Recensie: Zusje vermist – Sophie McKenzie

Door: Veerle

zusje-vermist.jpg

 


Oorspronkelijke titel:
Sister, missing
Titel: Zusje vermist
Serie: Vermist (#2)
Auteur: Sophie McKenzie
Vertaald door: Jeske Nelissen
Genre: Young Adult, Mystery, Thriller
Gepubliceerd: 31 augustus 2011 (VK), 10 mei 2016 (NL)
Uitgeverij: Simon & Schuster (VK), Uitgeverij de Fontein (NL)
Pagina’s: 276
Bindwijze: Hardcover
Prijs: €14,99

Begin dit jaar heb ik Vermist (deel 1 in de serie) gelezen. Toen ik eind februari in de bibliotheek was, heb ik de laatste twee delen van de trilogie geleend en gelezen. Of ik Zusje vermist net zo leuk vond als Vermist, lees je hier.

Veertien jaar na haar eigen ontvoering wordt Laurens jonge zusje ontvoerd

Op een zonnige dag gaat Lauren met haar achtjarige zusje Madison naar het strand. Madison verdwijnt. Wanhopig zoekt Lauren het hele strand af. Dan gaat haar mobiel. Gelukkig, een bericht van Madison.

STOP MET ZOEKEN. JE ZUSJE IS HIER NIET MEER. ALS JE DE POLITIE BELT, VERMOORD IK HAAR. GA NAAR HUIS EN WACHT AF.

Lauren raakt volledig in paniek. Hoe moet ze dit aan haar ouders vertellen? Moet ze de politie toch inlichten? En waarom overkomt het juist Lauren, die ooit op dezelfde plek werd ontvoerd?

Mijn cijfer: 9,5/10
Pluspunten:

  • Het was het hele boek spannend
  • Ik HOU van de onvoorspelbaarheid in de boeken van McKenzie.
  • Het boek leest lekker vlot.

Minpunten:

  • Waarom is Lauren zo naïef?

Net zoals Vermist, was ook Zusje vermist enorm spannend! Anders dan bij Vermist, was Zusje vermist echt het hele boek spannend. Maar dan ook het hele, hele boek! Van het begin tot het eind. En het was geweldig. Eerst vond ik het jammer dat het begin van het boek zo snel ging, maar eigenlijk is dat best leuk. Doordat het in het begin van het boek namelijk zo snel gaat, gaat de rest van het boek over de zoektocht naar Madison, wat het boek heel spannend maakt. En ik hou wel van een beetje spanning.

McKenzies schrijfstijl helpt misschien ook een beetje om de spanning erin te houden. De hoofdstukken zijn niet bepaald kort, maar lezen wel vlot (hé, dat rijmt ;)) en de eindes van de hoofdstukken zorgen ervoor dat je door blijft lezen. En niet alleen de hoofdstukken zorgen hiervoor, maar ook de manier waarop McKenzie het heeft geschreven helpt. Ze vertelt vaak en vrij veel details, maar ze vertelt ook weer niet té veel details, waardoor je je niet gaat vervelen als je deze leest. Ik heb volgens mij bij toeval een nieuwe favoriete schrijfster gevonden! Als iemand nog leuke leestips van Sophie McKenzie heeft: laat het me weten!

Wat me irriteerde in Zusje vermist, was dat Lauren zo ongelooflijk naïef was!

“ ‘Heb je de dingen gevonden die Sam verborgen had?’ snauwde de gefilterde stem. ‘Ja,’ loog ik. ‘Wat was het dan?’ […] ‘Een diamanten ketting en bijpassende oorbellen,’ verzon ik. ‘Voor mij en Shelby. […] Ze zijn wel meer dan een miljoen dollar waard.’ ”

Ze bedacht aldoor tevergeefse, domme plannetjes om Madison te redden, waardoor ze haar zus en vriendje in gevaar brengt. En het ergste is: dat heeft ze zelfs niet eens door! Alleen later denkt ze: “Oh, wacht. Dit was misschien heel dom van me. Nou ja, maakt niet uit: ik red ze toch wel weer!” Ugh! Ik snap echt niet waarom niemand haar heeft tegengehouden. Soms kreeg ik zin om in het boek te springen, Lauren te vinden en haar even goed door elkaar te rammelen om haar tegen te houden de oorzaak van de dood van haar vrienden te zijn. Er is niks mis met naïef zijn, maar je kan ook té ver gaan en dat was bij Lauren het geval.

De onvoorspelbaarheid van Zusje vermist was enorm! En leuk. Midden in het boek komen er opeens twee plot twists aan te pas. I loved it! Alhoewel een van deze twists wel weer wijst op hoe naïef Lauren is. Niet alleen deze plot twists, maar ook de gebeurtenissen zijn onvoorspelbaar. Net als je denkt dat het verhaal is afgelopen en Madison en de anderen weer veilig zijn… BOEM! Toch niet. En daar houd ik van. Zo hoort een thriller in elkaar te zitten.  

Ondanks alles zou ik Zusje vermist niet per se een vervolg op Vermist noemen. Alles wat je nodig hebt om het verhaal te snappen, wordt in principe uitgelegd. En als het niet wordt uitgelegd, komt er geen gebeurtenis in voor waar je die informatie voor nodig hebt. Dus als je geen zin hebt om Vermist te lezen, maar wel benieuwd bent naar Zusje vermist, kan je Zusje vermist gewoon als los boek lezen.

Conclusie

Zou ik het boek nog een keer lezen?
Zeker wel! Misschien later, als ik mijn recensie opnieuw lees en ik benieuwd ben naar of ik dit boek nog steeds zo leuk vind als ik deed in de tijd dat ik deze recensie heb geschreven.

Zou ik het boek aanraden?
Ja! Het is een geweldig boek en van het begin tot het einde ongelooflijk spannend. Zeker doen als je een fan bent van Sophie McKenzie of thrillers. En je moet het absoluut lezen als je Vermist ook hebt gelezen. Het is een leuk vervolg op Vermist, ook al zou je het op het eerste gezicht niet per se een vervolg noemen.

Welk(e) boek(en) van Sophie McKenzie zijn jouw favoriet?

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s