Recensie: Ready Player One – Ernest Cline

Door: Celine

Screenshot_20180125-165046.jpgOorspronkelijke titel: Ready Player One
Titel: Ready Player One
Serie: Ready Player One #1
Auteur: Ernest Cline
Vertaald door: Ralph van der Aa
Genre: Science Fiction, Fiction, Young Adult, Dystopian, Fantasy
Gepubliceerd: Januari 2014 (NL), 16 augustus 2011 (VS)
Uitgeverij: Uitgeverij Q (NL), Crown Publishers (VS)
Pagina’s: 362
Bindwijze: Paperback
Prijs: €12,50

Toen bekend werd dat dit boek verfilmd zou worden, wilde mijn zus er graag naar toe. Ze had alleen niemand om mee te gaan. Dus vroeg ze of ik mee wilde. Ik wilde wel, maar dat zou ook betekenen dat ik het boek eerst zou moeten lezen. Daarom leende ik het boek bij de app van de bibliotheek en na iets langer dan een maand las ik het dan eindelijk uit. Vond ik het leuk of was het toch niet aan mij besteed?

We schrijven 2044. Sinds de Grote Recessie leeft een aanzienlijk deel van de wereldbevolking in diepe armoede. Als James Halliday kinderloos sterft, laat hij de hongerende mensheid een fantastisch spel na: oasis, een online game die door miljarden spelers tegelijk gespeeld kan worden. Kort na zijn dood blijkt dat hij drie sleutels in het spel verstopt heeft, die leiden naar een kluis waarin de rest van zijn erfenis ligt opgeborgen. Wie de sleutels vindt, wordt in één klap multimiljonair.
De jacht op de sleutels voert honderdduizenden nerds, geeks en gamers terug naar de jaren tachtig van de twintigste eeuw, de tijd waarin Halliday opgroeide. In de popcultuur van the eighties gaan ze op zoek naar aanwijzingen en naar geluk.

Mijn cijfer: 9,2/10

De pluspunten:

  • Als je iets hebt met de jaren tachtig van de vorige eeuw, is dit hét boek voor jou
  • Het is erg origineel: Ken jij een boek die gaat over de jaren tachtig in de toekomst? (Oké, nu klinkt het toch wel vaag…)
  • Hoewel het verzonnen is, is de kans dat dit gebeurt toch akelig groot!
  • Serieus? Nog een pluspunt? Lees gewoon dit boek mensen!


De minpunten:

  • Er zijn veel momenten in het boek waar iets wordt omschreven en niks wordt gezegd, waardoor het soms wat langzamer gaat
  • Of we nou Wade in het echt volgen of Wade in OASIS is soms onduidelijk, waardoor je echt even moet schakelen
  • Je leert de personages niet erg goed kennen en dat is jammer, misschien is daar deel 2 voor?


Ik moet bekennen dat ik allereerst niet eens geïnteresseerd was in het boek. Het gaat over games en de jaren tachtig van de twintigste eeuw en met allebei de dingen heb ik niet veel. Het is zo’n boek die ik zou toevoegen aan mijn TBR, omdat anderen die dit boek hadden gelezen het een hoge waardering hadden gegeven. Daarna zou ik het tijdens een TBR-controle eraf hebben gehaald. Eén boek minder op mijn TBR.
Als niemand had besloten om dit boek te verfilmen, zou ik het waarschijnlijk niet hebben opgepakt. En wat ben ik blij dat het wel is gebeurd!

Zonder echt te weten waar het over ging leende ik het boek bij de bibliotheek app en begon erin. Al gelijk werd ik er door aangetrokken. Ik wilde verder lezen en weten hoe het ging. Ik kon wel gissen, maar hoe zou het echt aflopen?

Allereerst wil ik toch wel zeggen dat ik het ontzettend knap vind van Ernest Cline.
De kans is natuurlijk ontzettend groot dat hij een grote fan is van de jaren tachtig van de vorige eeuw, maar om al die verwijzingen dan in dit boek te verwerken? Het heeft vast ontzettend veel tijd gekost om dat allemaal te onderzoeken. Ik kan het erg op prijs stellen als schrijvers zowel hun eigen interesses in het boek verwerken en veel onderzoek verrichten. Dan is het duidelijk dat ze echt om hun boek geven.

Maar door de verwijzingen kunnen lezers er op afhaken. Het is te begrijpen dat als er allemaal verwijzingen worden gemaakt waar je geen snars van begrijpt, je stopt met lezen. Dat is natuurlijk ontzettend jammer, maar daar kan je niks aan doen. Ik begreep niet alles van de verwijzingen omdat ik, zoals ik eerder al had gezegd, weinig interesse heb in de jaren tachtig en games. Daardoor was het extra leuk als ik verwijzingen tegenkwam die ik wel begreep.

