Recensie: Black Box – Anna Woltz

Door: Veerle

Black Box

 

Titel: Black Box
Auteur: Anna Woltz
Genre: Thriller
Gepubliceerd: 2007
Uitgeverij: Leopold
Pagina’s: 227
Bindwijze: Hardcover
Prijs: €7,99

Laatst ben ik naar de bibliotheek gegaan en heb toen onder andere dit boek meegenomen. Ik hoopte hem nog in januari uit te lezen, maar dat is net niet gelukt. Ik had erg hoge verwachtingen van het boek, maar die bleken niet precies uit te komen. Waarom? Dat lees je hier.

Black Box is het televisieprogramma waar heel Nederland voor thuisblijft. Zeven kinderen van tien tot zestien zitten opgesloten in een zwart huis vol camera’s op de Pier in Scheveningen. Black Box duurt een maand, en dat is genoeg om geschiedenis te maken.

Jamie is de jongste redactrice van het programma. Ze is zeventien, enthousiast, naïef en al snel stapelverliefd: op Rijn, de briljante regisseur. Zo verliefd, dat ze niet meer ziet dat Black Box volledig uit de hand loopt. Zo verliefd, dat ze een rode avondjurk belangrijker vindt dan het leven van de kinderen…

Maar wie is verantwoordelijk voor het drama op de Pier? De kinderen, of de redactie? Of de zeven miljoen kijkers thuis?

Mijn cijfer: 7,7/10

Pluspunten:

  • Het verhaal is erg vaag, zodat je door blijft lezen.
  • De romantiek is leuk verwerkt in het verhaal.
  • De afwisseling met “het laatste interview” is heel leuk. Ik kon niet stoppen met bedenken wat er mis zou zijn gegaan.

Minpunten:

  • Het is voor mij heel onduidelijk wat het doel van Black Box nou eigenlijk is.
  • Naar mijn idee was dit verhaal een beetje té vaag; ik snapte er weinig van.
  • Doordat je de gedachten van bijna iedereen leest, is het voor mij vaak onduidelijk in wiens hoofd ik zit bij bepaalde gedachten.
  • Het open einde verpest het verhaal voor mij.

Het verhaal is erg vaag. In het begin van het verhaal voegde dit wel wat spannends toe. Het vage maakte dat je door wilde lezen en je bleef je maar afvragen wat er zo grandioos is misgegaan. Later werd het enorm irritant. Niemand wist precies wat Black Box nou voor programma is of wat ze precies als doel hadden. Er werd heel weinig verteld over Black Box, dus ik snapte helemaal niks van het idee van Black Box. Waarom zou je een televisieprogramma beginnen terwijl je zelf geen idee hebt waar het over gaat en wat je ermee wilt bereiken? Het verhaal werd een beetje té vaag naar mijn idee.

Op een gegeven moment lees je de gedachten van bijna iedereen van de redactie. Soms was dit erg verwarrend, want als twee mensen van de redactie met elkaar aan het praten waren, is het lastig om erachter te komen wiens gedachten je nou leest. Soms is dit best vervelend, want dan kan je sommige gedachten niet helemaal goed plaatsen.

In het verhaal wordt het verhaal over Black Box afgewisseld met een interview tussen een journalist en Jamie over wat er precies mis is gegaan bij Black Box en hoe het zo mis heeft kunnen gaan. Deze afwisseling heeft wel wat. Je blijft je maar afvragen wat er zo grandioos is misgegaan dat een journalist er een boek over wilt schrijven. Dat maakt het verhaal spannend. Dat maakt dat je het boek snel wilt uitlezen.

En dan kom je bij het einde van het boek. En dan is het hele verhaal verpest. Door een einde. Een stom open einde. Het is zonde, want de schrijfster had zoveel meer uit het einde kunnen halen. Ze had zoveel meer uit het verhaal kunnen halen. En dat deed ze niet. Ik bedoel:

Als je niet precies weet waar je een verhaal over wilt schrijven en wat je ermee wilt bereiken, waarom schrijf je dan een verhaal?

Conclusie

Zou ik het boek nog een keer lezen?
Ik denk het niet. Al ben ik wel benieuwd of ik anders naar het verhaal zou gaan kijken als ik het open einde heb ingevuld voor wat voor mij het einde zou zijn. Maar de vaagheid in dit boek is niks voor mij.

Zou ik het boek aanraden?
Als je een enorme fan bent van vage boeken met open eindes, dan is dit het perfecte boek voor jou. Als je echter meer bent van de duidelijke boeken met duidelijke eindes, dan zou ik Black Box van Anna Woltz niet lezen.

Wat vind jij van de boeken van Anna Woltz?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s