Dubbelrecensie: Soapsop en Expeditie Verraad – Liza Sips

Door: Veerle

Soapsop

 

 

Titel: Soapsop
Auteur: Liza Sips
Genre: Verliefdheid, acteurs, roem
Gepubliceerd: 20 januari 2015
Uitgeverij: Uitgeverij de Fontein
Pagina’s: 237
Bindwijze: Ebook
Prijs: €12,95

 

 

Expeditie Verraad

 

Titel: Expeditie Verraad
Serie: Losstaand vervolg op Soapsop
Auteur: Liza Sips
Genre: Verliefdheid, Realitysoaps
Gepubliceerd: 5 juli 2016
Uitgeverij: Uitgeverij de Fontein
Pagina’s: 239
Bindwijze: Ebook
Prijs: €13,99


Al sinds afgelopen zomer, toen ik naar ebooks zocht om in de vakantie te lezen, wil ik
Soapsop lezen. Ik heb hem laatst eindelijk kunnen lenen én lezen. Daarna ben ik het losstaand vervolg hierop gaan lezen. Of ze uiteindelijk zo leuk bleken als ik dacht, lees je hier.

Soapsop:
Wanneer de 16-jarige Pippa auditie mag doen voor de populaire soap Liefde & Verraad kan ze haar geluk niet op. Al tijdens de casting slaat de vonk over tussen haar en Mees Swart, de hunk van de serie. Maar Blaire, de gehaaide dochter van de zenderbaas, eist Mees voor zichzelf op. Als Pippa de rol krijgt, werkt Blaire haar in alles tegen. Tot overmaat van ramp moeten de meiden tegenover de media doen alsof ze goede vriendinnen zijn.
Pippa’s ster stijgt razendsnel en voor haar vrienden heeft ze amper nog tijd. Wint Pippa de strijd om Mees of zal de zeepbel barsten?

Expeditie Verraad:
Pippa is on top of the world: acteerde ze eerder in een soapserie, nu is ze presentatrice bij dé tienerzender van Nederland. En dan heeft ze ook nog eens een relatie met Dylan Dekker, de populairste zanger van dit moment! Maar het geluk is van korte duur: Pippa verliest haar baan en Dylan heeft nauwelijks tijd voor haar, maar wel voor ene Stella.
Wanneer Pippa gevraagd wordt voor de nieuwe realityserie Expeditie Verraad, grijpt ze haar kans. Tijdens de opnames komt ze oog in oog te staan met een jongen die ze nog niet vergeten is… en blijkt dat niets is wat het lijkt.

Mijn cijfer voor Soapsop: 8,1/10
Mijn cijfer voor Expeditie Verraad: 8,5/10

Pluspunten:

  • Leuk dat je eens een kijkje in de Showbizz krijgt
  • Origineel concept: ik heb nog niet veel van dit soort verhalen gelezen.
  • De schrijfstijl is heel fijn en losjes, dat maakt het erg makkelijk te lezen.
  • De romantiek is mooi in het verhaal verwerkt.

Minpunten:

  • In de loop van Soapsop begin ik Pippa steeds meer te haten. Ze is zo arrogant!
  • Waarom worden Soapsop en Expeditie Verraad op een gegeven moment zo zoetsappig?
  • Jammer dat de tijd in Soapsop op een gegeven moment zo snel gaat.  
  • Expeditie Verraad in Expeditie Verraad lijkt opvallend veel op Wie is de Mol…?
  • Ik snap niet waarom iedereen in Expeditie Verraad boos wordt op de Verrader als die bekend wordt: het is een spel, doe normaal!

Wat ik erg leuk vond aan beide boeken, was dat de verhalen heel origineel waren. Je krijgt in boeken niet vaak een kijkje achter de schermen bij de populairste series van het land. Ik weet natuurlijk niet of de dingen die in het boek beschreven worden echt zo gaan, maar het is grappig om eens te zien hoe het er bij audities en series en de Showbizz aan toe gaat.

Ook vind ik de schrijfstijl van Liza Sips erg fijn. Ze schrijft lekker losjes en dat leest erg soepel. De boeken waren beide erg fijn om even tussen de “zware” boeken door te lezen. Wel vond ik dat ze wat veel Engelse leenwoorden gebruikte, wat soms een beetje irritant was.

