Recensie: Vermist van Sophie McKenzie

Door: Veerle

Screenshot_20180316-171942.jpgOorspronkelijke titel: Girl, missing
Titel: Vermist
Serie: Vermist (#1)
Auteur: Sophie McKenzie
Vertaal door: Jeske Nelissen
Genre: Thriller
Gepubliceerd: 26 mei 2015 (NL), 1 december 2006 (VK)
Uitgeverij: Uitgeverij de Fontein (NL), Simon & Schuster (VK)
Pagina’s: 279
Bindwijze: Hardcover
Prijs: €14,99

Toen ik in de bibliotheek was, twijfelde ik tussen twee boeken, aangezien ik nog maar drie boeken kon lenen en er nog een boek was dat ik heel graag wilde lenen en lezen. Dit was een van de boeken waar ik tussen twijfelde. Uiteindelijk heb ik beide boeken geleend, en wat ben ik blij dat ik dat gedaan heb!

Wat doe je als je hele leven een leugen blijkt?

Voor school moet de geadopteerde Lauren een opstel schrijven met de titel ‘Wie ben ik?’. Ze komt daar niet uit, en vraagt haar moeder naar haar echte ouders. Die reageert verdacht kribbig en lijkt bovendien iets achter te houden. Daar neemt Lauren geen genoegen mee.

Lauren besluit op zoek te gaan naar haar biologische ouders, maar dat verloopt niet zo soepel als ze voor ogen had. Voor ze het weet staat haar leven op z’n kop. En dan wordt haar zusje ontvoerd…

Mijn cijfer: 9,8/10

De pluspunten:

  • Zo hoort een thriller te zijn: spannend en meeslepend.
  • Het verhaal leest vlot.
  • Ik leefde mee met de hoofdpersoon, zonder dat ik wist hoe ze zich voelde.
  • Het verhaal is onvoorspelbaar.

De minpunten:

  • De romantiek is misschien een beetje voorspelbaar.

Het verhaal is ongelooflijk spannend! Het begint eigenlijk heel gewoontjes: Lauren krijgt een opstel voor school en gedraagt zich koppig, als elke andere tiener. Al vrij snel blijkt dat er iets niet pluis is. En dan ineens is Laurens verhaal niet meer zo gewoontjes.. In het begin vond ik het wel lastig om in het verhaal te komen, maar als Lauren eenmaal begonnen is aan haar zoektocht, leg je het boek niet meer weg!
Wat ik heel mooi vind aan het verhaal is dat het erg onvoorspelbaar was; net als je dacht dat het niet erger kon, gebeurt er weer iets met Lauren en haar vriend Jam (afkorting van James) en hun families.

Mede door de schrijfstijl kon ik me verrassend goed inleven in Lauren, hoe ze zich zou moeten voelen in haar situatie. Ik leefde echt met haar mee en begreep haar gewoon, terwijl ik geen flauw idee heb hoe het is om geadopteerd te zijn, laat staan niet te weten wie je echte ouders zijn! Misschien komt dit ook doordat het verhaal is geschreven vanuit Lauren als ik-persoon. Je krijgt beschreven wat Lauren vindt, voelt en denkt over haar situatie, waardoor je meer begrip krijgt voor haar situatie.

(Bijna) Niks aan de romantiek in het boek is echt overbodig. Echter, persoonlijk vind ik de romantiek in Vermist juist wel wat hebben; het voegt wat moois toe in het verhaal. Wat ik wel jammer vind aan de romantiek in het verhaal, is dat het voorspelbaar was. Je voelde het aankomen, het verrassingseffect is zo gezegd verdwenen.

Tijdens mijn research naar dit boek voor deze recensie ben ik erachter gekomen dat dit boek het eerste deel van een trilogie is. Ik kan niet wachten om deel twee en deel drie van deze serie te lezen! Hopelijk zijn ze allebei net zo goed als Vermist. Als ik ze heb uitgelezen, zal ik er zeker een recensie over schrijven! De recensie van deel twee kun je dan hier vinden en de recensie van deel drie is hier te vinden.

Conclusie

Zou ik Vermist nog een keer lezen?
Misschien. Het jammere van thrillers is dat je ze niet zo snel opnieuw leest. Je weet al wie de dader is en wat er gaat gebeuren, dus het onvoorspelbare is ineens stukken voorspelbaarder geworden. Misschien dat ik over een paar jaar deze recensie teruglees en denk: hoe ging het boek ook alweer? En het boek dan opnieuw lees.

Zou ik Vermist aanraden?
Zeker wel! Het is een fantastisch, spannend en meeslepend boek. Eenmaal opengeslagen, leg je het niet meer weg!

Wat is jouw favoriete thriller?

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s