Recensie: Gewicht van Water – Sarah Crossan

Door: Celine

P_20180301_120328.jpgOorspronkelijke titel: The Weight of Water
Titel: Gewicht van Water
Auteur: Sarah Crossan
Vertaald door: Sabine Mutsaers
Genre: Poetry, Young Adult, Contemporary, Realistic Fiction, Fiction
Gepubliceerd: 16 februari 2016 (NL), 5 januari 2012 (VK)
Uitgeverij: Kluitman (NL), Bloomsbury Publishing PLC (VK)
Pagina’s: 234
Bindwijze: Paperback
Prijs: €14,99

Vorig jaar las ik Een, een ander boek van Sarah Crossan en die wist mij positief te verrassen. Ik was benieuwd naar andere boeken van haar, maar deed er verder weinig mee. Tot ik in februari in de bibliotheek dit boek tegenkwam. Nieuwsgierig leende ik het boek. Wist ook dit boek mij positief te verrassen?

Met niets dan een koffer en een oude waszak, komen de Poolse Kasienka en haar moeder aan in Engeland, op zoek naar Tata, Kasienka’s vader. Al snel blijkt dat hij zich niet zomaar laat vinden en dat leven in Londen niet makkelijk is. Thuis verdrinkt haar moeder in haar eigen verdriet en op school vindt Kasienka nauwelijks aansluiting bij de rest. Als er plotseling een leuke jongen opduikt die Kasienka leert zwemmen, kiest ze langzaam maar zeker haar eigen weg.

Mijn cijfer: 8,5/10

De pluspunten:

  • Dit boek laat ook een andere kant van Londen zien en dat is zeldzaam, op een positieve manier
  • Doordat het in versvorm is lees je het ook sneller
  • Fijn dat dit boek ook onderwerpen aankaart, waar je het vaak niet over hebt, maar wel besproken moeten worden

De minpunten:

  • Als je nog nooit een boek in versvorm hebt gelezen, is het misschien lastig om erin te komen, maar je went er snel aan!

Het bijzondere van Sarah Crossans boeken (ook al heb ik er maar twee gelezen…), is dat je geen happy endings hebt. Ze zijn niet super vrolijk, waar alles goed is gekomen dat het gewoon onrealistisch is. Nee. Ze zijn misschien niet zoals je hoopt, maar ze zijn wel zo dat je het boek met een tevreden gevoel kunt sluiten. Want het klopt. Het klopt gewoon.

Doordat het in versvorm is geschreven, lees je het boek heel snel uit. Ook wil je (ik wel) al snel lekker poëtisch zijn. De woorden die je zegt en schrijft, zijn ineens wonderlijk (tenminste, dat denk je. Hoop je), het maakt gewoon een heleboel in je los. Maar doordat het in versvorm is geschreven (wat ik trouwens heel knap vind!), kan het voor je gevoel zo zijn dat het incompleet aanvoelt. Je mist woorden die er eigenlijk moeten zijn en een zin wordt zomaar afgebroken, om op een volgende regel verder te gaan. Dit kan je leesplezier bederven, maar als je er niet aan denkt, niet op focust, lees je er waarschijnlijk overheen en ben je het zo vergeten. Ook door de mooie quotes die je eruit kan halen. (Ha! Die heb ik dus niet gevonden.)

Het “prettige” ook van dit boek, is dat het onderwerpen aankaart die je eigenlijk liever vermijdt. Net als Een, trouwens. In dit boek krijg je te maken met immigratie, discriminatie, pesten… En nog andere onderwerpen die niet vaak worden besproken in zowel boeken als de echte wereld.
Hoewel ook onderwerpen worden besproken die niet per se “slecht” zijn. Zoals zwemmen.

Hoewel ik weinig negatiefs heb op te merken aan dit boek, wist dit boek mij niet echt te raken. Het was niet zo emotioneel en sterk als Een, maar het is wel een boek dat nodig is in de maatschappij van nu. Om ons een kijk te laten geven in het leven van iemand zoals Kasienka. Iemand die meer is dan alleen een immigrant. Die te maken heeft met discriminatie. Want die mensen kunnen zoveel meer dan veel anderen denken. Ze zijn exact hetzelfde als jij en ik. Dan wie dan ook.

Conclusie

Zou ik dit boek nog een keer lezen?
Nee, ik denk het eigenlijk niet. Hoewel het mij een nieuwe kijk op de wereld heeft gegeven, heeft het mij niet helemaal omvergeblazen. Een zou ik wel herlezen, maar die heb ik ook thuis. (Ik heb het idee dat ik echt veel te vaak Een heb gebruikt in deze recensie.)

Zou ik dit boek aanraden?
Ja, dat dan weer wel! Sowieso als je meer van Sarah Crossan wil lezen of een boek in versvorm, maar ook voor een nieuwe kijk op de wereld. Een kijk op de wereld die weinig voorkomt in de boekenwereld, waardoor je juist dit boek moet lezen.
Heb jij al eens een boek in versvorm gelezen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s