Recensie van Fataal – Eva Burgers

Door: Celine

IMG-20180129-WA0017.jpgTitel: Fataal
Auteur: Eva Burgers
Genre: Young Adult, Thriller
Gepubliceerd: 13 juni 2017
Uitgeverij: Uitgeverij de Fontein
Pagina’s: 240
Bindwijze: Hardcover
Prijs: €13,99

Voor school moesten we een keer naar de bibliotheek. Op mijn zoektocht naar het goede boek kwam ik dit boek tegen. Toen ik de flaptekst las, werd ik gelijk nieuwsgierig naar het verhaal. Het klonk namelijk geweldig! Vol verwachting leende ik het boek, maar heeft het wel mijn verwachtingen waargemaakt?

Fataal is een huiveringwekkende jeugdthriller van oud-rechercheur Eva Burgers, voor de fans van Pretty Little Liars. Nu met politie niet betreden-elastiek.

Hartsvriendinnen Emily, Fay, Lauren en Naomi gaan op vakantie naar het zonnige eiland Kreta. Niets lijkt een fantastische tijd in de weg te staan, zeker niet als ze drie leuke jongens ontmoeten. Maar Lauren wordt verliefd en niet iedereen is daar blij mee. De vakantie wordt verstoord als ze een insluiper bij de villa betrappen. Angstaanjagende gebeurtenissen stapelen zich op: spullen die weg zijn, vreemde appjes en een onverklaarbare dode. Wanneer Lauren plotseling verdwijnt, gaan alle alarmbellen rinkelen..

Mijn cijfer: 8,7/10

De pluspunten:

  • Je leest vanuit alle vier de hoofdpersonen, waardoor je ze allemaal goed leert kennen
  • Plottwist op het einde!
  • Door de korte en spannende hoofdstukken, wil je steeds weer verder lezen!

De minpunten:

  • Waarom zijn de personages soms zo ontzettend dom?!


Ik heb wel eerder jeugdthrillers gelezen waarbij een groep vrienden op vakantie gaan, maar iedere keer neemt het weer een andere wending, waardoor het nooit verveelt.

Dat komt onder andere door de personages, de locatie en ook het verhaal is gewoon totaal anders.

De personages vond ik erg leuk. Je leert de vier vriendinnen Emily, Fay, Lauren en Naomi goed kennen, onder andere doordat ze ieder hoofdstuk worden afgewisseld. Je leest vanuit al hun perspectieven. De hoofdpersonen waren gebaseerd op de vier vriendinnen in Pretty Little Liars en dat vond ik best leuk, vooral omdat ik nu ook bezig ben in de serie.

Het fijne is dat de meiden ook erg anders zijn. Ze hebben allemaal een andere situatie thuis en dat heeft ook een rol in het verhaal, waardoor hun thuis niet alleen een verhaal is. Je begrijpt ze hierdoor ook beter.

Omdat ze ook een ander karakter hebben, zijn er soms ook ruzies in het verhaal, wat erg realistisch is. Als vrienden of geliefden op vakantie gaan, worden ze ook op de proef gesteld. Nu is er namelijk niemand anders in de buurt en je bent de hele tijd in het bijzijn van die mensen. Zo af en toe zijn er dan ook ruzies en die waren er ook in het verhaal.

Ik vond alleen wel dat Lauren op een bepaald moment wel overdreven reageerde. Ze flipte helemaal en werd helemaal boos op haar vriendin. En dat alleen voor een jongen!

Verliefde mensen leven in een soort mistige tijdscapsule waaruit iedere vorm van realisme wordt geweerd. – Emily


Dat is ook iets. Naast de vier vriendinnen, spelen ook drie Nederlandse jongens die in de villa tegenover hun slapen, een grote rol in het verhaal.

Lauren wordt namelijk verliefd en dan probeert zij haar “vriendje” er zo veel mogelijk bij te betrekken. Een keertje is het wel leuk om met de jongens te zijn natuurlijk, maar als je met je vriendinnen op vakantie bent, moet je ook wel meer tijd met ze spenderen. En dat deed Lauren helaas niet zoveel. Dat vond ik wel jammer voor de andere drie.

En dan even over die jongens, hè. Tjonge, wat konden die soms irritant zijn, zeg! Oké, Nick niet. Die was wel leuk, vooral met Naomi. Mensen, ik ship ze gewoon.

Het toffe ook, is dat ieder personage verdacht wordt neergezet door de auteur. Soms wist ik het gewoon echt niet meer. Iedereen deed eens iets verdacht en doordat Fay, Naomi, Emily of Lauren ook nog eens zeiden dat die persoon verdacht was (en er ook nog eens een goede reden voor had!), kwam die persoon ook gelijk op mijn verdachtenlijstje terecht.

Maar het einde had ik echt niet aan zien komen! Oké, ik had het wel half aan zien komen, maar die andere helft was voor mij een ware verrassing. Heel leuk.

Conclusie

Zou ik het nog een keer lezen?
Ik denk niet dat ik dit boek nog een keer zal lezen. Het was wel heel leuk, maar niet zo bijzonder dat ik mij graag nog een keer onderdompel in het verhaal of dingen ga opzoeken die ik niet tijdens de eerste keer had gezien.

Zou ik het aanraden?
Dat dan weer wel! Als je de bekendere jeugdthriller-auteurs al hebt gelezen en op zoek bent naar iets nieuws, zou ik zeker dit boek aanraden. Als je die auteurs nog niet echt hebt gelezen, is dit boek natuurlijk ook prima om te lezen.
Als je fan bent van Pretty Little Liars en een boek wil lezen dat er een beetje op lijkt, is dit boek ook een goede optie.

Als jij een fan bent van Pretty Little Liars, zou jij dit boek dan willen lezen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s