Recensie: De Eliminatie – Daniëlle Bakhuis

Door: Celine

P_20180316_170640.jpg
Titel:
De Eliminatie
Auteur: Daniëlle Bakhuis
Genre: Young Adult, Thriller, Filosofie
Gepubliceerd: 15 november 2017
Uitgeverij: Best of YA
Pagina’s: 272
Bindwijze: Paperback
Prijs: €15,00

Toen ik voor het eerst van dit boek hoorde, werd ik gelijk nieuwsgierig. Het klonk veel belovend, dus belandde het meteen op mijn TBR. Ergens in februari ging ik naar de bibliotheek en verrassend genoeg lag dit boek daar. Ik leende het, las het en schreef de recensie. Heeft het gedaan wat het moest doen om mij blij te maken? Ja. Hoe? Lees deze recensie. En het boek. Alsjeblieft.

Over de hele breedte van de muur zijn gifgroene letters opgelicht. Met elke tel zwelt het groen feller aan totdat het een zachte gloed de ruimte in werpt en nalaat op onze gezichten. Ik lees de woorden op de muur één, tien, honderd keer, maar ze krijgen geen betekenis in mijn hoofd.

ELIMINEER DE HELFT OM DE ANDEREN TE LATEN LEVEN.

Ik kijk naar de andere personen en voel mijn huid in een harnas veranderen. Ik kan niet dood. Ik mag niet dood. Ik heb nauwelijks geleefd.

Wanneer de zestienjarige Chleo van Doren wakker wordt in een vochtige garage weet ze meteen dat het mis is. Ze is opgesloten met negen anderen, waaronder een junk, een oude man in een rolstoelen en een baby. Elimineer de helft om de anderen te laten leven, luidt de boodschap. Maar hoe overtuig je anderen ervan dat je de moeite waard bent, als je dat zelf eigenlijk niet vindt?

Mijn cijfer: 9/10

De pluspunten:

  • Er zitten best wel veel mooie zinnen in, dus is het al qua woorden een pareltje op zich
  • Het laat je nadenken
  • Het gaat over allemaal verschillende mensen, die allemaal ook een andere mening hebben
  • Thriller + filosofie = ❤
  • Die plottwist zie je niet aankomen. Never

De minpunten:

  • Er zaten wat spelfouten in, maar die vond ik acceptabel
  • Af en toe was het nogal vaag, waardoor ik er niets van begreep. En dan niet dat het onduidelijk werd uitgelegd, maar omdat er dan een fout in zat en aah! Ik leg het je allemaal uit

Ik hou van thrillers.
Ik hou van filosofie.
En als die twee dingen worden gecombineerd (of filosofie en boeken, maar dan niet per se die boeken die alleen maar over filosofie gaan), dan wil ik het lezen en is het duizendmaal hartjes.

Vanaf de eerste pagina wordt duidelijk gemaakt dat Chleo en haar moeder een knallende ruzie hebben gehad. Steeds refereert ze er naar en dat ze iets verschrikkelijks heeft gezegd, maar daar spijt van heeft. Nu is mij eigenlijk nog onduidelijk wat Chleo dan precies heeft gezegd, maar dan heb ik daar denk ik overheen gelezen.
Doordat er vaak wordt gerefereerd naar de ruzie, wil je graag doorlezen. Wat is er gebeurd?

Al snel belandt ze dan samen met 9 anderen in een garagebox, waarna de opdracht wordt gegeven om de helft te elimineren, zodat de anderen kunnen overleven. In het begin wordt er nog lacherig over gedaan, hoewel ze zich later wel realiseren dat ze geen andere keus hebben. Dit vond ik erg realistisch, ook dat ze anders reageerden. Want natuurlijk is niet iedereen hetzelfde.

Hierdoor waren ze ook makkelijk te onderscheiden. De rijke man, de junk, de baby… je wist al snel wie wie was. Helaas waren het wel de enige kenmerken die ze hadden. De man in de rolstoel, was de man in de rolstoel en de junk was de junk. Verder niks. Ze waren oppervlakkig en dat was jammer. Natuurlijk is het lastig om echt goed op ze in te gaan, maar iets meer diepgang was wel leuk geweest. Verder wist je alleen waarom ze in de bus zaten.

Nou ja, ook waarom ze überhaupt het redden waard waren. Waarom zou je een moeder verkiezen boven een baby? Ik ging er door nadenken. Wie zou ik elimineren en waarom zou ik niet bij die groep horen? Dat vond ik positief aan het boek. Het was een soort connectie die je had met die mensen.

Daarnaast vond ik het ook fijn dat er zulke mooie quotes in zaten. Het waren er zelfs zoveel, dat ik heb besloten om er een apart artikel aan te wijden die binnenkort op de blog zal verschijnen.

Maar naast de mooie woorden, zaten er ook onduidelijke woorden tussen. Niet per se moeilijke woorden, maar dingen die niet klopten. Er zaten spelfouten tussen, hoewel ik die wel door de vingers kon zien. Waar ik mij wel aan stoorde waren dingen die niet klopten.
Zo staat overal: Elimineer de helft om de anderen te laten leven. Even later in het boek staat er: Elimineer de helft zodat de anderen kunnen overleven. Heeft Chleo het nou verdraaid of is het gewoon fout?
Ook staat in het begin: negenenveertig l negenenvijftig l negenenvijftig. Sowieso begreep ik het eerst niet, omdat ik dacht dat werd bedoeld vijftig minuten. Later werd wel duidelijk dat het vijftig uren waren. Maar dat was niet het probleem. Dat was dit: 00.09.54. Iedereen denkt dan, oh, nog 10 minuten! Want, duh. En dan staat er dit: Ruim veertig uren zijn er verstreken, nog iets minder dan tien te gaan.
???
Jep, I don’t get it.

Maar dat was het hoor! Behalve het einde. De plottwist. AAH! Het einde is gewoon BAM! Dat zag ik dus niet aankomen. (Niet dat ik überhaupt ooit iets zie aankomen…)

Conclusie

Zou ik het boek nog een keer lezen?
Hoewel ik vaak enthousiast ben over een boek, is de kans klein dat ik het zal herlezen. Er staan namelijk nog zoveel boeken op mijn TBR, dat ik het bijna zonde vind om mijn tijd te besteden aan een boek dat ik al gelezen heb, terwijl ik in die tussentijd gewoon een ander boek kon lezen. Tenzij ik in een kloof zit en er weer uit moet klimmen om een boek te lezen. En dan zou dat alleen lukken als ik een top boek herlees. Of een dun boek. En in mijn bezit moet hebben. En dan laatste is nu niet het geval. Dus nope!

Zou ik het boek aanraden?
Ja! Ook als je geen interesse hebt in filosofie is dit een geschikt boek voor jou, tenzij je ook niet van thrillers houdt.
Anders zou ik het sowieso lezen! Dit is toch net een ander soort thriller, een iets andere insteek en daarom zo origineel. En daarom moet je het lezen.

 

Welk boek zou jij aanraden, waar filosofie een rol in speelt?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s