Recensie: 13 enveloppen & 1 rugzak van Maureen Johnson

Door: Veerle

WAARSCHUWING! Deze recensie bevat spoilers! Als het stuk met spoilers eraan komt, laten we dat op tijd weten! Het is echter niet onze verantwoordelijkheid als je toch gespoild wordt!

WhatsApp Image 2018-01-29 at 14.54.27

Oorspronkelijke titel: 13 little blue envelopes
Nederlandse titel: 13 enveloppen & 1 rugzak
Auteur: Maureen Johnson
Vertaald door: Sandra van de Ven
Genre: Reizen
Gepubliceerd: 24 maart 2006 (Nederland), 2005 (VS)
Uitgeverij: De Fontein (Nederland), HarperCollins (VS)
Pagina’s: 255
Bindwijze: Hardcover
Prijs: €5,95/$17,99

 


Tijdens een tussenuur op school waren een vriendin en ik aan het lezen. Mijn vriendin las dit boek: 13 enveloppen & 1 rugzak. Ik was benieuwd naar wat ze aan het lezen was en las de flaptekst. Door de flaptekst werd ik nog nieuwsgieriger naar het boek en ik besloot het toe te voegen aan mijn TBR. Toen ik voor school in de bibliotheek was met twee vrienden, kwam een van mijn vrienden dit boek tegen en liet het me zien. Ik leende het boek meteen en heb het laatst uitgelezen. Hier is mijn recensie van 13 enveloppen & 1 rugzak.

Wie droomt er op zijn 17e niet van om de wereld en de liefde te ontdekken?

Wanneer de 17-jarige Ginny van haar onlangs overleden tante 13 enveloppen ontvangt en geld om een vliegticket naar Londen te kopen, weet ze dat er iets spannends staat te gebeuren. Wat ze niet weet, is dat de reis haar leven drastisch zal veranderen.

Samen met de regels die haar tante heeft opgesteld, storten de enveloppen haar in een groot avontuur. De brieven leiden Ginny naar Londen, Rome, Parijs, Amsterdam en Korfu. Terug in Londen wachten haar twee verrassingen: de jongen op wie ze verliefd is en het ware verhaal van haar tante. Het wordt een reis om nooit te vergeten.

Regel 1: Je mag alleen meenemen wat in je rugzak past.
Regel 2: Je mag geen reisgidsen of woordenboeken meenemen.
Regel 3: Je mag geen extra geld, creditcards, pinpassen of travellercheques meenemen.
Regel 4: Neem geen laptop, mobieltje, muziek of fototoestel mee. Het is verboden naar huis te bellen of via internet contact te zoeken met vrienden. Kaarten en brieven sturen is prima.
Regel 5: Open de enveloppen in de juiste volgorde en niet eerder dan aangegeven.

Mijn cijfer: 9/10

De pluspunten:

  • De brieven laten Ginny niet de toeristische attracties, maar de echte steden zien.
  • Door de brieven en de verhalen van andere mensen leer je tante Peg wat beter kennen.
  • De reis die Ginny maakt is gewoonweg prachtig. Jaloersmakend.
  • Tante Pegs opdrachten zijn bizar wat het boek erg grappig maakt.

De minpunten:

  • Jammer dat Ginny zo lang in Londen is en zo kort in de andere steden.
  • Je leert de Ginny voor de grote reis niet echt kennen, je leert alleen de Ginny van tijdens (goed) en na (een heel klein beetje) de reis kennen.

Het verhaal van Ginny begon al gelijk heel anders dan ik had verwacht. In plaats van dat het begon bij de ontdekking van de dood van haar tante en het overhandigen van de brieven, zoals ik dacht, begon het bij Ginny die al in het vliegtuig op weg naar Londen zat. Dit is jammer, want zo leer je de Ginny van voor de reis niet kennen en kan je dus ook niet zien hoe de reis Ginny heeft veranderd, wat soms best interessant is om te zien. Ook leer je, mede doordat je de begrafenis en de levende tante Peg niet meemaakt, tante Peg niet erg kennen. Hoe je haar leert kennen (door de brieven en de absurde opdrachten die ze Ginny geeft) is dan wel weer leuk.

Ik vind het jammer dat Ginny relatief veel tijd in Londen doorbrengt en zo weinig tijd in de andere steden. Zo zie je heel veel van Londen en leer je een paar personages in Londen zoals Richard en Keith goed kennen, terwijl je veel minder ziet van alle andere steden. Ook de personages die Ginny in de andere steden ontmoet leer je veel minder goed kennen dan de personages die ze in Londen ontmoet. Jammer, want er zijn personages waar je meer mee had kunnen doen in de rest van het verhaal. En er zijn plekken in de andere steden waar Ginny naartoe had gekund. Als je in Parijs bent, loop je niet alleen een beetje rond om een of andere opdracht uit te voeren, maar ga je op zoek naar de Eiffeltoren, de Champs-Elysées.  

Tijdens het lezen begon ik opeens iets te denken. Hoe gaaf zou het zijn als je tante, je oom. je opa of je oma zoiets voor je naliet? Dat je met de meest bizarre opdrachten een aantal van de meest bijzondere steden in Europa bezoekt. Ik weet dat het bizar klinkt, maar tijdens het lezen werd ik steeds jaloerser op Ginny. Ik begon na te denken over of ik dat zelf zou gaan doen. Voor mijn kinderen of kleinkinderen. Om ze al mijn belangrijke plekken in de wereld te laten zien.

Mijn favoriete stad waar Ginny heen is geweest is denk ik wel Amsterdam. Het is lastig te kiezen, want in elke stad is er wel een bizarre opdracht en de meest aparte personen komen voorbij. Van alle steden vond ik Amsterdam wel de meest grappige. Ik wil niet te veel verklappen, maar de familie die Ginny daar ontmoet is echt absurd en zo ongeveer het tegenovergestelde van mijn gezin. Wij gaan naar musea en bezienswaardigheden omdat we het leuk en bijzonder vinden en we het graag willen zien, niet omdat het bezienswaardigheden zijn en we willen kunnen zeggen dat we er zijn geweest. Die familie is wel echt een van de grappigste families die ik ooit heb gezien. Of, nou ja, waar ik ooit over heb gelezen!

WAARSCHUWING! De volgende alinea bevat spoilers over het verhaal!

In mijn onderzoek naar informatie over 13 enveloppen, kwam ik een vervolg op  13 enveloppen tegen. Het heet De laatste envelop en gaat over de zoektocht naar de laatste envelop van tante Peg, die Ginny is kwijtgeraakt in Griekenland. Ik ben enorm benieuwd naar wat er in de envelop stond en hoe Ginny de envelop weer vindt.

Conclusie

Zou ik dit boek nog een keer lezen?

Ja, ik denk het wel. Nog een keer een fantastische reis ervaren en de grappigste opdrachten en personages ontdekken. Misschien dat ik er de tweede keer dat ik het lees wel anders naar het verhaal kijk, nu ik weet hoe het afloopt.

Zou ik dit boek aanraden?

Als je veel van reizen en nieuwe dingen ontdekken houdt zou ik het zeker aanraden! Ook als je niet zo’n fan van reizen bent, is dit een prima boek. De opdrachten zijn zo bizar grappig en Ginny’s avonturen zijn heel leuk om over te lezen.

Houd jij van reizen? En zou je dit boek graag willen lezen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s