Recensie: Spiegelmeisje – Astrid Witte

Door: Veerle

WAARSCHUWING! Onze recensies kunnen spoilers bevatten! Als er een stuk komt met spoilers, laten we dat op tijd weten! Het is echter niet onze verantwoordelijkheid als je toch gespoild wordt!

Spiegelmeisje

Titel: Spiegelmeisje
Auteur: Astrid Witte
Genre: Science Fiction, Young Adult
Gepubliceerd: 10 oktober 2016
Uitgeverij: Clavis
Pagina’s: 149
Bindwijze: Hardcover
Prijs: €15,95

De flaptekst liet het boek Spiegelmeisje van Astrid Witte zo leuk lijken. Ik leende het, want ik was enorm benieuwd naar het verhaal. Ik heb het denk ik nog nooit zo fout gehad. Hoe, wat waar en waarom lees je in deze recensie.

Twijfelend sloeg ze linksaf en kon niet geloven wat ze zag. Ze zou haar huis bijna niet herkend hebben, als het felblauwe naambord niet bij de deurbel had gehangen. Het hele huis, de afgeschuurde deur die nog altijd geschilderd moest worden en binnenkort wel rottingsverschijnselen zou gaan vertonen, de ramen en zelfs de perkplantjes in de tuin … ze waren allemaal in spiegelbeeld.

Wanneer Marleen per ongeluk een antieke spiegel breekt, komt ze in een spiegelwereld terecht. Letterlijk alles is gespiegeld. Op school is niets meer leesbaar en ze heeft het gevoel voor gek verklaard te worden. En dan heeft ze nog niemand verteld over de geestverschijning die voortdurend opduikt. Maar tijdens haar zoektocht komt Marleen erachter dat zij niet de enige is die in een spiegelwereld zit opgesloten …

Deze spannende mix van fantasy en geschiedenis neemt je mee naar de andere kant van de spiegel, waar een eeuwenoude Maastrichtse cold case nog altijd wacht op opheldering. Voor lezers vanaf 12 jaar.

Mijn cijfer: 6,8/10

De pluspunten:

  • Het is een spannend en origineel verhaal.
  • De teksten in spiegelschrift zijn een leuke toevoeging.
  • Het verhaal leest vlot.

De minpunten:

  • Het verhaal gaat heel snel, waardoor de personages geen kans krijgen zich te ontwikkelen.
  • De oplossing om terug in de ‘normale’ wereld te komen is erg teleurstellend.
  • De romantiek in het boek is erg voorspelbaar en eigenlijk overbodig.

Heel jammer aan dit boek is dat het verhaal heel snel gaat. Dat is voor mij het grootste minpunt aan het boek. De spiegel breekt al in de vierde regel, waardoor je Marleen, de hoofdpersoon, niet leert kennen. Het is voor mij heel onduidelijk wat voor persoon Marleen is, aangezien ik haar nooit heb leren kennen. Ook de andere personages leer je niet goed kennen.
Doordat het verhaal zo snel gaat, hebben de personages weinig tot geen kans zich te ontwikkelen. En als ze zich wel hebben ontwikkeld, heb ik dat niet door omdat ik niet weet hoe Marleen en de andere personages waren voordat de spiegel brak. Dit is erg jammer, want het verhaal is heel origineel en spannend en het zou een heel leuk boek kunnen zijn.

De teksten in spiegelbeeld zijn een leuke toevoeging in het boek. Zo weet je ook hoe het voor Marleen is om te lezen in de spiegelwereld. Daarom geef ik bij deze een tip: zorg er ten alle tijden dat je dit boek aan het lezen bent, dat je een spiegel bij je hebt. Welke kleur of maat maakt niet uit, zolang je er maar eentje bij je hebt.

De oplossing om weer terug in de ‘normale’ wereld te komen verpest de spanning een beetje. Het hele boek wordt de spanning opgebouwd, dus dan zou je denken dat er een heel spannend plot moet komen, en dan komt deze oplossing. Jammer.

De romantiek is erg voorspelbaar. Je weet dat de twee kinderen bij elkaar gaan komen, zoals altijd. En persoonlijk vind ik de romantiek tussen de twee ook erg overbodig. Het voegt niets toe aan het plot en het is ook geen verrassing ofzoiets. Dan kun je het er net zo goed uithalen.

Conclusie

Zou ik dit boek nog een keer lezen?
Absoluut niet. Hoewel het verhaal heel leuk was, zou ik het niet de moeite waard vinden dit boek nog eens te lezen.

Zou ik dit boek aanraden?
Iedereen heeft een eigen mening. Als je van vlot te lezen boeken houdt of de personages voor jou niet per se hoeven worden geïntroduceerd, is dit een prima boek. Als je liever hebt dat je personages wat uitgebreider worden geïntroduceerd en je liever een uitgebreid boek leest, zou ik Spiegelmeisje niet lezen.

Heb je Spiegelmeisje gelezen? Wat vond jij ervan?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s