephone en Hades! Deel 1 niet, die ik weer gebaseerd op het sprookje van Belle en het Beest. Deel 2 gaat over fae en lijkt op het eerste gezicht helemaal niet op de mythe, maar als je goed nadenkt zie je allemaal overeenkomsten. 🙂

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s