Recensie: Wonder – R.J. Palacio

 

Wonder

 


Oorspronkelijke titel:
 Wonder
Titel: Wonder 
S
erie: Wonder (#1)
Auteur: R.J. Palacio
Vertaald door: Esther Ottens
Genre: Favorites, Young Adult, Fiction, Realistic Fiction, Childrens > Middle Grade, Contemporary
Gepubliceerd: 18 februari 2013 (NL), 14 februari 2012 (VS)
Uitgeverij: Querido (NL), Knopf (VS)
Pagina’s: 352
Bindwijze: Paperback
Prijs: €12,50

 

Celine is al zolang ik me kan herinneren en enorme fan van dit boek. Voor mijn verjaardag heeft ze me dit boek gegeven zodat ook ik het eindelijk kon lezen en er ook een fan van kon worden. Medio april ben ik erin begonnen en ik heb het als een speer gelezen. Of ik het net zo leuk vond als Celine, lees je hier.

‘Ik heet August, en ik ga niet beschrijven hoe ik eruitzie. Wat je ook denkt, ik weet bijna zeker dat het erger is.’

Auggie Pullman is geboren met een gezichtsafwijking. Hij wil het liefst heel gewoon zijn, maar mensen schrikken als ze hem zien, en ze staren of kijken weg. Als hij op zijn tiende voor het eerst naar een gewone school gaat wordt hij daar ook gemeden en zelfs gepest. Maar er is één meisje dat zich niet door Auggies uiterlijk laat afschrikken…

Lezers van alle leeftijden en uit alle landen hebben Auggie in hun hart gesloten; er werden meer dan vijf miljoen exemplaren van Wonder verkocht.

Mijn cijfer: 9,9/10
Pluspunten:

  • De soepele schrijfstijl en korte hoofdstukken maken het boek vlot te lezen.
  • Het boek is ontroerend, warm en inspirerend!
  • Auggies verhaal laat de andere kant van een bepaalde afwijking zien.
  • Leuk dat je het verhaal door meerdere oogpunten leest.

Minpunten:

  • Euhh… Volgens mij heb ik er geen!

August Pullman heeft een ernstige gezichtsafwijking. Sinds zijn geboorte heeft hij al een stuk of tien operaties achter de rug gehad. Door zijn gezichtsafwijking schrikken mensen als ze hem zien en kijken ze zo snel mogelijk weg van hem. Daarom heeft hij altijd thuis les gehad van zijn moeder. Op zijn tiende besluit zijn moeder dat het beter voor hem is om naar een normale school te gaan. Op zijn school schrikken de kinderen van Auggies gezicht en mijden en pesten ze hem. Maar een paar kinderen laten zich niet door hem afschrikken…

Ik ben echt verliefd geworden op dit boek! Waarschijnlijk heb je het al een beetje gemerkt, maar dit is zeker weten een van mijn nieuwe favoriete boeken! Wat opvallend is, want eigenlijk alle boeken die ik afgelopen maand heb gelezen, zijn mijn nieuwe generatie van favoriete boeken. En Wonder is een van die boeken!

Waar moet ik beginnen? Ik heb echt genoten om Auggies eerste school avonturen te lezen! Het verhaal is zo ongelooflijk ontroerend. Stel je voor: jij hebt een gezichtsafwijking en bent al vanaf je geboorte door iedereen aangestaard en ontweken. En dan hoor je je moeder opeens zeggen dat ze denkt dat je naar school moet gaan, waar nóg meer mensen zijn die je allemaal gaan aanstaren en ontwijken, net zoals ieder ander. Maar Auggie doet het gewoon! Ondanks dat hij wordt gepest, gaat hij gewoon naar school en maakt hij er het beste van. Dat maakt het verhaal ongelooflijk inspirerend, warm en ontroerend!

Wat ik ook leuk vond aan Wonder, is dat het je de andere kant van een bepaalde soort afwijking laat zien. In plaats van dat het de zielige en ‘slechte’ kant laat zien, laat het de betere en leukere kant van een afwijking zien. Auggie laat zien dat het niet altijd erg is om anders te zijn, maar dat je het ook heel leuk kunt hebben als je anders bent dan de rest. En dat is zo mooi om te lezen.

Het is ook leuk dat je Auggies verhaal door de oogpunten van verschillende mensen leest. Zo lees je vanuit het oogpunt van Auggies zus, twee vrienden van Auggie, een vriend van de zus van Auggie en een vriendin van de zus van Auggie. Mooi hieraan is dat je zo leest hoe de naasten van iemand met zo een ernstige afwijking tegen die persoon aankijken en wat ze denken van diegene. In Auggies verhaal lees je dat iedereen eigenlijk wel van Auggies gezicht schrok toen ze hem voor het eerst zagen, maar later raakten ze aan hem gewend en zagen ze in hoe hij innerlijk was: dat hij zich niet uit het veld laat slaan door zijn uiterlijk.

Misschien heb je het al een beetje gemerkt, maar ik heb bij dit boek eigenlijk geen enkel minpunt! En dit is zeker weten een van mijn favorieten tot nu toe! Ik ben nu heel benieuwd naar de vervolgen op Wonder, zoals 365 days of Wonder en Auggie & Me: Three Wonder Stories.   

Tot slot wil ik me nog even tot Auggie richten:
Lieve, lieve Auggie. Je bent echt keihard; laat je door niemand uit het veld slaan! Nooit. Ik weet zeker dat je je gaat redden, zolang je je van niemand iets aantrekt. Laat je vooral niet klein krijgen en pesten door stomme etters als Julian. Het komt allemaal wel goed, zeker weten.

Conclusie

Zou ik het boek nog een keer lezen?
Ja! Zeker weten! Waarom zou ik Auggies verhaal niet nog een keer willen lezen? Ik zou graag nog een keer willen lezen hoe Auggie zich door school heen heeft gevochten.

Zou ik het boek aanraden?
Voor de volle honderd procent! Ik zou Wonder aan iedereen willen aanraden. Het is een inspirerend, ontroerend en warm verhaal over een jongen met een ernstige gezichtsafwijking die voor het eerst naar school gaat. Echt, iedereen zou dit boek moeten lezen!

Wat vind jij van boeken die over afwijkingen gaan?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s