Recensie: Woordnerd – Susin Nielsen

Screenshot_20180517-204246.jpgOorspronkelijke titel: Word Nerd
Titel: Woordnerd
Auteur: Susin Nielsen
Vertaald door: Lydia Meeder, Barbara Zuurbier
Genre: Young Adult, Realistic Fiction, Cultural, Childrens, Contemporary
Gepubliceerd: November 2017 (NL), 8 september 2008 (CA)
Uitgeverij: Lemniscaat (NL), Tundra Books (CA)
Pagina’s: 248
Bindwijze: Hardcover
Prijs: €15,95

Mijn zus wilde graag dit boek lezen en doordat ik toen naar de bibliotheek ging, leende ik het. Ik dacht er geen tijd voor te hebben, maar die week dat het teruggebracht moest worden, begon ik toch te lezen en die laatste dag las ik het uit. Fijn om weer eens een kinderboek te lezen, toch?

Ambrose zit thuis omdat zijn ‘vrienden’ hem bijna hebben vermoord door een pinda tussen zijn boterham te stoppen. Niet dat Ambrose dat erg vindt – hij voelt zich in het souterrain van een ouder Grieks echtpaar, waar hij met zijn moeder woont, veel fijner dan op school.

Dan komt tot schrik van Ambroses moeder de zoon van de Grieken weer thuis wonen: Cosmo, vers uit de gevangenis. Ambrose krijgt van zijn moeder te horen dat hij ver uit zijn buurt moet blijven.

Maar Ambrose ontdekt dat hij en Cosmo een bijzondere liefde delen: scrabble. En Cosmo ontdekt dat hij Ambrose goed kan gebruiken – als zijn moeder er maar niet achter komt!

Mijn cijfer: 8/10

De pluspunten:

  • Leuk dat het over scrabble gaat! Daar lees je weinig over, maar hierdoor wil je het ook graag spelen
  • Realistisch
  • Leuke vormgeving

De minpunten:

  • Die moeder was véél te beschermend

Ambrose heeft notenallergie en als hij op school daarmee wordt gepest, wordt hij uiteindelijk van school gehaald door zijn moeder. Het huis waar hij woont is van een Grieks echtpaar en als hun zoon thuiskomt van de gevangenis mag Ambrose van zijn moeder niet met hem omgaan. Totdat hij erachter komt dat ze allebei gek zijn op scrabbelen…

Het eerste wat mij opviel was dat scrabbelen een grote rol speelt in het boek. Ambrose is natuurlijk gek op scrabbelen, dus komt dat ook veel voor in het boek. Zo is de de titel van het boek op de cover natuurlijk gescrabbled. Ook zie je aan het begin van ieder hoofdstuk welke woorden je kunt maken met de letters van de titel van het hoofdstuk en is de eerste letter van ieder hoofdstuk een scrabbleblokje. Heel leuk vormgegeven dus!

Screenshot_20180517-204225.jpg

De personages in dit boek zijn erg realistisch, zoals Cosmo. Hij komt net uit de gevangenis, dus was de reactie van de moeder best begrijpelijk. Ze wil namelijk niet dat Ambrose met hem omgaat. Ook zie je dat Cosmo niet gelijk het lieve jongetje is als hij thuiskomt en dat mensen toch wel een vooroordeel hebben wat betreft ex-gevangenen.

Dat de moeder van Ambrose niet wil dat hij met Cosmo omgaat is begrijpelijk. Maar ze was wel veel te beschermend tegenover Ambrose! Hij mocht niet alleen een drukke straat op of naar buiten toe… Er was zoveel nog meer! Soms kreeg ik echt een hekel aan die moeder, want je moet je kind wel eens vrij laten joh! Kijk, ze had er wel een reden voor, maar die was voor mij niet sterk genoeg om Ambrose te beschermen.

Ook brengt dit boek voor mij een heel mooie boodschap met zich mee.
Namelijk dat hoe verschillend mensen ook zijn, een vriendschap kan uit alles ontstaan!
Leeftijd, achtergrond, het maakt allemaal niks uit!

Conclusie

Zou ik het boek nog een keer lezen?
Meh, zo bijzonder was het boek nou ook weer niet! Ik ben wel benieuwd geworden naar andere boeken van Susin Nielsen.

Zou ik het boek aanraden?
Heel bijzonder is dit boek niet, maar als je wat meer over scrabbelen wil weten, of als je het zelf natuurlijk graag speelt, is dit boek wel erg geschikt. En als je een leuk kinderboek zoekt die niet te kinderachtig is, is dit ook wel geschikt.
Wat vind jij van scrabbelen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s