Recensie: Voor ik je loslaat – Marieke Nijkamp

Door: Celine

WAARSCHUWING! Deze recensie bevat spoilers! Als het stuk met spoilers eraan komt, laten we dat op tijd weten! Het is echter niet onze verantwoordelijkheid als je toch gespoild wordt!

P_20180404_154303.jpgOorspronkelijke titel: Before I let go
Titel: Voor ik je loslaat
Auteur: Marieke Nijkamp
Vertaald door: Ineke van Bronswijk
Genre: Young Adult, Mystery, Contemporary, Fiction
Gepubliceerd: 12 december 2017 (NL), 2 januari 2018 (VS)
Uitgeverij: HarperCollins (NL), Sourcebooks Fire (VS)
Pagina’s: 318
Bindwijze: Paperback
Prijs: €17,99

De dag dat ik samen met Veerle naar de bibliotheek ging, ging mijn zus ook. Zij zag dit boek, leende het en toen ze het uit had gaf ze het aan mij, zodat ik het ook kon lezen. Als afwisseling tussen de fantasy boeken, besloot ik dit boek op te pakken. Nijkamps eerdere boek was erg positief ontvangen, dit boek iets minder. Ik was benieuwd hoe dit boek zou gaan. Zou het wat zijn? Ik zal je vertellen, na dit boek wil nog grager 54 minuten lezen!

Corey en Kyra groeien samen op in het afgelegen plaatsje Lost Creek in Alaska en zijn hun hele jeugd onafscheidelijk. Tot Corey verhuist. Het afscheid is moeilijk, maar Corey belooft terug te komen om haar vriendin op te zoeken.

Een paar dagen voor het zover is, krijgt Corey het schokkende bericht dat Kyra dood is aangetroffen – drijvend onder het ijs. Ze is er kapot van en kan niet geloven dat Kyra zelfmoord heeft gepleegd, zoals wordt gesuggereerd. Ze voelt gewoon dat er iets niet klopt.

Eenmaal terug in haar geboorteplaats groeit haar wantrouwen en raakt ze er steeds meer van overtuigd dat Lost Creek geheimen heeft, geheimen die ze niet begrijpt, maar die haar de koude rillingen bezorgen. In de donkere winter van Alaska gaat ze op zoek naar antwoorden terwijl de sfeer in het dorp steeds grimmiger wordt…

Mijn cijfer: 8.7/10

De pluspunten:

  • Het bespreekt een aantal dingen die je in weinig boeken terugvindt!
  • Het is super mysterieus en vaag waardoor je echt door wil lezen!
  • Toffe manier van vertelwijze!

De minpunten:

  • Soms was het nogal vaag en begreep ik dingen niet
  • Die inwoners van Lost zijn echt stom! Urgh!
  • De vriendschap tussen Kyra en Corey snapte ik niet helemaal

Toen ik begon had ik geen flauw idee welke kant dit verhaal op ging. Wat ging er gebeuren? Het was heel mysterieus, waardoor je verder wilde lezen! Toch ging die mysterieuze sfeer soms iets té ver. Het werd vaag en dan wilde ik soms toch wel wat duidelijkheid, hoewel ik het ook wel weer kan waarderen.
Zo hoorde Corey fluisteringen en andere geluiden die er niet konden zijn, was ze het dan een beetje kwijt door de dood van haar vriendin, of was het er echt? Continu stel je dit soort vragen en dat was aan de ene kant heel leuk, maar aan de andere kant toch een beetje vaag.

Daarnaast was Lost Creek echt een heel raar dorp. Ja, het ligt afgelegen en er is nauwelijks contact met de buitenwereld, maar gaan de inwoners dan ook zo apart reageren op Corey? Dat ze niet ‘blij’ waren met Kyra, ja, dat snap ik wel – SPOILER in een dorp waar niks gebeurt is iemand met een bipolaire stoornis (waarvan ik niet wist dat het in dit boek zou komen, leuk!) natuurlijk wel een vreemde eend in de bijt SPOILER –  maar kom op. Corey heeft toch niets misdaan? Dat snapte ik echt niet.

Ik kreeg ook gelijk een hekel aan de inwoners. De ouders van Kyra, de sheriff… Ze waren allemaal afstandelijk en reageerden kil als Corey ze naar Kyra vroeg. Waarom? Ik snap dat ze nog heel verdrietig zijn om Kyra’s dood, maar erover te praten is toch een goede oplossing om er bovenop te komen? Misschien voelde de dood van Kyra door de afstandelijkheid van Lost daarom zo lang geleden aan. Want hoewel het maar een paar dagen geleden is, kreeg ik weleens het idee dat het echt lang geleden was.

De vriendschap tussen Corey en Kyra vond ik ook heel apart. Ze zijn al bevriend sinds hun jeugd, maar toch vond ik hun relatie soms een beetje apart. Of dat nou lag aan Kyra, ik weet het niet, maar terwijl hij aan de ene kant voelde als een hechte vriendschap, was het aan de andere kant meer dat ze probeerden om een vrienden te blijven. Dat ze er moeite voor moesten doen…

Verder vond ik het tof dat de vertelwijze van het boek verandert en wordt afgewisseld. Je leest vanuit het perspectief van Corey in het heden en verleden, maar ook lees je telefoontjes, zijn er een aantal delen die zijn geschreven alsof het een script is en spelen brieven een grote rol in het verhaal. Dat vond ik erg gaaf gedaan! De hoofdstukken zijn ook lekker kort, waardoor je echt door het verhaal vliegt!

Het einde vond ik daarentegen nogal raar. Het was super vaag en ik begreep er weinig van. Aan de ene kant spookten er nog steeds veel vragen door mijn hoofd en voelde het einde heel plots aan, maar aan de andere kant was er ook weer iets afgesloten. Dat kan zowel positief als negatief worden gezien en ik weet eigenlijk nog steeds niet wat ik er precies van vind.

Ook vraag ik me nog steeds af welk genre dit precies is. Is het een thriller? En dan een psychologische? Of is het juist een heel ander genre? Dit stoort mij niet per se, maar ik ben er wel erg benieuwd naar!

Waar ik ook benieuwd naar ben? Nijkamps andere boek 54 minuten! Voor ik je loslaat is mij positief bevallen en als ik andere mensen hoor over  54 minuten, wordt mijn interesse toch wel aangewakkerd! Hopelijk kan ik het binnenkort lezen!

Conclusie

Zou ik het boek nog een keer lezen?
Nee, ik denk het niet. Dit is zo’n boek dat de eerste keer geweldig is omdat je wil weten hoe het afloopt, maar waarbij het de tweede keer niet zo boeiend is.

Zou ik het boek aanraden?
Ja, sowieso. Ik weet dat veel mensen Nijkamps eerdere boek (54 minuten) leuker vonden dan dit deel, maar toch vind ik dat dit boek het lezen waard is. Ik vind het lastig uit te leggen waarom je het dan zou moeten lezen, maar als ik jou was zou ik het gewoon proberen. Als je bent begonnen en je vindt het niks, je bent niet verplicht het uit te lezen!

54 minuten of Voor ik je loslaat?

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s