Recensie: Wij Leugenaars – E. Lockhart

Wij leugenaarsOorspronkelijke titel: We Were Liars
Titel: Wij Leugenaars
Auteur: E. Lockhart
Vertaald door: Sandra van de Ven
Genre: Young Adult, Contemporary, Mystery, Fiction, Romance
Gepubliceerd: 14 april 2015 (NL), 13 mei 2014 (VS)
Uitgeverij: De Fontein (NL), Delacorte Press (VS)
Pagina’s: 266
Bindwijze: Paperback
Prijs: €14,99

Vorige zomer kon je dit boek lenen bij de VakantieBieb en doordat ik het wel wilde lezen, leende ik het. Helaas vond ik het niet erg interessant, waardoor ik het niet uit kreeg. Na Ready Player One, besloot ik weer eens een boek te lenen bij de OnlineBibliotheek, dat werd dus deze. Ik moest het meerdere keren lenen, omdat ik er maar zo moeilijk doorheen kwam. In mei las ik het eindelijk uit en wat ik er van vond, lees je hier.

Cadence is de oudste kleindochter van de machtige familie Sinclair. Elk jaar brengt ze de zomer door op het privé-eiland van haar opa. Heerlijke vakanties met haar neef Johnny, nicht Mirren en de knappe buitenstaander Gat. Ze vormen een hechte club.
Tijdens hun 15e zomer worden Cadence en Gat verliefd op elkaar. En dan gebeurt er iets onomkeerbaars. Nu is Cadence na twee jaar afwezigheid voor het eerst terug op het eiland. Geteisterd door zware migraine probeert ze te achterhalen wat er die zomer is gebeurd. Haar familie zwijgt in alle talen. Langzaam komen de herinneringen boven, maar ook de leugens en familiegeheimen.

Mijn cijfer: 7/10

De pluspunten:

  • Het einde! De plottwist! Had iemand die ooit verwacht?!

De minpunten:

  • Helaas was het net té mysterieus, waardoor het in mijn ogen niet meer zo interessant was
  • Hoewel het einde zo’n verrassing was, vond ik het nog steeds behoorlijk onduidelijk en begreep ik het in eerste instantie niet
  • Mammie! Oh, wat ergerde ik mij er in het begin toch aan!

 

De o zo perfecte familie Sinclair wordt ruw verstoord als er in zomer 15 een ongeluk gebeurt. Cadence kan zich van het ongeluk nog weinig herinneren en mag pas na twee jaar terug naar het privé-eiland. Hoewel haar familie niets wil vertellen over wat er destijds is gebeurd, probeert Cadence daar achter te komen. Naarmate de zomer vordert, groeit Cadence niet alleen steeds meer van haar familie vandaan, maar komt ze er ook langzamerhand achter wat er tijdens zomer 15 is gebeurd.

Dit is misschien het meest absurde verhaal ooit. Het meest bizarre, rare en mysterieuze verhaal ooit. Mysterieus is goed, zoals bij Voor ik je Loslaat, maar bij dit boek was het net té mysterieus. Het was onduidelijk, waardoor ik het eigenlijk niet zo interessant vond. In plaats van dat ik graag wilde weten wat er precies was gebeurd, kon het mij eigenlijk maar weinig schelen. Dat was wel jammer.

Waar ik mij in het begin behoorlijk aan stoorde, maar later wel mee begon te vallen, was dat Cadence en haar neven en nichten hun moeder ‘mammie’ noemen. Prima, je mag je moeder noemen hoe je wil, maar ‘mammie’ vond ik zelf erg irritant. Ik vind het erg verwend klinken, hoewel het natuurlijk ook een rijke verwende familie is. Dus is het wel gepast, maar destijds dacht ik daar niet aan en vond ik het echt irritant.

Ik denk niet dat ik het einde had verwacht. Ik denk niet dat überhaupt iemand het had verwacht. Want dat einde is gewoon ?!. Eerst begreep ik het einde niet, totdat mijn zus het uitlegde en ik het uiteindelijk wel begreep. Maar het einde is gewoon zo bizar!

Door het einde zat ik nog wel even te twijfelen of ik het niet op z’n minst 4 sterren moest geven, totdat ik mij bedacht en realiseerde dat het boek niet goed genoeg voor mij was om de 4 sterren te verdienen. 3 sterren was voldoende. Oh en ik heb ook wel gedacht aan 2 sterren, maar dat was toch net iets te weinig.

Conclusie

Zou je het boek nog een keer lezen?
Nee! Ik denk niet dat ik de behoefte heb om mij weer in het boek te wanen. Ik zal het sowieso niet kopen, dus de kans dat ik het ooit weer in mijn handen krijg en zal twijfelen of ik het wil kopen is ontzettend klein.

Zou je het boek aanraden?
Hmm, eigenlijk zou ik het boek afraden. Ik vond het soms zo onduidelijk dat ik er gewoon geen behoefte aan had! Maar ik weet dat veel mensen het boek heel leuk vinden en heel bijzonder, dus is de kans er dat jij het boek wel heel leuk vind. Ik vond er zelf weinig aan.

Welk boek vond jij zo mysterieus dat het uiteindelijk te vaag werd?

Bron foto: Goodreads

One comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s