Daarnaast vond ik het boek, ondanks dat het zelfverzonnen is, toch erg realistisch. Ik kan me zo voorstellen dat we over een aantal jaar in dezelfde soort situatie zitten. Dan is het toch allemaal griezelig dichtbij.

Ook het spel OASIS kan ik zo zien ontstaan. Het is best eng dat de hele mensheid zowat leeft voor OASIS. Voor velen is het de ontsnapping uit de echte wereld die zo verwoest is. De meesten leven zelfs ín OASIS. Ze doen niks meer behalve spelen in OASIS.

Net zoals ons hoofdpersoon Wade. Hij leeft gewoon in OASIS. Maar hierdoor raakte ik soms in de war of we op dat moment nou Wade in de echte wereld volgden of Parzival (Wades avatar) in OASIS, doordat er weinig verschil is in vertelwijze. Hierdoor is het soms toch even schakelen.
Hoewel ik Wade over het algemeen erg slim vond, hadden we soms toch wel even een meningsverschil. Want je bent verliefd op iemand die je niet eens in het echt kent? Kom op! En daar dan liefdesverdriet over hebben? Dat gaat mij toch net iets te ver.

Dat was ook één van de stukken waar ik wat langzamer doorheen ging in het boek. Ik vond het niet interessant en hoopte maar dat hij snel op het juiste pad kwam en verder ging met zijn zoektocht naar het ei. Het andere stuk waar ik niet snel doorheen ging, was het stuk waar we beter kennis maakten met Halliday. Het ging traag, er werd alleen wat verteld en er werden een paar begrippen gebruikt (vooral voor bedrijven) die ik niet begreep, wat ervoor zorgde dat ik er langzaam doorheen ging.

Nu we het toch over Halliday hebben, even iets over de jacht op het ei die hij had uitgestippeld voor zijn spelers.
Hierbij wil ik het hebben over Sorrento en de Sixers van IOI. O mijn Goden, wat heb ik toch een hekel gekregen aan die gasten naarmate het boek vorderde.
Het is logisch dat je op zoek gaat naar het ei die Halliday heeft verstopt, gewoon voor je plezier, net zoals de “jagers”, hoe de mensen worden genoemd die op zoek zijn naar het ei.
Maar hoe IOI op zoek ging naar het ei, gaat mij toch verder dan Wade die liefdesverdriet heeft door een virtueel persoon. Véél verder.
Het was gewoon niet normaal meer, maar helaas was ook dit best realistisch. Mensen die verschrikkelijke dingen doen, alleen maar om te winnen, bestaan helaas ook in de echte wereld. Ik zeg maar niet wat het precies was, maar als je ook het boek hebt gelezen, denk ik dat je wel weet waar ik het over heb.

Natuurlijk kan ik dan ook niet de andere personages vermijden. Want wat houd ik nu toch van Aech, Art3mis, Shoto en Wade. Ze zijn slim (ontzettend slim), hilarisch en gewoon fantastisch. Samen delen ze gewoon een geweldige vriendschap die ik hun niet wil afpakken. Ze hebben dingen beleefd die gewoon niet te verwoorden zijn. Zowel positief als negatief, en daardoor zijn ze des te sterker geworden.

Conclusie

Zou ik dit boek nog een keer lezen?
Ik had niet verwacht dat ik dit boek überhaupt leuk zou vinden, maar dat ik op deze vraag “ja!” zou antwoorden, kwam niet eens in mijn stoutste droom voor. Wel zou ik dan een editie van dit boek in mijn bezit moeten hebben, wil ik het herlezen, dus denk ik dat het nog een tijdje zal duren (ook omdat ik nog genoeg andere boeken moet lezen, wiens avonturen ik nog niet heb beleefd), maar ik beloof je dat het ooit zal gebeuren.

Zou ik dit boek aanraden?
Ja! Sowieso. Mocht je nog geen films van de jaren tachtig hebben gezien, is het misschien aan te raden om die eerst te zien, voordat je aan dit boek begint. Maar daarna kan de pret beginnen! Kan je daarna gelijk naar de bioscoop die sinds eind maart in de bioscoop draait.
Als je helemaal niks hebt met de jaren tachtig of games, betwijfel ik je het boek iets gaat vinden…
Als je dit leest, ga ik bijna naar de film, dus eind deze maand zal je een Boek vs. Film krijgen over Ready Player One!


Heb jij ooit een boek gelezen waar een spel centraal staat?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s