Boek vs Film: Wonder

WAARSCHUWING! In deze ‘Boek vs Film’ zal de film met het boek vergeleken worden. Om dit te kunnen doen, zal er worden gespoild. Mocht je het boek of de film nog niet gelezen of bekeken hebben, is het verstandig dat je dit artikel niet leest. Als je het niet erg vindt dat je wordt gespoild of als je beide al hebt gelezen of bekeken, kan je het natuurlijk wel lezen.Boek vs Film wonder

Voor mijn verjaardag heb ik Wonder gekregen. Ik moest nog even wachten tot ik de boeken die ik kort daarvoor had geleend van de bibliotheek had uitgelezen, maar daarna kon ik beginnen in Wonder. En wat was het een mooi boek! Ik was nu heel benieuwd naar de film, die afgelopen november is uitgekomen. Op Celine’s verjaardag heb ik dan eindelijk de film gezien! Maar… komen het boek en de film eigenlijk wel overeen met elkaar?

Wat vond ik van de film?

Ik vond de film erg leuk. Eerlijk gezegd wist ik niet zo goed wat ik van de film moest verwachten. Wat werd eruit geknipt? En wat zouden ze er in gelaten hebben? Tot mijn verbazing hadden ze veel meer veranderd dan ik had verwacht (wat ze hebben veranderd lees je bij “De verschillen”). Jammer vond ik dat sommige stukken die normaal heel ontroerend zijn, niet ontroerend werden. Er werd iets heel groots van gemaakt, maar het was allemaal helemaal niet zo zielig in de film, in tegenstelling tot het boek. Van de 10 zou ik de film een 8,7 geven.

De overeenkomsten

 • Auggie heeft in de film ook een verminkt gezicht.
 • Julian is net zo een **** als in het boek.
 • Auggie wint in zowel de film als het boek de Beecher-prijs aan het eind van het schooljaar.
 • Daisy gaat ook in de film dood 😦
 • Jack Will wordt boos op Julian omdat hij Auggie beledigd. You go, Jack! En Julian gaat weg van de school, omdat hij in de problemen komt en zijn ouders daar niet blij mee zijn.
 • Jack is gemeen over Auggie op Halloween, zonder dat hij doorheeft dat Auggie meeluistert. Ik snap nog steeds niet echt waarom Auggie hem uiteindelijk heeft vergeven. Ook al loog hij, hij heeft nog steeds iets gemeens gezegd over Auggie!

De verschillen

 • In plaats van mevrouw Petosa (in het boek), is meneer Brown de mentor van Auggie’s klas in de film.
 • Mevrouw Petosa is in de film Auggie’s natuurkunde docente. Hoewel het me eerst even verbaasde, vond ik haar een veel leukere een aardigere docente dat ze voor mij in het boek overkwam.
 • In het boek geeft Jack Julian alleen een stomp, maar in de film gaan ze het gevecht met elkaar aan! Dat laat naar mijn idee wel meer zien dat Jack een heel goede vriend is van Auggie.
 • Auggie krijgt helemaal geen gehoorapparaatjes in de film. (Hij raakt ze dus ook niet kwijt tijdens het ‘gevecht’ met de oudere kinderen).
 • Grappig. Ik had Jack Will als een zwarte jongen voorgesteld in mijn hoofd, maar in de film is hij blank!
 • Jack is de eerste die tijdens de lunchpauze bij Auggie komt zitten in de film, terwijl het in het boek Summer is. Summer komt wel bij Auggie zitten, maar veel later dan in het boek.
 • Het ‘gevecht’ in het bos was in de film minder spannend dan in het boek.
 • In het boek kijken de scholen de film buiten in het bos, in de film kijken ze het binnen. Ik vind het wel logischer en haalbaarder dan een mega bioscoopscherm buiten zetten, maar het maakt het minder logisch dat Jack en Auggie weggaan, omdat Jack naar de WC moet. (In de film gaan ze trouwens ook niet weg omdat ze moeten plassen, maar omdat ze geen zin hebben in de film).
 • De film die ze kijken is in het boek The Sound of Music, wat overigens ook Via’s lievelingsfilm is, terwijl ze in de film The Wizard of Oz kijken. Ik vind dit persoonlijk een heel rare verandering en kan me ook niet voorstellen waarom je die films zou veranderen als de film toch maar één keer in Wonder voorkomt.
 • De dood van Daisy is in de film helemaal niet zo zielig als in het boek. Ik had verwacht dat ik enorm zou moeten huilen, maar het was in dertig seconden voorbij. En ze moesten niet eens huilen!  

Conclusie

Wat vond ik leuker: het boek of de film?
Het boek, zonder enige twijfel. Daar zijn de dingen ook gewoon mooier in uitgelegd en uitgewerkt. Ik snap het wel. De schrijvers moeten 350 pagina’s in twee uur vastleggen en er een film van maken! Maar toch vind ik het zonde dat zoveel dingen worden weggelaten of veranderd.

Zou ik de film aanraden?
Ja, maar als je de film hebt gezien, vind ik ook dat je het boek moet lezen. Beter nog: lees het boek voor je de film gaat kijken! (Misschien ook weer niet, om enige teleurstellling tegen te gaan. Nou ja, kies zelf maar!)

Wat vond jij opvallend hetzelfde of juist anders tussen het boek en de film?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s