Wat ik ook jammer vond aan beide boeken, was dat ze allebei zoetsappig eindigden. Nou is dat natuurlijk prima, maar ik ben niet zo van voorspelbare boeken met een 300% Happy End. In boeken mogen best wel wat problemen onopgelost blijven. In het echte leven is het ook niet zo dat alles opeens goed komt!

Wat me tijdens het lezen van Soapsop vooral irriteerde, was dat Pippa zo ongelooflijk arrogant was. Ze voelde zich zo veel beter dan haar vrienden, klasgenoten, mede-acteurs en andere collega’s. En dat alleen maar omdat ze in een of andere beroemde serie speelt. En alsof dat nog niet het ergste is, is ze ook nog eens mega-schijnheilig! De ene keer is ze poeslief en de andere keer vindt ze zichzelf zo veel beter dan de rest van de mensen op aarde. En alsof dat niet erg genoeg is “vergeet” ze ook nog eens alle afspraken die ze met haar vrienden heeft gemaakt. Daar was ik dus snel klaar mee. Urgh!  

Wat ik verder erg vervelend vond, was dat de tijd in Soapsop op een gegeven moment snel ging. En niet normaal snel: heel snel. Heel erg snel. En ik snapte niet goed waarom. Ik heb ooit een soort lesje “Creatief schrijven” gehad van Annet Huizing (schrijfster van o.a. Hoe ik per ongeluk een boek schreef) en zij vertelde ons dat de tijd het belangrijkste is voor een schrijver. Jij bent de baas over de tijd. Jij kiest ervoor om het te versnellen te vertragen en stop te zetten. En dat moet je als schrijver op de juiste manier gebruiken. Sips heeft dit naar mijn mening niet helemaal goed gedaan. Bijna het hele boek stresst Pippa om haar eindexamens en je maakt de eerste paar seconden van haar eerste examen mee en de volgende bladzijde krijg je maanden later te horen dat ze geslaagd is. Naar mijn idee had Sips beter met de tijd kunnen spelen. Of ze had Pippa niet zo veel moeten laten praten over haar eindexamen.   

Wat me opviel in Expeditie Verraad, was dat het spelprogramma Expeditie Verraad verdacht veel leek op Wie is de Mol…? Dat maakt het idee natuurlijk niet minder leuk, maar misschien kan je toch een beetje creatiever zijn dan het idee van een ander programma over te nemen.

Wat ik nog meer niet zo goed snapte in Expeditie Verraad, was dat iedereen de Verrader opeens haatte toen bekend werd wie het was. Iedereen maakte ruzie met de Verrader, terwijl iedereen een paar minuten ervoor nog beste maatjes was met die persoon. Het is nog steeds dezelfde persoon! Doe normaal, mensen! Het is maar een spel!   

Conclusie

Welk boek vind ik het leukste?
Ik vond Expeditie Verraad het leukste van beide, omdat ik me minder irriteerde aan Pippa en het verhaal wat minder zoetsappig was dan Soapsop. Behalve het einde dan.

Zou ik de boeken nog een keer lezen?
Nee. Hoewel ik het een leuk boek vond, zou ik het niet nog een keer willen lezen. Je moet weten dat ik niet snel een boek opnieuw lees, tenzij het echt heel bijzonder was. Dat had ik niet zo bij Soapsop.
Expeditie Verraad zou ik ook niet zo snel opnieuw lezen, al vond ik die wel leuker dan Soapsop.

Zou ik de boeken aanraden?
Ja. Soapsop en Expeditie Verraad geven je een leuk kijkje achter de schermen en ze zijn zeker de moeite waard om te lezen! Doen dus! Maar als ik van deze twee boeken eentje zou moeten aanraden, dan zou ik zeggen: laat Soapsop links liggen en lees Expeditie Verraad. Het zet je voortdurend op het verkeerde been van wie nou wel of niet de Verrader is. En je kan hem prima los lezen: je hoeft Soapsop niet per se te lezen om Expeditie Verraad te kunnen snappen. Alles wat je nodig hebt om het te begrijpen, wordt verteld in Expeditie Verraad.  

Wat vind jij van boeken die je een kijkje achter de televisiewereld geven?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s