Recensie: De Verloren Verhalen – John Flanagan

Door: Celine

WAARSCHUWING! Deze recensie kan spoilers bevatten voor de eerdere delen uit de serie!

P_20180228_131637_1.jpgOorspronkelijke titel: The Lost Stories
Titel: De Verloren Verhalen
Serie: Grijze Jager (#11)
Auteur: John Flanagan
Vertaald door: Laurent Corneille
Genre: Young Adult, Fantasy, Adventure, Fiction
Gepubliceerd: 29 februari 2012 (Nederland), 3 oktober 2011 (AUS)
Uitgeverij: Gottmer (Nederland), Random House (AUS)
Pagina’s: 472
Bindwijze: Paperback
Prijs: €15,99

Ik ben een grote fan van de Grijze Jager-serie. Vorig jaar ben ik zelfs nog naar de Grijze Jager-dag gegaan, die super leuk was! Alleen had ik nog niet alle delen in de serie gelezen, te beginnen met deze. Dus ben ik erin begonnen en las ik het begin februari uit. Was dit boek ook zo leuk als de voorgaande delen? Lees gauw verder om erachter te komen!

Iedereen kent inmiddels de legenden van de Grijze Jagers van Araluen, maar niemand kende tot nu toe het hele verhaal… Het moment is aangebroken om de laatste vragen te beantwoorden en losse eindjes aan elkaar te knopen. Heeft Halt de waarheid gesproken toen hij vertelde hoe Will wees is geworden? En heeft Gilan ontdekt waar Morgarahths luitenant zich schuilhield na de strijd op de Driestappas? Komt er een koninklijke bruiloft? Of slaat het noodlot alsnog toe?

Geïnspireerd door vragen en brieven van zijn lezers, geeft John Flanagan antwoord op al die brandende kwesties in de wereld van de Grijze Jagers. In De Verloren Verhalen valt te lezen wat voorafging aan de gebeurtenissen die zijn beschreven in de voorgaande tien delen van deze serie en wat er nog gaat komen voor Will, Halt, Arnaut, Alyss, Evanlyn, Gilan en wat dacht je van die kleine, eigenwijze pony?

Mijn cijfer: 9,2/10

De pluspunten:

  • Door de verhalen die in dit boek zitten, leer je de Grijze Jager-serie veel beter kennen
  • Als je al begonnen bent in het verhaal, wil je eerder doorlezen, omdat je toch nog “maar een paar pagina’s” moet. Waarom zou je niet doorlezen?
  • De verhalen zijn erg divers en dat maakt het juist leuker

De minpunten:

  • Doordat het allemaal korte verhalen zijn, is het wat lastiger om echt goed in het boek te zitten.

Ik weet niet of het aan mij ligt, maar om de een of andere reden stap ik vaak erg moeilijk in een boek van de Grijze Jager. Hetzelfde gebeurde met het vorige deel. Ik kwam er lastig in, maar daarna las ik het al heel snel uit. Dit was alleen niet zo het geval met dit deel.
Het was wat lastiger om door dit boek heen te komen, omdat het allemaal aparte verhalen zijn. Het was net als zwemmen. Ik dook in het verhaal, maar als ik het uit had zwom ik weer naar de oppervlakte om adem te halen. Dat ademhalen duurde vaak erg lang, waardoor ik het boek ook niet zo snel uitlas. Hoewel op het moment dat ik mij echt focuste op dit boek, ik het wel wat sneller uit had.

Doordat het allemaal kortere verhalen zijn, is het wat lastiger om het te recenseren. Ik kan wel ieder verhaal onder de loep nemen, maar dat vind ik persoonlijk handiger bij een boek waar meerdere auteurs aan meegewerkt hebben, zoals bij 3pak.

Maar dan de personages. Ik vind ze echt fantastisch!
Halt bijvoorbeeld (vooral in zijn verhaal), maar ook de paarden zijn hilarisch. En de andere personages. Het is fijn dat de personages zo grappig zijn, tijdens de avonturen die ze beleven en de zware tijden die ze doormaken.

Ook is het leuk dat alle personages aan bod komen. Het is niet dat alleen Will de leiding neemt en je alleen volgt wat hij doet. Je volgt ook verhalen van andere personages en dat is ook zo leuk aan deze boeken. Als de vrienden tijdens een avontuur van elkaar gescheiden zijn, lees je vanuit beide kanten, waardoor je als lezer ook meer weet.

Wat ik ook zo leuk vind aan de Grijze Jager-serie, is dat je de personages ziet opgroeien. In het eerste deel is Will nog maar vijftien, in dit deel is hij alweer vijfentwintig! Door de serie heen leert hij ook steeds meer en hoewel ik soms niet echt het idee had dat hij alweer vijfentwintig is, merk je dat wel door bepaalde gebeurtenissen in het boek.
De leeftijd is eigenlijk ook niet zo belangrijk in de serie. In het eerste deel lees je ergens een keertje vaag dat hij vijftien is en dat hij vijfentwintig is wordt ook niet verteld. Wel dat hij Trek (zijn paard die hij sinds het eerste boek heeft) alweer tien jaar heeft en dan is het een kwestie van optellen.

Conclusie

Zou ik dit boek nog een keer lezen?
JA! Ik ben van plan om ooit de hele Grijze Jager-serie te gaan lezen en dan komt dit boek ook aan de beurt. Ik heb er nu al zin in! Misschien een idee voor volgend jaar om iedere maand een deel te lezen?

Zou ik dit boek aanraden?
Ja! Eigenlijk gewoon de hele Grijze Jager-serie! Ik vind deze serie zo leuk en er zijn weinig blogs die deze boeken hebben behandeld, zo jammer! Al merkte ik tijdens de Grijze Jager-dag wel al dat deze boeken worden gewaardeerd door mensen van alle leeftijden, heel bijzonder om mee te maken!
Hoeveel boeken telt de langste boekenserie waar jij in bezig bent (of al uit hebt) en welke serie is dat?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s