Vijf dingen die voor mij een goede thriller maken

Door: Veerle

Boeken zijn er natuurlijk in alle soorten en maten. Voor iedereen is er wel een goed boek te vinden, en iedereen vindt van elk boek dan ook weer iets anders. Persoonlijk houd ik sinds kort heel erg van thrillers. Je weet wel, van die spannende page-turners die je pas weglegt als je weet hoe het zit. Maar wat maakt een thriller nou eigenlijk goed? Hier zijn vijf dingen die voor mij een goede thriller maken.

1. Spanning en avontuur
Hier gaat een thriller over: spanning en avontuur. Nou vind ik het avontuur minder zwaar wegen dan de spanning. Als een boek niet spannend is, vind ik het niet thriller-waardig. De avontuur is wel heel leuk om in een thriller te verwerken. Vaak draagt het avontuur bij aan de spanning in het boek. Ik vind het het leukste als de hoofdpersonen op een zoektocht gaan en tijdens die zoektocht van alles beleven.

2. Het spannendste stuk van het verhaal op de juiste plek in het boek
Dit punt moet ik misschien even goed toelichten. Ik begin bij het begin. Zoals velen weten, is er in elk boek één bepaald stuk in het boek dat spannender is dat de rest. Cruciaal voor een boek vind ik dat dit spannendste stuk op de juiste plek van het verhaal zit. Het moet niet te vroeg in het verhaal zitten, want dan heb je zo goed als niks meer aan de rest van het boek. Maar het stuk moet ook niet helemaal aan het einde zitten, want dan komt er geen goede “oplossing”. Of die komt er wel, maar wordt afgeraffeld door de schrijver (of schrijfster). Het is lastig te zeggen waar het spannendste stuk dan wel moet komen. Het verschilt namelijk per verhaal. Het is een kwestie van aanvoelen wanneer het tijd is voor het spannendste stuk van het boek.

3. Een onvoorspelbaar verhaal
Dit geldt niet alleen voor thrillers, maar meer voor boeken in het algemeen. Als een verhaal erg voorspelbaar is, is het mysterie al snel opgelost. Een voorspelbaar verhaal maakt het verhaal saai en dat maakt het boek niet de moeite waard het te lezen. Als het een boek is met een moord die gepleegd is, of een ontvoering of diefstal door een onbekende dader en je weet al op bladzijde 7 wie de dader is (oké, dit is misschien een beetje overdreven, maar je snapt me wel), heeft de rest van het verhaal weinig nut.

4. Diepgaande personages
Ook dit punt geldt niet bij thrillers, maar ook voor alle andere boeken. Wel is het zo dat thrillers, jammer genoeg, vaak geen dan wel diepgaande personages hebben. Je kan je misschien afvragen: maar waarom? Het gaat bij een thriller toch om de spanning en niet om de personages? Dat is waar, maar toch is het verhaal veel leuker als de personages wat diepgang hebben. Wat karakter, zodat je wat meer sympathie en begrip voor de personages en hun acties kan opwekken.

5. Geen onnodige romantiek
Dit vind ik wel het meest irritante aan thrillers (en andere boeken trouwens ook): een onnodige romantiek tussen een van de hoofdpersonen en een ander personage. Vaak is het ook nog eens zo dat de romantiek plaatsvindt tussen twee van de hoofpersonages en daardoor ook nog eens enorm clichè is. Jammer, want vaak voegt het niets toe aan het verhaal. Het maakt het verhaal juist slechter in plaats van beter, zoals veel schrijvers denken. Dus hierbij zeg ik: stop met deze onnodige romantiek, want het maakt het verhaal niet beter, maar verpest het juist!

Dit was mijn lijstje. Er zijn voor mij natuurlijk een heleboel factoren die meespelen, maar dit zijn voor mij toch wel verreweg de belangrijkste. Nu ben ik benieuwd naar wat voor jullie belangrijke punten in een thriller zijn.

Wat maakt voor jou een goede thriller?wat maakt een goede thriller

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s